Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Κώστα Κώστα, βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Κ.Ε Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, βουλευτή ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίας της Κ.Ε Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού

Α. Αναφορικά με τα προβλήματα των βιομηχανικών περιοχών:

Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε για μια ακόμα φορά, τις έντονες ανησυχίες μας αναφορικά με τα σοβαρά προβλήματα  ασφάλειας και κυρίως της έλλειψης υποδομών πυρόσβεσης στις Βιομηχανικές Περιοχές, αφού σε κάποιες από αυτές δεν υπάρχουν καθόλου ή υπάρχει μη ικανοποιητικός αριθμός υδροστομίων πυρόσβεσης ενώ επίσης σε κάποιες , οι περιμετρικές αντιπυρικές λωρίδες είναι ανύπαρκτες.

Χαρακτηριστικά, σήμερα στην Επιτροπή Εμπορίου οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εμπορίου και της Πυροσβεστικής ανέφεραν ότι στη Γ’ βιομηχανική περιοχή Λεμεσού απαιτούνται ακόμα 12 υδροστόμια πυρόσβεσης, σε μια βιομηχανική περιοχή που λειτουργεί εδώ και χρόνια και στην οποία πρόσφατα έχει ξεσπάσει μεγάλη πυρκαγιά.

Ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, συζητήσαμε το συγκεκριμένο θέμα 4 φορές τους τελευταίους 3 μήνες, έχουμε επισημάνει τα προβλήματα, έχουμε ζητήσει από τα αρμόδια Υπουργεία να πάρουν άμεσα μέτρα προτού θρηνήσουμε θύματα αλλά και  καταστροφές από πυρκαγιές. Η ευθύνη βαραίνει πλέον, αποκλειστικά την Κυβέρνηση.

Β. Αναφορικά με τους Κανονισμούς για τη νέα μεθοδολογία υπολογισμού του τέλους κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος:

Ως ΑΚΕΛ τονίζουμε, για μια ακόμα φορά ,ότι το σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας του Ταμείου ΑΠΕ και ΕΞΕ, το οποίο έχει οδηγήσει στην εξάντληση των αποθεματικών εδώ και πολλούς μήνες αλλά και στο ότι μέχρι σήμερα δεν έχει ψηφιστεί ο Προϋπολογισμός του Ταμείου για το 2016 με αποτέλεσμα το Ταμείο να οφείλει δεκάδες εκατομμύρια ευρώ στην ΑΗΚ και κανένα πρόγραμμα να μην προχωρεί, οφείλεται αποκλειστικά στην τεραστία καθυστέρηση από μέρους του Υπουργείου Ενεργείας να καταθέσει τις προτάσεις του ,τις οποίες ως Βουλή αναμέναμε πριν από 15 μήνες.

Στις 4 συνεδρίες της Επιτροπής Ενέργειας, καταθέσαμε συγκεκριμένες προτάσεις που σκοπό είχαν να διασφαλίσουν τη βιωσιμότητα του Ταμείου χωρίς να στραγγαλίζονται οικονομικά νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Σημειώνουμε με ικανοποίηση την αποδοχή των εισηγήσεων μας για επέκταση του σχεδιασμού μέχρι τα τέλη του 2019 και την αύξηση των ποσών που θα εισρεύσουν στο Ταμείο από τη δημοπράτηση των ρύπων, τα οποία θα κατατίθενται ετησίως με τη μορφή της κρατικής χορηγίας. Θεωρούμε θετική εξέλιξη, την εξαίρεση των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από την επιβολή προσθετού τέλους, η οποία έχει μειωθεί αισθητά σε σχέση με την αρχική πρόταση του Υπουργείου ( από 0,5 σεντ ανά κιλοβατώρα σε 1 σεντ για τα επόμενα 3 χρόνια αντί 1,65 που είχε προταθεί).

Ως ΑΚΕΛ, θα μελετήσουμε την τελική πρόταση του Υπουργείου και θα τοποθετηθούμε.

