Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Εδώ και έξι συνεδρίες της Επιτροπής Νομικών συζητούμε ένα νομοσχέδιο των 200 σελίδων πολύ σημαντικό που αφορά στην εναρμόνιση μας με την υποχρέωση θέσπισης νομοθεσίας για ποινική δικαιοσύνη φιλική προς τα παιδιά. Δηλαδή, την αναγκαιότητα τα παιδιά παραβάτες να τυγχάνουν διαφορετικής μεταχείρισης για σκοπούς ποινικού δικαίου.

Είμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο, πλην όμως υπάρχουν πολλά ανοικτά ζητήματα, τα οποία πρέπει να συζητηθούν και κατ’ εμάς το πιο σημαντικό από όλα είναι το ότι κινδυνεύουμε να ψηφίσουμε μια πολύ σημαντική νομοθεσία, η οποία όμως δε θα μπορεί να εφαρμοστεί. Έχουμε προειδοποιήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα ότι οι πρόνοιες του νόμου προϋποθέτουν την ύπαρξη νέων δομών, νέων υποδομών, νέων χώρων κράτησης ανήλικων υπόπτων – αντί τα κελιά των αστυνομικών σταθμών-, νέων προσλήψεων σε ό,τι αφορά ανθρώπινο δυναμικό και λυπούμαστε να παρατηρήσουμε πως, ενώ αυτή μας η διαπίστωση είναι κοινή διαπίστωση όλων των εμπλεκομένων, δεν έχει γίνει καμιά πρόνοια είτε στον προϋπολογισμό του 2020, είτε σε συμπληρωματικό προϋπολογισμό. Δεν δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για να καλυφθούν αυτά τα δομικά κενά που υπάρχουν στην Δημοκρατία. Εμείς προειδοποιούμε ότι υπάρχει ο κίνδυνος να ψηφίσουμε ένα σημαντικό νόμο που αφορά τα παιδιά, να κομπάζουμε στους Ευρωπαίους (εταίρους μας), πλην όμως αυτός ο νόμος να μην μπορεί να εφαρμοστεί.

Θητείες Προέδρου της Δημοκρατίας και Βουλευτών

Να υπενθυμίσω πως εδώ και δέκα και πλέον χρόνια ως ΑΚΕΛ έχουμε εισάξει με εσωτερικό κανονισμό τον περιορισμό των θητειών και είναι μέσα από αυτή την εκσυγχρονιστική, ριζοσπαστική για το παρελθόν πρόνοια που πάρα πολλά νέα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ είχαν τη δυνατότητα να διεκδικήσουν και να εκλεγούν.

Αυτή τη δυνατότητα μπορούμε ως Πολιτεία να τη δώσουμε στο σύνολο των συμπολιτών μας. Είναι εκσυγχρονιστική πρόνοια και δεν αποτελεί άλλοθι ότι δεν υπάρχει σε άλλα Ευρωπαϊκά κράτη. Πολλά πράγματα της δικής μας Πολιτείας είναι μοναδικά, αλλά την ίδια ώρα αντιμετωπίζουμε και ένα ζήτημα στο οποίο πρέπει να απαντήσουμε. Αυτό του μηνύματος που απαιτεί από εμάς η κοινωνία ότι χρειάζεται εκσυγχρονισμός σε δομές και θεσμούς, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε την απαξίωση του πολιτικού συστήματος, ότι πρέπει να αντιμετωπίσουμε ζητήματα διαπλοκής και διαφθοράς με κάθε δυνατό τρόπο. Άρα εμείς, χωρίς σε καμιά περίπτωση να υιοθετούμε λογικές ισοπέδωσης, θεωρούμε πως μετά από τρεις συνολικά θητείες που ένας Βουλευτής θα έχει υπηρετήσει για 15 χρόνια την πατρίδα του και το κόμμα του, θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα να διεκδικήσουν και νέοι άνθρωποι την εκλογή  τους στην Βουλή.

Αναμένουμε την τοποθέτηση του ΔΗ.ΣΥ και του ΔΗ.ΚΟ. Εμείς είμαστε ξεκάθαρα υπέρ, εφ’ όσον το έχουμε ρυθμίσει και εσωκομματικά και θέλω να πιστεύω πως θα υπάρχει αυτή η τοποθέτηση το συντομότερο δυνατό, δεδομένου ότι σε ενάμιση χρόνο έχουμε Βουλευτικές εκλογές.

Ενδεχομένως να είναι ευκολότερα τα πράγματα σε ό,τι αφορά στις θητείες του Προέδρου της Δημοκρατίας. Εκτιμώ πως σε αυτό το θέμα ενδεχομένως να υπάρχει σύγκλιση σε αντιδιαστολή με αυτό των θητειών των Μελών του Κοινοβουλίου.

Θα πω επίσης ότι εμείς έχουμε θέσει προς συζήτηση δύο προτάσεις για τροπολογίες. Η μια είναι, η εξαίρεση των Αρχηγών των Κομμάτων ή επικεφαλής των εκλογικών συνδυασμών από το όριο των θητειών για σκοπούς εύρυθμης λειτουργίας των κομμάτων. Αντιλαμβάνεστε τι θα συνεπάγεται αν ένας Αρχηγός Κόμματος τεθεί εκτός Βουλής. Η δεύτερη, είναι οι θητείες να συντρέχουν. Ο επιτρεπόμενος, δηλαδή, αριθμός θητειών να είναι αθροιστικός. Να μην επιτρέπεται κάποιος να κάνει δύο θητείες, να μην επαναδιεκδικήσει την τρίτη και μετά από πέντε χρόνια να επανέλθει για άλλες δύο θητείες. Αυτό θα παραβίαζε την πρόθεση του νομοθέτη και τη δική μας πολιτική πρόθεση. Άρα τρεις θητείες συνολικά.

PREV

Αναβλητικότητα, γραφειοκρατία και αναποτελεσματικότητα στους σχεδιασμούς για το νέο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο

NEXT

Δηλώσεις Άντρου Καυκαλιά μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας