Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας

Α. Τροποποίηση του «Περί Προώθησης και Ενθάρρυνσης της Χρήσης των ΑΠΕ Νόμου»:

Ως ΑΚΕΛ, επαναλαμβάνουμε τις ανησυχίες μας, κατά πόσο θα καταφέρουμε να καλύψουμε το δεσμευτικό μας στόχο για διείσδυση των ΑΠΕ στις μεταφορές σε ποσοστό 10% μέχρι το 2020.  Μέχρι σήμερα η διείσδυση των ΑΠΕ βρίσκεται μόνο στο 2,5%, κάτι για το οποίο η Κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες.

Ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας ανέφερε στην Επιτροπή Εμπορίου πριν 15 μέρες ότι τον Ιανουάριο του 2020, λόγω της αγοράς βιοκαυσίμων για πρόσμιξη με τη βενζίνη και το πετρέλαιο, αναπόφευκτα οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο θα αυξηθούν ακόμα περισσότερο. Ο χρόνος δυστυχώς εξαντλείται και δύσκολα θα καλύψουμε το στόχο μας.

Έστω και τώρα καλούμε για μια ακόμα φορά την Κυβέρνηση, να προχωρήσει άμεσα στη λήψη μέτρων, όπως:

–        η ανάπτυξη υποδομών εναλλακτικών καυσίμων που θα βοηθήσει στην εξάπλωση εναλλακτικών μέσων μεταφοράς με μηδενικές ή χαμηλές εκπομπές ρύπων,

–         η παροχή κινήτρων αγοράς ηλεκτροκινήτων οχημάτων,

–         η παροχή φορολογικών κινήτρων χρήσης ηλεκτροκίνητων οχημάτων από τοπικές αρχές και Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις,

–         η αύξηση των σημείων φόρτισης ηλεκτροκίνητων οχημάτων με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών πλαισίων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας,

–       παροχή κινήτρων για χρήση υγραερίου στην κίνηση αυτοκίνητων, την οποία ζητήσαμε ως Επιτροπή από την κυβέρνηση με επιστολή και την οποία αρνήθηκε ο Υπουργός Οικονομικών.

Όλα αυτά έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια. Τώρα, για μια ακόμα φορά η κυβέρνηση ΔΗΣΥ-Αναστασιάδη τρέχει να προλάβει. Πολύ φοβόμαστε ότι και πάλι την αδράνεια των κυβερνώντων θα την πληρώσει ο καταναλωτής.

Β. Ενημέρωση για θέματα Υδρογονανθράκων από τον Υπουργό Ενέργειας:

Ως ΑΚΕΛ, εκφράσαμε για μια ακόμα φορά την έντονη ανησυχία μας για τις εντεινόμενες αντιδράσεις από κύκλους στο Ισραήλ για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη», του μόνου μέχρι στιγμής πιστοποιημένου κοιτάσματος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι πρόσφατες δηλώσεις του Ισραηλινού Υπουργού Ενέργειας ότι μετά από επτά χρόνια συζητήσεων, οι δυο κυβερνησεις δεν έχουν καταλήξει σε μια συμφωνία συνεκμετάλλευσης και ότι θα προσφύγουν σε διαιτησία, είναι ενδεικτικές της αδυναμίας της κυβέρνησης μας να  κάνει όλα όσα απαιτούνται για την ανάπτυξη του κοιτάσματος.

Τα τελευταία πέντε χρόνια, η κυβέρνηση εξήγγειλε αρχικά πώληση του φυσικού αερίου σε  διεθνείς αγορές.

Στη συνέχεια εξήγγειλε πώλησή του στην Αίγυπτο.

Ακολούθως εξήγγειλε πώλησή του στην Ιορδανία.

Μετά λέχθηκε ότι θα το φέρει με αγωγό στην Κύπρο για ηλεκτροπαραγωγή.

Πρόσφατα ανακοινώθηκε ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην πώλησή του στα τερματικά της Αιγύπτου και από εκεί στις διεθνείς αγορές.

Για πέντε χρόνια και με κάθε ευκαιρία, η κυβέρνηση διατυμπανίζει τις άριστες της σχέσεις με το Ισραήλ  αλλά δεν κατάφερε να υπογράψει συμφωνία με την κυβέρνηση της γειτονικής χώρας, η οποία θα ρυθμίζει τα ζητήματα για την ανάπτυξη των κοιτασμάτων που βρίσκονται στα σύνορα των δύο ΑΟΖ.

Η κυβέρνηση αξιοποιεί το φυσικό αέριο μόνο επικοινωνιακά στην προσπάθεια να κερδίζει εντυπώσεις.

29/05/2018

PREV

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά για τους ψιθύρους του Δήμαρχου Πάφου

NEXT

Απουσία ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού στον τομέα της αμπελοκαλλιέργειας