Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Στ. Στεφάνου μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Οικονομικών

Δηλώσεις Στ. Στεφάνου μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Οικονομικών

Για τον Προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων Κύπρου:

Συνεχίστηκε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών η συζήτηση για τον Προϋπολογισμό της Αρχής Λιμένων Κύπρου. Θα πρέπει να δηλώσω ότι ήταν μια ενδιαφέρουσα συζήτηση διότι μέσα από τις ερωτήσεις μας και τις απαντήσεις που έχουμε πάρει από την Αρχή Λιμένων Κύπρου βγήκαν ορισμένα ενδιαφέροντα στοιχεία.

Πρώτον: Η Αρχή Λιμένων δεν γνωρίζει αν υπάρχει μελέτη βιωσιμότητας για το νέο περιβάλλον και τους νέους ρόλους που έχει αναλάβει η Αρχή Λιμένων Κύπρου μετά και από την ιδιωτικοποίηση των εργασιών του Λιμανιού της Λεμεσού.

Δεύτερον:  Από το 2011 μέχρι το 2015 το κράτος έλαβε από την Αρχή Λιμένων Κύπρου 90 εκατομμύρια ευρώ.

Τρίτον: Ενώ η κυβέρνηση προχώρησε στην ιδιωτικοποίηση του Λιμανιού κάνεις δεν ξέρει πόσα θα είναι τα έσοδα του κράτους που θα παίρνει από τους ιδιώτες.

Υπενθυμίζουμε ότι, όταν η κυβέρνηση ήθελε να προχωρήσει το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, οι αρμόδιοι Υπουργοί έλεγαν ότι σε βάθος 25 χρόνων το κράτος θα έπαιρνε 2,1 δις ευρώ. Κατά την πρόσφατη συζήτηση που έγινε στη Βουλή,  λόγω της ανώμαλης κατάστασης που είχε περιέλθει το Λιμάνι της Λεμεσού, οι υπολογισμοί μειώθηκαν γύρω στο 1,2 δις ευρώ, ενώ στη σημερινή συζήτηση ούτε η ίδια η Αρχή Λιμένων μπορεί να υπολογίσει πόσα μπορεί να είναι τα έσοδα για το κράτος από τη συμφωνία που έχει κάνει η κυβέρνηση.

Δεν μπορούμε πάρα να σχολιάσουμε αρνητικά το γεγονός ότι στο οίστρο της η κυβέρνηση ιδιωτικοποίησε τις εργασίες ενός κερδοφόρου ημικρατικού οργανισμού ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και γραπτώς είχε δεσμευτεί ότι δεν θα ιδιωτικοποιούσε κερδοφόρους ημικρατικούς  οργανισμούς.

Για το ΓΕΣΥ:

Γίνεται πάρα πολλή συζήτηση για το ΓΕΣΥ με αφορμή και τις δηλώσεις του ΓΓ της ΠΑ.ΣΥ.ΔΥ αλλά και της πρότασης που εξήγγειλε ο Προέδρος του ΔΗΚΟ. Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι αν ανοίξει ξανά η συζήτηση για ζητήματα που συμφωνήθηκαν και έχουν συζητηθεί είναι τότε που θα προκαλέσουμε νέα προβλήματα και νέα καθυστέρηση στην προώθηση εφαρμογής του ΓΕΣΥ.

Υπενθυμίζω ότι οι πολιτικές δυνάμεις και οι κοινωνικές δυνάμεις έχουν συμφωνήσει από το 2001 αναφορικά με το χαρακτήρα και το πλαίσιο του ΓΕΣΥ. Επίσης, να θυμίσουμε  ότι οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων συναντήθηκαν στο προεδρικό πριν λίγο καιρό και έχουν συμφωνήσει σε μια σειρά ζητημάτων για το ΓΕΣΥ. Επιπρόσθετα εκκρεμούν δυο νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ στη Βουλή.

Θεωρούμε ότι αν αρχίσει τώρα εκ νέου μια νέα συζήτηση για ζητήματα που αφορούν το ΓΕΣΥ το μόνο που θα καταφέρουμε είναι να υπάρξει επιπλέον καθυστέρηση στο ΓΕΣΥ.

Ως ΑΚΕΛ θέλουμε το ΓΕΣΥ να προχωρήσει όπως έχει συμφωνηθεί και να προωθηθεί το γρηγορότερο δυνατό, γιατί ήδη η δημόσια υγεία είναι στα όρια της με τις πολιτικές λιτότητας που ακολουθεί η κυβέρνηση και στον τομέα της Υγείας.

Για την στάση της κυβέρνησης έναντι της Κομισιόν:

Οι κυβερνώντες ανακάλυψαν με μεγάλη καθυστέρηση ότι μπορούν να διαφωνούν με απόψεις και τοποθετήσεις της Κομισιόν. Εμείς ως ΑΚΕΛ εδώ και πολύ καιρό λέμε ότι κάθε κράτος δικαιούται και πρέπει να υπερασπίζεται ζωτικά της συμφέροντα έστω και σε διαφωνία και αντιδιαστολή με την Ε.Ε. και την Κομισιόν. Αλλά, δυστυχώς, όταν οι κυβερνώντες ήθελαν να επιβάλουν τη νεοφιλελεύθερη αντιλαϊκή πολιτική τους περνούσαν ως θέσφατο τις εντολές από την Ε.Ε και την Κομισιόν και τις χρησιμοποιούσαν ως άλλοθι για να μην δίδεται η δυνατότητα στις πολιτικές δυνάμεις και εν γένει στο λαό μας να υπερασπίζεται τα δικά του ζωτικά συμφέροντα.

Αυτός θα πρέπει να είναι ο καθοδηγητικός μας φάρος για να μπορούμε να προχωρούμε μπροστά ως χώρα. Δηλαδή η υπεράσπιση των ζωτικών μας συμφερόντων ενίοτε και με διαφωνία με την Κομισιόν και τις πολιτικές που θέλει να επιβάλει στα κράτη μέλη της Ε.Ε.

20 Μαρτίου 2017

PREV

Επιστολή Γιώργου Λουκαΐδη προς τον Υπ. Παιδείας, για τα προβλήματα των Δημοτικών Σχολείων Κλήρου και Μαλούντας

NEXT

«Τεράστια η καθυστέρηση στην καταβολή του ανεργιακού επιδόματος και άλλων επιδομάτων»