Γ. Αναφορικά με τις νέες διατιμήσεις ηλεκτρισμού και τις επιπτώσεις στους καταναλωτές:

Η ΡΑΕΚ, εξέδωσε ρυθμιστική απόφαση, σύμφωνα με την οποία το ανώτατο όριο επιτρεπόμενων εσόδων της ΑΗΚ για το 2017 δεν πρέπει να ξεπερνά τα 550 εκατομμύρια ευρώ, ποσό το οποίο θα είναι μειωμένο κατά 11% συγκριτικά με το 2015. Στη βάση της απόφασης αυτής, η ΑΗΚ διενέργησε μελέτη σε συνεργασία με ιδιωτικό συμβουλευτικό οίκο, για τις νέες διατιμήσεις ηλεκτρισμού ,των οποίων το κύριο χαρακτηριστικό είναι η απλοποίηση , η μείωση των διατιμήσεων, οι οποίες θα αναπροσαρμόζονται αναλόγως των επιτρεπόμενων εσόδων κάθε έτους, από 30 σε 11 και  η ενιαία χρέωση των πελατών της ΑΗΚ.

Συμφώνα με τη μελέτη η οποία ήταν αντικείμενο δημόσιας διαβούλευσης μέχρι τις 27/11/16, με τις νέες διατιμήσεις καταργείται η αυξητική κλιμακωτή χρέωση με βάση την κιλοβατώρα (οι πρώτες 120 κιλοβατώρες φθηνά, οι επόμενες 200 πιο ακριβά και οι υπόλοιπες ακόμα πιο ακριβά), θα υπάρχει διαχωρισμός του κόστους ηλεκτρισμού στη θερινή περίοδο και τους υπόλοιπους μήνες και σε ώρες αιχμής και μη αιχμής άλλα και επιβολή ενιαίας χρέωσης. Θα προκύψουν μειώσεις σε εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς χρηστές σε χαμηλή και μέση τάση μέχρι περίπου 16%  και μεγαλύτερες μειώσεις στους μεγάλους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές ενώ θα προκύψει αύξηση στους οικιακούς καταναλωτές, στον οδικό φωτισμό και τους καταναλωτές υψηλής τάσης.

Ειδικότερα, φαίνεται ότι η αύξηση για τους θερμοσυσσωρευτές, τους οποίους χρησιμοποιούν 21,000 καταναλωτές, θα φτάσει το 42% , για τους οικιακούς καταναλωτές με κατανάλωση μέχρι 500 κιλοβατώρες ανά διμηνία 22% και για τις υδραντλίες (οι οποίες βασικά χρησιμοποιούνται από τους αγρότες μας) το 6%, κάτι που προκαλεί έντονες αντιδράσεις. Αντίθετα οι οικιακοί καταναλωτές με κατανάλωση από 500 μέχρι 2000 κιλοβατώρες τη διμηνία θα έχουν μείωση μέχρι 8%.

Ως ΑΚΕΛ, ζητούμε όπως μέχρι το Μάιο 2017 που θα τεθούν σε ισχύ οι νέες διατιμήσεις, το Υπουργείο Ενέργειας, η ΡΑΕΚ και η ΑΗΚ συνεργαστούν έτσι ώστε οι νέες διατιμήσεις να μην αυξήσουν τελικά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος, κυρίως σε νοικοκυριά με μειωμένη κατανάλωση, στους χρήστες θερμοσυσσωρευτών και υδραντλιών. Θεωρούμε ότι είναι άδικο να αυξάνονται αισθητά οι χρεώσεις σε κάποιες κατηγορίες ενώ ταυτόχρονα να μειώνονται αισθητά για κάποιες άλλες.

29 Νοεμβρίου 2016

PREV

Υπηρεσίες/Τμήματα του ΥΠ.ΟΙΚ στεγάζονται σε κτίρια που δεν έχουν τελική έγκριση

NEXT

Συναντηθείτε με τους Βουλευτές μας