Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Στέφανου Στεφάνου για το Ταμείο Αλληλεγγύης

Δήλωση Στέφανου Στεφάνου για το Ταμείο Αλληλεγγύης

Η μέχρι τώρα συζήτηση για το Ταμείο Αλληλεγγύης έχει αποκαλύψει ότι η κυβέρνηση ουσιαστικά δεν έχει κάνει τίποτα παρά την πίεση που άσκησε η Βουλή τα δύο τελευταία χρόνια. Χαρακτηριστικό του γεγονότος ότι η Κυβέρνηση δεν έκανε τίποτε είναι ότι τα €25εκ που υποτίθεται θα προικοδοτούν το ταμείο κάθε χρόνο δεν βρίσκονται στο προϋπολογισμό του 2019.

Σήμερα αποφασίστηκε η αποδέσμευση του κονδυλίου των €25εκ. που είναι η πρώτη δόση για το Ταμείο, αλλά πολλά και σημαντικά ζητήματα που αφορούν του Ταμείο παραμένουν ανοικτά.

Είναι ανοικτό το θέμα της συνταγματικότητας των προτάσεων που έχουν ετοιμάσει τα δύο κόμματα, για τις οποίες η κυβέρνηση δήλωσε ότι θα τις υιοθετήσει. Είναι ανοικτό και το ζήτημα αν όλες οι πρόνοιες του Νομοσχεδίου εναρμονίζονται με το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο.

Επιπρόσθετα, δεν υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια. Κανείς δεν γνωρίζει πόσοι, ποιοι, πώς, και με ποια προτεραιότητα θα αποκατασταθούν οι κουρεμένοι καταθέτες. Το ΑΚΕΛ είναι υπέρ της αποκατάστασης της μεγάλης αδικίας που έχει προκαλέσει η απόφαση της Κυβέρνησης να κουρέψει τις καταθέσεις, αλλά από την άλλη θα επιμείνουμε όπως ξεκαθαριστεί το πλαίσιο λειτουργίας του Ταμείου. Θα επιμείνουμε να ξεκαθαριστούν τα κριτήρια αποκατάστασης των κουρεμένων καταθετών. Πρέπει να ξεκαθαριστεί και το θέμα των πηγών χρηματοδότησης του Ταμείου. Δεν είναι μονοσήμαντο θέμα η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων του Κράτους και να περιέλθουν στην κυριότητα του Ταμείου για σκοπούς αποζημιώσεων. Αυτά είναι σοβαρά θέματα, η κυβέρνηση όμως δεν ενημερώνει για τις προθέσεις της και μας κρατά στο σκοτάδι.

03/12/2018

PREV

Δήλωση Στ. Στεφάνου, για την παρουσία της Διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας στην Επιτροπή Οικονομικών

NEXT

Αναγκαία η ρύθμιση του ωραρίου των κομμωτηρίων και των κουρείων