Home  |  Βουλή   |  Δήλωση βουλευτή Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών

Δήλωση βουλευτή Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών

Τα πιο σοβαρά προβλήματα που οδήγησαν στην τραπεζική κρίση ήταν απόρροια κακής διοίκησης των τραπεζών και ανεπαρκούς εποπτείας από μέρους της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου. Η κρίση έκανε τους θεσμούς σοφότερους και σήμερα όντως η εποπτεία των εμπορικών τραπεζών είναι βελτιωμένη.

Εντούτοις, στα μεγάλα ανοικτά ζητήματα που αφορούν τους πολίτες, δεν είμαστε ικανοποιημένοι. Ούτε από την εποπτεία ούτε από τη συμμόρφωση των εμπορικών τραπεζών με τον Κώδικα και τις Οδηγίες που εκδίδει η Κεντρική Τράπεζα.

Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξακολουθούν να βρίσκονται στο 46%. Οι τράπεζες συμπεριφέρονται κατά τρόπο εκβιαστικό και ενίοτε απάνθρωπο σε δανειολήπτες που μέχρι την κρίση ήταν συνεπείς στις υποχρεώσεις τους, ενώ υπάρχει η εκτίμηση ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες βρίσκουν μεγαλύτερη κατανόηση από ότι οι απλοί πολίτες. Έχουμε προειδοποιήσει κατ’ επανάληψη ότι ο κίνδυνος εκποίησης πρώτης κατοικίας είναι πραγματικός. Με δεδομένη την έλλειψη βούλησης από πλευράς κυβέρνησης, ως ΑΚΕΛ καταθέτουμε σύντομα καινούργιες προτάσεις.

Σε ό,τι αφορά τα δανειστικά επιτόκια, η μείωση που επήλθε είναι ανεπαίσθητη, αφενός διότι τα χαμηλομεσαία στρώματα αδυνατούν να εξασφαλίσουν δάνεια και αφετέρου διότι η Κύπρος εξακολουθεί να διατηρεί από τα ψηλότερα – αν όχι τα ψηλότερα- δανειστικά επιτόκια.

Με αυτή την ευκαιρία εκφράζουμε και πάλι την ανησυχία μας για τη ζημιά που προκαλείται από τη συνεχή απομείωση των περιουσιακών στοιχείων της  πρώην Λαϊκής αλλά και την απαρέσκεια μας για το γεγονός ότι ουσιαστικά κανένας δεν έχει τιμωρηθεί για την ενδεχόμενη διάπραξη ποινικών αδικημάτων που αφορούν το τραπεζικό σκάνδαλο.

28 Νοεμβρίου 2017

PREV

Ειδικό επίδομα στους πολεμιστές του 1974

NEXT

Ετσιθελισμού και απαράδεκτων μεθοδεύσεων συνέχεια