Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Σκεύης Κουκουμά – Διόρθωση στρέβλωσης στις βασικές συντάξεις του ΤΚΑ

Δήλωση Σκεύης Κουκουμά – Διόρθωση στρέβλωσης στις βασικές συντάξεις του ΤΚΑ

Συζητήθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων  νομοσχέδιο, το οποίο θα κατατεθεί με τη μορφή του κατεπείγοντος στην ολομέλεια της Βουλής στις 20/1/2017. Σκοπός του Νομοσχεδίου είναι η διασφάλιση της  ίσης αντιμετώπισης και η αποφυγή της δυσμενούς διάκρισης μεταξύ των συνταξιούχων που έχουν καταστεί δικαιούχοι μέχρι την 1/1/2017 έναντι εκείνων που θα καταστούν δικαιούχοι από τις 2/1/2017 και μετά.

%cf%83%ce%ba%ce%b5%cf%8d%ce%b7-%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%ba%ce%bf%cf%85%ce%bc%ce%acΣτις 2/1/2017 η πρόνοια για παγοποίηση των αυξήσεων των συντάξεων, που ψηφίστηκε το Νοέμβριο του 2012 λόγω μνημονιακής υποχρέωσης, παύει να ισχύει και σε περίπτωση που δε προωθηθεί η προτεινόμενη τροποποίηση θα δημιουργηθεί η εξής στρέβλωση: οι συντάξεις των νέων συνταξιούχων θα υπολογίζονται στη βάση του €9,068, ενώ οι βασικές συντάξεις των υφιστάμενων συνταξιούχων στη βάση του €8,995. Ως εκ τούτου, θα υπάρχουν δύο ποσά κατώτατης σύνταξης, δηλαδή κατώτατη σύνταξη ύψους €352,88 όσων κατέστησαν δικαιούχοι μέχρι την 1/1/2017 και κατώτατη σύνταξη ύψους €355,74 όσων θα αποκτήσουν δικαίωμα μετά την 1/1/2017.

Παρόλο που δεν πρόκειται για σημαντική αύξηση των συντάξεων, τη στιγμή μάλιστα που τα τελευταία χρόνια οι χαμηλοσυνταξιούχοι απώλεσαν το 30% των εισοδημάτων τους, καθώς μιλάμε για αυξήσεις που κυμαίνονται μεταξύ €2,80 και €5,60 το μήνα, εντούτοις, η τροποποίηση αυτή είναι σκόπιμο να προωθηθεί ακριβώς για να αποφευχθεί η στρέβλωση που θα δημιουργηθεί σε βάρος των υφιστάμενων συνταξιούχων από 1/1/2017.

Ως ΑΚΕΛ επαναλαμβάνουμε τη θέση μας ότι η ευημερία ενός κράτους και ενός λαού μετριέται μέσα στα νοικοκυριά, στη δυνατότητα να έχουν οι άνθρωποι τη στοιχειώδη οικονομική άνεση για αξιοπρεπή διαβίωση, να έχουν σταθερή εργασία, να έχουν την ικανότητα να εξασφαλίσουν το μέλλον των παιδιών τους. Για την επίτευξη αυτού του στόχου χρειάζεται να αποβάλουμε την ακολουθούμενη νεοφιλελεύθερη, αντιλαϊκή, αντιαναπτυξιακή πολιτική, την πολιτική του λιγότερου κράτους, της μείωσης των κοινωνικών δαπανών, της μείωσης των μισθών, της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων. Χρειάζεται να κινηθούμε σε μια άλλη, προοδευτική, ανθρωποκεντρική πολιτική που στο επίκεντρο θα είναι οι πολλοί και όχι οι λίγοι εκλεκτοί.

18 Ιανουαρίου 2017

PREV

Αναποτελεσματικά τα κυβερνητικά σχέδια κατά των εκποιήσεων

NEXT

Επιστολή Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, στα Δ.Σ της ΡΑΕΚ και της ΑΗΚ για τις Νέες Διατιμήσεις Ηλεκτρικής Ενέργειας