Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Κ. Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοιν. Επιτροπής Εμπορίου και Τουρισμού με τον Υφυπουργό Τουρισμού.

Δήλωση Κ. Κώστα μετά τη συνεδρία της Κοιν. Επιτροπής Εμπορίου και Τουρισμού με τον Υφυπουργό Τουρισμού.

Ο Υφυπουργός Τουρισμού, ενημέρωσε σήμερα την Επιτροπή Τουρισμού, για τη πορεία υλοποίησης της νέας Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού 2030.
Επαναλάβαμε και σήμερα στον Υφυπουργό Τουρισμού, ότι είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε στη διαμόρφωση μίας πραγματικά καινοτόμου τουριστικής μεταρρύθμισης και ότι, αναμένουμε ότι η Στρατηγική, θα αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα σοβαρά προβλήματα του τομέα όπως: η εποχικότητα, η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και η προώθηση του αειφόρου – βιώσιμου τουρισμού, η προσβασιμότητα, η προσέλκυση τουριστών και από άλλες αγορές, η πάταξη της αισχροκέρδειας και της παρανομίας κ.α.
Αποτελεί θετική εξέλιξη, το γεγονός ότι, όπως ο υφυπουργός ανάφερε, σχεδόν στο σύνολο της, η ολοκληρωμένη μελέτη με σειρά προτάσεων που καλύπτουν όλο το φάσμα της τουριστικής δραστηριότητας που εκπονήσαμε ως κόμμα πριν μερικά χρόνια, έχει ενσωματωθεί στην Εθνική Στρατηγική Τουρισμού 2030.
Εκφράσαμε επίσης την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι, ο Υφυπουργός έχει αφαιρέσει από την μελέτη που διενεργήθηκε από ισπανική εταιρεία το 2017, εισηγήσεις με τις οποίες ως κόμμα διαφωνούσαμε αλλά και ανέφικτες εκτιμήσεις.
Αφαιρέθηκε για παράδειγμα, η εισήγηση για ανέγερση ξενοδοχείων ουσιαστικά παντού και άρα στα πλαίσια μια άναρχης και χωρίς περιορισμούς ανάπτυξης και έχει μειωθεί σημαντικά το κόστος των δράσεων της μελέτης
Πολύ σημαντικό είναι επίσης το γεγονός ότι, το Υφυπουργείο προτού προχωρήσει στην υλοποίηση της όποιας δράσης, θα πρέπει να εκπονηθεί Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Μελέτη Υπολογισμού της Φέρουσας Ικανότητας, μελέτες τις οποίες απαιτούσαμε επίμονα ως κόμμα αφού δεν ήταν αναγκαία υποχρέωση στην αρχική μελέτη και οι οποίες είναι απαραίτητες για την προστασία του περιβάλλοντος και χρήσιμα εργαλεία για τη βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη.
Ως ΑΚΕΛ, θα παρακολουθούμε πολύ στενά την υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής Τουρισμού και κυρίως τις δράσεις που περιλαμβάνονται σε αυτή.
Τονίσαμε, ότι δεν θα διστάσουμε να σταματήσουμε δράσεις, όταν θα πρέπει να εγκριθεί η χρηματοδότηση τους από τη Βουλη, αν οι δράσεις αυτές θα είναι επιζήμιες για την οικονομία ή το περιβάλλον ή θα εξυπηρετούν τα όποια συμφέροντα.

Τέλος ο υφυπουργός, ενημέρωσε την Επιτροπή για τη πορεία ετοιμασίας των πρωτοκόλλων από το Υπουργείο Υγείας.
Ανάφερε ότι έχουν ετοιμασθεί τα πρωτόκολλα για τους χώρους εστίασης και τα λεωφορεία και αναμένονται εντός των ημερών να ολοκληρωθούν και αυτά των ξενοδοχείων.
Επίσης ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός του Υπουργείου Μεταφορών για τη λειτουργία των αεροδρομίων, με την άφιξη τουριστών.
Τόνισε ότι στόχος του Υφυπουργείου είναι από τις 15/6, η Κύπρος να είναι έτοιμη ως τουριστικός προορισμός, ο οποίος θα μπορεί να δεχθεί τουρίστες, γι αυτό και υπάρχει συνεχής επαφή με ταξιδιωτικούς πράκτορες και αεροπορικές εταιρείες.
Ο στόχος του Υφυπουργείου είναι να φτάσουμε στο 30% των αφίξεων του 2019 και ότι οι παραδοσιακές αγορές της Μ. Βρετανίας, της Ρωσίας και της Σουηδίας, θα ανοίξουν, πιθανώς στα τέλη Ιουλίου.
Σύντομα, θα σταλθεί επιστολή προς τους εταίρους της Δημοκρατίας στο εξωτερικό, την οποία θα υπογράφουν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Μεταφορών και ο Υφυπουργός Τουρισμού, με την οποία θα γίνεται ενημέρωση για τα μέτρα και τα πρωτόκολλα της Κύπρου.
Ως κόμμα, τονίσαμε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε την κρίση με σωστό, έγκαιρο προγραμματισμό και κινήσεις μελετημένες, για να κερδίσουμε ότι μπορούμε, από τη φετινή τουριστική χρονιά όσο αφορά τις αφίξεις αλλά και να προωθήσουμε, με κινητρα, τον εσωτερικό τουρισμό.

19/05/2020

PREV

Να διασφαλιστεί το δικαίωμα συμμετοχής όλων των μαθητών στις παγκύπριες εξετάσεις

NEXT

"Οργή και αγανάκτηση για τα βίντεο και φωτογραφίες άσκησης βίας και ξυλοδαρμού εθνοφρουρών"