Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Α) Οι περί Τερματισμού Απασχολήσεως (Ταμείον για Πλεονάζον Προσωπικό) Κανονισμοί

Σύμφωνα με τον υφιστάμενο κανονισμό η κάθε αίτηση για καταβολή αποζημίωσης για λόγους πλεονασμού υποβάλλεται εντός 3 μηνών από την ημέρα τερματισμού της απασχόλησης. Σε περίπτωση που υπάρχει εύλογη αιτία η αίτηση μπορεί να υποβληθεί εντός 12 μηνών.

Σκοπός των περί Τερματισμού Απασχόλησης Κανονισμών είναι η επέκταση της περιόδου προθεσμίας υποβολής αιτήσεων για πλεονασμό, σε περίπτωση που υπάρχει εύλογη αιτία, από 12 σε 24 μήνες, ώστε να μπορέσει να εξεταστεί και να ικανοποιηθεί μεγάλος αριθμός αιτήσεων που δικαιολογημένα δεν υποβλήθηκαν εντός των χρονοδιαγραμμάτων.

Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι οι προτεινόμενοι κανονισμοί κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση  και θα συμβάλουν θετικά στην καλύτερη εξυπηρέτηση των εργαζομένων. Οι κανονισμοί θα παραπεμφθούν για έγκριση στην τελευταία συνεδρία της ολομέλεια της Βουλής στις 14/7/2017.

Β) Ο περί Σύστασης Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμος

Σκοπός του προτεινόμενου νομοσχεδίου ομπρέλα είναι η ρύθμιση της σύστασης μιας Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών επιθεώρησης και έλεγχου της εφαρμογής διατάξεων ορισμένων νομοθεσιών, για τις οποίες είναι καθ΄ ύλην αρμόδιο το ΥΕΚΠΑ.

Μέσα από το προτεινόμενο νομοσχέδιο προσδιορίζεται το εύρος των εξουσιών των αρμόδιων επιθεωρητών και βοηθών επιθεωρητών για έλεγχο ως προς τη συμμόρφωση προς 28 νομοθεσίες που προνοούν για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Υπηρεσία θα συσταθεί στη Διοίκηση του Υπουργείου και ως εκ τούτου θα επιτρέψει τις συστηματικές και στοχευμένες επιθεωρήσεις, τη βέλτιστη αξιοποίηση  ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος και την αποτελεσματικότερη στόχευση των επιθεωρήσεων στη βάση σχετικής ανάλυσης κινδύνου.

Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου οι κοινωνικοί εταίροι ζήτησαν χρόνο για να το μελετήσουν καθώς, δυστυχώς, δεν προηγήθηκε κοινωνικός διάλογος. Δόθηκε χρόνος ώστε να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση μεταξύ υπουργείου και κοινωνικών εταίρων την ερχόμενη Πέμπτη, ενώ η Κοινοβουλευτική Επιτροπής Εργασίας θα συζητήσει εκ νέου το νομοσχέδιο την ερχόμενη Δευτέρα 10/7/2017.

Μέσα από την πρώτη αυτή παρουσίαση του νομοσχεδίου το ΑΚΕΛ, παρόλο που έχει εντοπίσει συγκεκριμένες πρόνοιες, οι οποίες χρήζουν βελτίωσης/ τροποποίησης, εντούτοις κρίνει ότι η σύσταση μιας Ενιαίας Υπηρεσίας θα συμβάλει στο να αντιμετωπιστεί πιο στοχευμένα το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας και θα καταστεί αποτελεσματικότερη η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Παρά τη σοβαρή καθυστέρηση που παρατηρήθηκε στην κατάθεση του κυβερνητικού νομοσχεδίου στη Βουλή, ως Επιτροπή, αντιλαμβανόμενοι τη σημασία του νομοσχεδίου θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ολοκληρώσουμε την εξέταση του και να και παραπεμφθεί για ψήφιση στις 14/7/2017, κατά την τελευταία συνεδρία της ολομέλειας πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές.

Γ) Νομοσχέδια για το Επίδομα Τέκνου και το Επίδομα Πατρότητας

Όσον αφορά στα νομοσχέδια για παραχώρηση επιδόματος τέκνου, για παραχώρηση επιδόματος πατρότητας και για παραχώρηση επιδόματος μητρότητας στις μισθωτές που αποκτούν παιδί μέσω παρένθετης μητέρας, τα οποία κατατέθηκαν στην Βουλή και συζητήθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, τα κοινοβουλευτικά κόμματα θα τοποθετηθούν τη Δευτέρα ώστε αυτά να παραπεμφθούν για ψήφιση στην ολομέλεια στις 14/7/2017.

Το ΑΚΕΛ είναι υπέρ της παραχώρησης επιδομάτων σε ομάδες του πληθυσμού που έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους. Παράλληλα, όμως, θα καταθέσουμε συγκεκριμένες τροπολογίες ώστε:

(α) Για σκοπούς παραχώρησης επιδόματος τέκνου να μην λαμβάνονται υπόψη τα περιουσιακά στοιχεία που είναι με επικαρπία.

(β) Για σκοπούς παραχώρησης επιδόματος τέκνου να απαιτείται νόμιμη και συνεχής διαμονή 3 και όχι 5 χρόνων στη Δημοκρατία.

(γ) Να δίνεται η δυνατότητα επιλογής στο μισθωτό ώστε η άδεια πατρότητας να λαμβάνεται είτε κατά την περίοδο της άδειας μητρότητας, είτε μέχρι και δύο εβδομάδες μετά τη λήξη της άδειας μητρότητας.

04 Ιουλίου 2017

PREV

"Να περιοριστούν οι σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις από τη λειτουργία του καζίνo"

NEXT

"Διαφωνούμε με την ιδιωτικοποίηση ή μεταφορά των αρμοδιοτήτων του ΚΟΑΠ στο Υπουργείο Γεωργίας"