Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Κώστα Κώστα για την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και για τη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Δηλώσεις Κώστα Κώστα για την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και για τη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Α. Αναφορικά με την αύξηση στις τιμές των καυσίμων και τις επιπτώσεις στην οικονομία και στον Κύπριο πολίτη γενικότερα:

%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%ba%cf%8e%cf%83%cf%84%ce%b1Στη σημερινή συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου και Ενέργειας, φάνηκε ότι η Κυβέρνηση δεν είναι διατιθέμενη να προχωρήσει με την υλοποίηση όλων των εισηγήσεων της μελέτης που διενέργησε ιδιωτικός οίκος για λογαριασμό του Υπουργείου Ενέργειας αναφορικά με τις τιμές των καυσίμων και κυρίως αυτών που θα δημιουργήσουν συνθήκες ανταγωνισμού, ο οποίος σήμερα είναι ανύπαρκτος. Επίσης, φάνηκε ότι η καθυστέρηση στην εισαγωγή της υγραεριοκίνησης θα συνεχιστεί ενώ η Κυβέρνηση εξακολουθεί να αρνείται να σταματήσει την απαράδεκτη επιβολή ΦΠΑ και επί του Φόρου κατανάλωσης.
Και όλα αυτά συμβαίνουν ενώ ο Γενικός Ελεγκτής στην Ετήσια Έκθεση του για το 2105, αναφέρει ρητά ότι στη Κύπρο άμεσες αυξήσεις και καθυστερημένες μειώσεις εξακολουθούν να παρατηρούνται στις τιμές των καυσίμων στη λιανική αγορά καθώς το φαινόμενο «της ρουκέτας και του φτερού», της ασύμμετρης, δηλαδή προσαρμογής, καλά κρατεί και ότι, δεδομένου ότι ο βαθμός προσαρμογής συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα του ανταγωνισμού, η ανάγκη δημιουργίας ενός πιο ανταγωνιστικού περιβάλλοντος είναι ακόμα πιο επιτακτική.
Ως ΑΚΕΛ, για πολλοστή φορά καλούμε την Κυβέρνηση, επιτέλους να αποφασίσει να προστατεύσει τους πολίτες, λαμβάνοντας ουσιαστικά μέτρα πάταξης της αισχροκέρδειας στις τιμές των καυσίμων. Οι πολίτες έχουν ειλικρινά χάσει την υπομονή τους και έχουν κουραστεί, από λόγια και δηλώσεις μετά από συσκέψεις και αναμένουν αποφάσεις από την Κυβέρνηση οι οποίες θα σταματήσουν αυτή την απαράδεκτη κατάσταση. Τέλος, καλούμε ξανά την ΕΠΑ να ολοκληρώσει την αυτεπάγγελτη έρευνα της, η οποία ξεκίνησε πριν 2 χρόνια, σχετικά με την πιθανή προσυνεννόηση στον καθορισμό των τιμών των καυσίμων.

Β. Αναφορικά με τη καθυστέρηση που παρατηρείται στην υλοποίηση του σχεδιασμού για τη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας:

Ως ΑΚΕΛ, επαναλαμβάνουμε ότι την ευθύνη για την καθυστέρηση στη λειτουργία της ελεύθερης ανταγωνιστικής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας φέρει ο Διαχειριστής Συστήματος Μεταφοράς αφού οι Κανόνες Αγοράς Ηλεκτρισμού, δεν ετοιμάστηκαν τον Ιούνιο του 2016 όπως δήλωνε στο παρελθόν στην Επιτροπή Εμπορίου το Υπουργείο Ενέργειας αλλά θα ετοιμαστούν από το Διαχειριστή με καθυστέρηση σχεδόν 3 χρόνων.
Σημειώνουμε ως θετική εξέλιξη τις οδηγίες της ΡΑΕΚ προς την ΑΗΚ για παραχώρηση του αναγκαίου προσωπικού στο ΔΣΜΚ, υπενθυμίζοντας το γεγονός ότι το Υπουργείο Οικονομικών εδώ και αρκετό καιρό δεν προχωρούσε στην έγκριση των θέσεων προσωπικού που ζήτησε ο ΔΣΜΚ.
Μας ανησυχεί βέβαια το γεγονός ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα στον τύπο, παρατηρείται τάση φυγής προσωπικού από το γραφείο του ΔΣΜΚ και ζητήσαμε από την αρμόδια, σύμφωνα με το νόμο, αρχή που είναι η ΡΑΕΚ, να διεξάγει έρευνα για το τι ακριβώς συμβαίνει.
Χαιρετίζουμε επίσης, την απόφαση της ΡΑΕΚ για καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την πλήρη εμπορική λειτουργία του νέου μοντέλου αγοράς ηλεκτρισμού και καλούμε το ΔΣΜΚ ,όπως αυτή τη φορά το τηρήσει αυστηρά για να μην υπάρξουν και άλλες καθυστερήσεις.
Αναφορικά με την πιθανότητα εισαγωγής μεταβατικής ρύθμισης, ως ΑΚΕΛ δηλώνουμε ότι θα πρέπει να δούμε την ολοκληρωμένη πρόταση και να τοποθετηθούμε με σοβαρότητα, αφού τη μελετήσουμε, τονίζοντας ότι αυτή δεν θα πρέπει να δημιουργεί κανένα νομικό πρόβλημα και βεβαίως θα πρέπει να είναι μια πρόταση η οποία θα μπορεί να εφαρμοσθεί από το ΔΣΜΚ.

10 Ιανουαρίου 2017

PREV

Γραπτή δήλωση Σκεύης Κουκουμά για την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

NEXT

Επιστολή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, κ. Γιώργου Λουκαΐδη, στον Υπουργό Παιδείας, κ. Κώστα Καδή, για τους κανονισμούς λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης