Δηλώσεις Κώστα Κώστα, μετά τη συνέδρια της Κοινοβ. Επιτροπής Ενέργειας και Εμπορίου
(α) Η καθυστέρηση στην εισαγωγή του υγραερίου στην αυτοκίνηση:
Ενώ η Βουλή εδώ και 2 χρόνια έχει ψηφίσει όλες τις νομοθεσίες που απαιτούντο για την εισαγωγή του υγραερίου στην αυτοκίνηση, ενώ έχουν αδειοδοτηθεί τα κέντρα εκπαίδευσης τεχνιτών υγραεριοκίνησης και μέχρι σήμερα το Κράτος έχει ξοδέψει εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ για να εκπαιδευτούν εκατοντάδες τεχνίτες, ακόμα περιμένουμε να δούμε πρατήρια που θα διαθέτουν υγραέριο κίνησης.
Σήμερα στην Επιτροπή Ενέργειας, ενημερωθήκαμε ότι έχουν υποβληθεί συνολικά 28 αιτήσεις αδειοδοτήσεις νέων υποδομών προμήθειας υγραερίου κίνησης σε υφιστάμενα πρατήρια ή ανέγερσης νέων πρατηρίων, οι 11 από αυτές σε Δήμους που είναι πολεοδομικές αρχές και οι οποίες εκκρεμούν και οι υπόλοιπες 17 στο Τμήμα Πολεοδομίας από τις οποίες μόνο οι 7 έχουν εγκριθεί και αποσταλεί στους Δήμους για έκδοση άδειας οικοδομής. Οι περισσότερες από τις αιτήσεις υποβλήθηκαν πριν 1 περίπου χρόνο, κάτι που αποδεικνύει τη φοβερή καθυστέρηση στην εξέταση τους.
Ως ΑΚΕΛ, για πολλοστή φορά, καλούμε την Κυβέρνηση και τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, να προχωρήσουν με ταχύτητα στην εξέταση των αιτήσεων δημιουργίας των απαραίτητων υποδομών προμήθειας υγραερίου κίνησης σε υφιστάμενα πρατήρια ή ανέγερσης νέων πρατηρίων.
Καταγγέλλουμε, επίσης, για μια ακόμα φορά την αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εισαγωγή της υγραεριοκίνησης, η οποία ελπίζουμε ότι οφείλεται μόνο σε γραφειοκρατικές διαδικασίες και όχι σε σκοπιμότητες που έχουν να κάνουν με συμφέροντα, τα οποία κρύβονται πίσω από αυτή.
(β) Η τέλεση πολιτικών γάμων στην Κύπρο ως εναλλακτική μορφή τουρισμού:
Σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου ενημερωθήκαμε για μια από τις εναλλακτικές μορφές τουρισμού που είναι η τέλεση πολιτικών γάμων στην Κύπρο. Είναι ξεκάθαρο σύμφωνα με όσα ακούσαμε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης αυτής της μορφής τουρισμού .
Είναι χαρακτηριστικό ότι με κάθε ζευγάρι το οποίο έρχεται στην Κύπρο για να τελέσει τον πολιτικό γάμο του, μαζί του έρχονται κατά μέσον όρο τουλάχιστον ακόμα 30 άτομα και ότι ετησίως τελούνται περίπου 8,000 πολιτικοί γάμοι στο νησί μας.
Πρέπει βέβαια να τονίσουμε, ότι διαφάνηκε σήμερα ότι, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση για τέλεση πολιτικών γάμων στην Κύπρο, κυρίως από τη Μ. Βρετανία, κάτι που θα αυξήσει σημαντικά τις αφίξεις τουριστών και τα έσοδα, δυστυχώς δεν μπορούν κάποιοι Δήμοι να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να ακυρώνονται ταξίδια.
Δεν είναι δυνατό να θέλουν τουρίστες να έρθουν στην Κύπρο για να τελέσουν τον πολιτικό τους γάμο και εμείς να μην έχουμε ικανοποιητικό εξουσιοδοτημένο προσωπικό σε κάποιους Δήμους για να μπορέσουν να τους εξυπηρετήσουν, σε μια διαδικασία λίγων λεπτών.
Ως ΑΚΕΛ, έχουμε ζητήσει από την Ένωση Δήμων και το Υπουργείο Εσωτερικών να προσπαθήσουν να βρουν λύση στο πρόβλημα της μη ικανοποίησης της αυξημένης ζήτησης τέλεσης πολιτικών γάμων στην Κύπρο έτσι ώστε να μην έχουμε ακυρώσεις σε αφίξεις τουριστών και άρα σημαντικές απώλειες σε έσοδα που τόσο έχει ανάγκη η οικονομία μας. Εντός 15 ημερών, ο ΚΟΤ θα πρέπει να ετοιμάσει ένα υπόμνημα με όλα τα ζητήματα που αφορούν τους πολιτικούς γάμους, για να δούμε πως επιλύεται το πρόβλημα.
(γ) Προτάσεις για οδηγίες του Συμβουλίου της ΕΕ για κοινή βάση φορολογίας εταιρειών
Ως ΑΚΕΛ, τονίζουμε για μια ακόμα φορά, ότι η υιοθέτηση των δύο οδηγιών του Συμβουλίου της ΕΕ για κοινή βάση φορολογίας εταιρειών, θα ήταν καταστροφική για την κυπριακή οικονομία, γι αυτό και στις δύο προηγούμενες συνεδρίες της Επιτροπής Εμπορίου για το θέμα αυτό ,είχαμε ζητήσει από το Υπουργείο Οικονομικών να εισηγηθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο την αποστολή ξεκάθαρα αρνητικής θέσης στην Ε.Ε., προστατεύοντας με τον τρόπο αυτό, τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Ως Επιτροπή έχουμε μελετήσει σήμερα το κείμενο το οποίο έχει ετοιμαστεί από την Υπηρεσία Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για την αρνητική θέση και γνώμη του Κυπριακού Κοινοβουλίου για το θέμα αυτό και το οποίο βασίζεται σε νομικά επιχειρήματα και αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου.
Ως Κόμμα συμφωνούμε με την αποστολή αρνητικής γνώμης, με την άσκηση από τη Βουλή του δικαιώματος του Σώματος να εκφέρει άποψη σε σοβαρά ζητήματα, όπως έχουν κάνει και άλλα Ευρωπαϊκά Κοινοβούλια, με την έγκριση της γνώμης αυτής από την Ολομέλεια.
14 Μαρτίου 2017