Home  |  Βουλή   |  Δηλώσεις Άντρου Καυκαλιά μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας

Δηλώσεις Άντρου Καυκαλιά μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας

Επί ξηρού ακμής τα Κρατικά Ινστιτούτα Επιμόρφωσης

Ο θεσμός των Κρατικών Ινστιτούτων Επιμόρφωσης (ΚΙΕ) βρίσκεται επί ξηρού ακμής. Κυβερνητικές αποφάσεις, όπως η αλλαγή του καθεστώτος εργοδότησης των εκπαιδευτικών, η αναλγησία και ο κακός προγραμματισμός έχουν οδηγήσει τα ΚΙΕ σε οριακή κατάσταση.

Συγκεκριμένα:

  • Παρατηρείται μεγάλη καθυστέρηση στην έναρξη των μαθημάτων στα ΚΙΕ.
  • Ενώ βρισκόμαστε στο τέλος του Οκτώβρη, δυο σχεδόν μήνες από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, δεκάδες τμήματα των ΚΙΕ παραμένουν μέχρι στιγμής χωρίς στελέχωση.
  • Πολλοί μαθητές, εξαιτίας της πιο πάνω κατάστασης, αναγκάζονται να καταφύγουν στα ιδιωτικά φροντιστήρια με σοβαρό οικονομικό κόστος.
  • Μαθητές, οι οποίοι προέρχονται από χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα και δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα για φροντιστηριακά μαθήματα στον ιδιωτικό τομέα, παραμένουν εντελώς αβοήθητοι.
  • Η ενισχυτική διδασκαλία στην Α’ τάξη του Γυμνασίου και στην Α’ τάξη του Λυκείου δεν άρχισε ακόμα.
  • Το ούτως ή άλλως ταλαιπωρημένο πρόγραμμα του αλφαβητισμού επίσης ακόμη να αρχίσει στα ΚΙΕ.

Ζητούμενο είναι η πολιτική βούληση για να στηριχθεί ο θεσμός των ΚΙΕ, στοιχείο το οποίο, ωστόσο, αγνοείται από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη- ΔΗΣΥ.

Οι αλλαγές στα πλαίσια πρόσβασης για τα ΑΕΙ της Ελλάδας αποκλείουν μαθητές

Οι αλλαγές που έχουν γίνει την τελευταία στιγμή στα πλαίσια πρόσβασης για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Ελλάδας, φέρνουν αρκετούς τελειόφοιτους μαθητές προ τετελεσμένων, αλλά και τους αποκλείουν από το να διεκδικήσουν θέση σε τμήματα,  για τα οποία προετοιμάζονταν.

Με την απόφαση του για αλλαγές στα πλαίσια πρόσβασης, χωρίς να υπάρχει επαρκής μεταβατική περίοδος, το Υπουργείο Παιδείας ουσιαστικά ακυρώνει τον σχεδιασμό αρκετών μαθητών, οι οποίοι βλέπουν τα νέα πλαίσια πρόσβασης να μην ανταποκρίνονται στις αρχικές επιλογές μαθημάτων που έκαναν.

Το Υπουργείο Παιδείας επιβάλλεται επειγόντως να επανεξετάσει τα δεδομένα και το ελάχιστο που οφείλει, είναι να θέσει μεταβατική περίοδο, ώστε οι μαθητές των Λυκείων και των Τεχνικών Σχολών που έχουν ήδη επιλέξει μαθήματα, να μην επηρεαστούν από τις αλλαγές.

23/10/2019

PREV

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

NEXT

Απαραίτητη η αποτελεσματική προστασία των πληροφοριοδοτών για την πάταξη της διαφθοράς