Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Κώστα Κώστα μετά την ενημέρωση από τον Υπουργό Ενέργειας για θέματα υδρογονανθράκων

Δήλωση Κώστα Κώστα μετά την ενημέρωση από τον Υπουργό Ενέργειας για θέματα υδρογονανθράκων

Στη σημερινή κλειστή συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, ως ΑΚΕΛ ζητήσαμε ενημέρωση από τον Υπουργό Ενέργειας για αρκετά θέματα, όπως οι προθέσεις της κυβέρνησης για τη δημιουργία τερματικού σταθμού υγροποίησης, για τις τεχνοοικονομικές μελέτες και μελέτες βιωσιμότητας για την κατασκευή του αγωγού East Med, για τη μη υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ και από την Ιταλία, για τις διαπραγματεύσεις Κύπρου και Ισραήλ για την ανάπτυξη του κοιτάσματος «Αφροδίτη» και για το ερευνητικό μας πρόγραμμα και τις γεωτρήσεις που ακολουθούν.

Στον κ. Υπουργό τονίσαμε ότι δυστυχώς η ΑΟΖ μας δεν είναι διασφαλισμένη, παρ’ όλες τις δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων και ότι η απαράδεκτη τουρκική προκλητικότητα με την ανοχή της διεθνούς κοινότητας δημιουργεί νέα τετελεσμένα, αλλά και κινδύνους για το λαό μας.

Η γεώτρηση της Τουρκίας στο οικόπεδο 8 της Κυπριακής ΑΟΖ είναι μια νέα πρόκληση, ακόμα μια παράνομη ενέργεια σε βάρος της πατρίδας μας, την οποία καταδικάζουμε με τον πιο έντονο τρόπο και διερωτόμαστε πότε επιτέλους η διεθνής κοινότητα θα σταματήσει τις πειρατικές ενέργειες της Τουρκίας, πότε η Ε.Ε. θα επιβάλει μέτρα σε βάρος της κατοχικής δύναμης.

Χωρίς κλιμάκωση της έντασης η οποία μπορεί να οδηγήσει σε κρίση, η Κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει τη σοβαρότητα και επικινδυνότητα της κατάστασης, χωρίς να εφησυχάζει, χωρίς να καλλιεργεί αυταπάτες.

Τονίσαμε, επίσης, ότι οι πρωτοβουλίες για συγκρότηση σε διεθνή οργανισμό του East Med Gas Forum με τη συμμετοχή επτά χωρών της περιοχής μας μπορούν και πρέπει να καταστούν βήμα για την περιφερειακή συνεργασία. Όλοι, βέβαια, οι σχεδιασμοί και οι πρωτοβουλίες μας στα ενεργειακά πρέπει να υπηρετούν τον πρώτιστο μας στόχο που είναι η απελευθέρωση από την τουρκική κατοχή και η επανένωση του τόπου και του λαού μας, για ασφάλεια και ειρήνη στην πατρίδα μας, αλλά και σε ολόκληρη την περιοχή.

28/01/2020

PREV

Ανάγκη για επέκταση του τερματισμού της αναλογιστικής μείωσης του 12% και στις συντάξεις του ΤΚΑ

NEXT

"Μεγάλη καθυστέρηση στην καταβολή των αποζημιώσεων προς τους αγρότες"