Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Σκεύης Κουκουμά μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά μετά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων συζήτησε σήμερα την Έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως και τις πρόσφατες αποφάσεις του Διοικητικού Δικαστηρίου σε σχέση με τις αποφάσεις της Επιτροπής Στεγαστικής Βοήθειας που για εξέταση αιτήσεων στην ΥΜΑΠΕ με τα κριτήρια που υιοθετήθηκαν τον Απρίλη και στη συνέχεια τον Νοέμβριο του 2013.

Από την πρώτη στιγμή της αλλαγής των κριτηρίων σημειώσαμε την αδικία η οποία επρόκειτο να συντελεστεί σε βάρος του προσφυγικού κόσμου. Τόσο η Επίτροπος Διοικήσεως όσο και το Διοικητικό Δικαστήριο δικαιώνουν τις θέσεις μας. Ο χρόνος εξέτασης των αιτήσεων για προσφυγική βοήθεια έχει κριθεί τόσο από το διοικητικό δικαστήριο όσο και από την Επίτροπο Διοικήσεως ότι ξεπερνά το εύλογο χρονικό διάστημα που προβλέπεται από τον νόμο και κατ επέκταση οι αιτήσεις θα έπρεπε να εξεταστούν στη βάση των κριτηρίων που ίσχυαν κατά την ημερομηνία αρχικής εξέτασης της αίτησης τους.

Δυστυχώς αντί η Κυβέρνηση να σεβαστεί την απόφαση και να καλύψει τους πρόσφυγες που δικαιώθηκαν από το Διοικητικό Δικαστήριο έχει επιλέξει την οδό της έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο. Στην περίπτωση δε της έκθεσης της Επιτρόπου Διοικήσεως ο Υπουργός Εσωτερικών έχει πρωτοτυπήσει ζητώντας νομική γνωμάτευση από τον Γενικό Εισαγγελέα. Πράττουν ότι περνά από το χέρι τους απλά και μόνο για να μην αποδεχτούν την αδικία που προκάλεσαν σε βάρος του προσφυγικού κόσμου.

Εάν επιθυμούμε κράτος δικαίου τότε δεν θα πρέπει να σταθούμε πίσω από νομικίστικες μικρότητες. Ακόμη και εάν οι αδικημένοι έχασαν το δικαίωμα τους να απευθυνθούν στην δικαιοσύνη λόγο παρέλευσης χρόνου αυτό δεν παραγράφει την αδικία σε βάρος τους.

Ως ΑΚΕΛ καλούμε τον Υπουργό Εσωτερικών καταρχάς να σεβαστεί την απόφαση του δικαστηρίου και να υιοθετήσει τις συστάσεις της Επιτρόπου Διοικήσεως. Περαιτέρω, ζητούμε να εξεταστούν όλες οι αιτήσεις που παρουσιάζουν παρόμοια προβλήματα και αδίκως απορρίφθηκαν προσφέροντας την ανάλογη θεραπεία.

12 Σεπτεμβρίου 2017

PREV

"Αναμένουμε από την Κυβέρνηση την εκπόνηση ολοκληρωμένου σχεδιασμού για τα ενεργειακά"

NEXT

Γονείς που δεν έχουν τελέσει γάμο/συνάψει σύμφωνο συμβίωσης αποκλείονται από το επίδομα πατρότητας