Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Σκεύης Κουκουμά μετά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά μετά την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Συζητήσαμε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το θέμα των ψηφιακών αναγκών των ατόμων τρίτης ηλικίας, ιδιαίτερα σε σχέση με τις συναλλαγές που αφορούν τον τραπεζικό τομέα και τους τομείς της δημόσιας υπηρεσίας. Μέσα από την συζήτηση φάνηκε ότι για ακόμη μια φορά η Κυβέρνηση έβαλε την άμαξα μπροστά από τα άλογα, επιτρέποντας να θυματοποιηθούν εκατοντάδες ηλικιωμένοι με πρόσχημα την τεχνολογική πρόοδο. Αντί να αναγνωριστεί ο αντικειμενικός τεχνολογικός αναλφαβητισμός μιας μεγάλης μερίδας των ατόμων τρίτης ηλικίας και να βρεθούν τρόποι ώστε όλοι και όλες ισότιμα να έχουν πρόσβαση σε υπηρεσίες η μετάβαση στην ηλεκτρονική διακυβέρνηση γίνεται με τρόπο απότομο χωρίς να συνυπολογίζεται η τεράστια ταλαιπωρία που υφίσταται αυτός ο κόσμος.

Συζητήσαμε επίσης και την εφαρμογή της νομοθεσίας που αφορά την εμπορία προσώπων για να εξακριβώσουμε την τραγική στασιμότητα που υπάρχει σε σχέση με την υιοθέτηση πρωτοκόλλων συνεργασίας τόσο μεταξύ των κρατικών υπηρεσιών και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων όσο και μεταξύ των ίδιων των υπηρεσιών του κράτους. Εκκρεμεί εδώ και χρόνια η ετοιμασία κανονισμών για την λειτουργία καταφυγίων για θύματα εμπορίας ενώ η στήριξη των θυμάτων για να μπορούν να μείνουν στην Κύπρο και να βοηθήσουν – καθοριστικά – στην καταδίκη των εμπόρων έχει πρόσφατα περιοριστεί στα 100 Ευρώ / μήνα. Το αποτέλεσμα είναι τα θύματα να φεύγουν από την Κύπρο, να επαναθυματοποιούνται και στο τέλος να χάνονται οι υποθέσεις στο δικαστήριο. Έχει αναφερθεί επίσης η αδυναμία του κράτους να προσφέρει ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στα θύματα εφόσον υπάρχει ανυπέρβλητη γραφειοκρατία εφόσον τα θύματα δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους του ΓεΣΥ.

Θα πρέπει επιτέλους η Κυβέρνηση να αντιληφθεί κάθε νομοθεσία είναι τόσο ισχυρή όσο ισχυρή είναι και η βούληση του κράτους να την εφαρμόσει και δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις δίνεται η εικόνα ότι το κράτος δεν βρίσκεται στην σωστή πλευρά της ιστορίας. Καλούμε την Κυβέρνηση έστω και καθυστερημένα να επικεντρωθεί στην πολύπλευρη στήριξη των θυμάτων δείχνοντας ότι βρίσκεται απέναντι από αυτή την πλέον απάνθρωπη μορφή εκμετάλλευσης.

28/09/2020

PREV

Δήλωση Ελένης Μαύρου για τη συζήτηση στην Επιτροπή Εσωτερικών των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων

NEXT

Αναγκαία η διαμόρφωση χώρων θηλασμού και άντλησης γάλακτος στους χώρους εργασίας