Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας

Δηλώσεις Κώστα Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας

Α. : Για τον Προϋπολογισμό του Ταμείου για Προώθηση και Ενθάρρυνση της Χρήσης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας:

Θεωρούμε ως θετικό το γεγονός ότι, στο φετινό προϋπολογισμό του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, έχει συμπεριληφθεί συνολικό ποσό 25 εκ. ευρώ, το οποίο αφορά στην αύξηση του προϋπολογισμού του Σχεδίου Θερμομόνωσης Οροφών Υφιστάμενων Κατοικιών, την παροχή χορηγίας σε αιτητές που θα προβούν σε επενδύσεις θερμομόνωσης υφιστάμενων κατοικιών σε συνδυασμό εγκατάστασης φωτοβολταικού συστήματος με τη μέθοδο συμψηφισμού μετρήσεων (net metering), την παροχή ειδικών διατάξεων σε ευάλωτους καταναλωτές της ηλεκτρικής ενέργειας που θα εγκαταστήσουν το net metering και τη παροχή χορηγίας σε αιτητές που θα τοποθετούν το net metering για σκοπούς φόρτισης ηλεκτρικού ή υβριδικού οχήματος.

Αυτά τα μέτρα όμως, πέραν του ότι έχουν αποφασισθεί πολύ καθυστερημένα από τη κυβέρνηση, δεν υπάρχει περίπτωση να ολοκληρωθούν μέχρι τα τέλη του τρέχοντος έτους και πριν τη συμπλήρωση του χρονοδιαγράμματος της Ε.Ε. αλλά και να ολοκληρωθούν, δεν θα καλύψουν τους δεσμευτικούς μας στόχους για διείσδυση των ΑΠΕ στις μεταφορές και το ηλεκτρικό ισοζύγιο, με αποτέλεσμα να μας επιβληθεί βαρύτατο πρόστιμο, το οποίο θα φορτωθούν οι πολίτες.

Σήμερα, είμαστε μόλις στο 2,5% του στόχου, του 10% στις μεταφορές και στο 8,9% του στόχου του 16% στην ηλεκτροπαραγωγή.

Δυστυχώς και σήμερα ακούσαμε από το Υπ. Ενέργειας ότι θα καλύψουμε το στόχο στις μεταφορές με την αύξηση του ποσοστού βιοκαυσίμων που θα προσμειγνύεται με τα συμβατικά καύσιμα, κάτι το οποίο θα αυξήσει σημαντικά τις ήδη πολύ ψηλές τιμές των καυσίμων.

Ως  κόμμα, επαναλάβαμε και σήμερα ότι η υλοποίηση των έργων που έχουν αδειοδοτηθεί ή θα αδειοδοτηθούν (φωτοβολταϊκά πάρκα) δε μπορεί να προχωρήσει και να ολοκληρωθεί μέχρι τις αρχές του 2020, αφού υπάρχουν πολύ σοβαρά προβλήματα, όπως η εξασφάλιση χρηματοδότησης από τις τράπεζες, η εξασφάλιση των απαραίτητων πολεοδομικών και άλλων αδειών αλλά και το ότι σε πολλές περιοχές το σύστημα δε μπορεί  να δεχτεί επιπρόσθετα μεγαβάτ.

Σημειώσαμε με ικανοποίηση την αποδοχή από μέρους του Υπουργείου, της εισήγησης μας για αύξηση του κονδυλίου στον προϋπολογισμό 2019 κατά 300χιλ. για το Σχέδιο Εγκατάσταση ή Αντικατάστασης Ηλιακών Συστημάτων Παραγωγής Ζεστού Νερού Χρήσης σε Κατοικίες, ένα σημαντικό σχέδιο που βοηθά τους πολίτες με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα.

Τέλος, εκφράσαμε τον προβληματισμό μας, για τη καθυστέρηση που παρατηρείται στην εξέταση των αιτήσεων του Σχεδίου «Εξοικονομώ-Αναβαθμίζω» για ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων κατοικιών.

Η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρωμένο ενεργειακό σχεδιασμό και ειδικότερα στο τομέα των ΑΠΕ, δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε ολοκληρωμένη πολιτική, με αποτέλεσμα οι πολίτες για μια ακόμα φορά να πρέπει να φορτωθούν την αδράνεια, την αδιαφορία, την ανικανότητα και τη προχειρότητα των κυβερνώντων.

Β. Για την τροποποίηση του Περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων Νόμου:

Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τροποποίηση του Περί του Δικαιώματος Πνευματικής Ιδιοκτησίας και Συγγενικών Δικαιωμάτων Νόμου, υπενθυμίζουμε ότι ενώ οι εναρμονιστικές νομοθεσίες για τα Πνευματικά και Συγγενικά Δικαιώματα ψηφίστηκαν από τον Ιούνιο 2017, ακόμα ως Βουλή αναμένουμε τους σχετικούς Κανονισμούς, την ίδια ώρα που σε όλες τις επιχειρήσεις, κυρίως μικρομεσαίες, καθημερινά μπαίνουν διάφοροι, άλλοι για πνευματικά άλλοι για συγγενικά δικαιώματα, οι οποίοι ζητούν να εισπράξουν τέλη που οι ίδιοι καθορίζουν.

Στη σημερινή συνεδρία διαπιστώσαμε ότι οι Κανονισμοί για τα κριτήρια, τα τέλη και για τη λειτουργία της Αρχής αλλά και τα νομοσχέδια μεταφοράς της Οδηγίας 115/2006 και της υιοθέτησης της θέσης στης Αστυνομίας ότι Συγγενικά και Πνευματικά Δικαιώματα θα πρέπει να εισπράττονται από επιχειρήσεις που αποκομίζουν όφελος από τη χρήση μουσικής ή εικόνας, ακόμα δεν είναι έτοιμα αφού αναμένεται ο νομοτεχνικός έλεγχος από τη Νομική Υπηρεσία, ο οποίος θα έπρεπε να ήταν έτοιμος τον περασμένο Οκτώβρη, σύμφωνα με τις τελευταίες διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης.

Ως ΑΚΕΛ, καλούμε για μια ακόμα φορά τόσο το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών όσο και τη Νομική Υπηρεσία να προχωρήσουν στη ρύθμιση ενός τόσο σοβαρού ζητήματος και να  προστατεύσουν τους πολίτες.

Δυστυχώς δεν είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε αδικαιολόγητες καθυστερήσεις, επαναλαμβανόμενες υποσχέσεις για τήρηση χρονοδιαγραμμάτων, κωλυσιεργία είτε λόγω ασυνεννοησίας μεταξύ Υπουργείων ή κρατικών τμημάτων είτε λόγω προχειρότητας, από μέρους της Κυβέρνησης, σε βαθμό εμπαιγμού της Βουλής.

19/02/2019

PREV

Η κυβέρνηση να παρέμβει άμεσα για αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες, από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, κοινότητες

NEXT

Η δοκιμασία στην οποία υπόκειται ο φάκελος χαλούμι συνεχίζεται. Η κυβέρνηση να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του τόπου