Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κοιν. Επιτροπής Εργασίας

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κοιν. Επιτροπής Εργασίας

A) Ο περί Σύστασης Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων στο Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νόμος

Συνεχίστηκε σήμερα ενώπιον της Κ.Ε. Εργασίας η συζήτηση του νομοσχεδίου το οποίο αποσκοπεί στη ρύθμιση της σύστασης μιας Ενιαίας Υπηρεσίας Επιθεωρήσεων, ώστε να επιτευχθεί αποτελεσματικότερη και αποδοτικότερη λειτουργία των υπηρεσιών επιθεώρησης και έλεγχου της εφαρμογής διατάξεων ορισμένων νομοθεσιών, για τις οποίες είναι καθ΄ ύλην αρμόδιο το ΥΕΚΠΑ.

Όπως εξήγησα και μέσα από προηγούμενες μου δηλώσεις για το θέμα, μέσα από το προτεινόμενο νομοσχέδιο προσδιορίζεται το εύρος των εξουσιών των αρμόδιων επιθεωρητών και βοηθών επιθεωρητών για έλεγχο ως προς τη συμμόρφωση προς 28 νομοθεσίες που προνοούν για τις υποχρεώσεις των εργοδοτών και τα δικαιώματα των εργαζομένων.

Η Υπηρεσία θα συσταθεί στη Διοίκηση του Υπουργείου και ως εκ τούτου θα επιτρέψει τις συστηματικές και στοχευμένες επιθεωρήσεις, τη βέλτιστη αξιοποίηση  ολοκληρωμένου μηχανογραφικού συστήματος και την αποτελεσματικότερη στόχευση των επιθεωρήσεων στη βάση σχετικής ανάλυσης κινδύνου.

Μέσα από τη συζήτηση επί του προτεινόμενου νομοσχεδίου το ΑΚΕΛ, τόνισε ότι η σύσταση μιας Ενιαίας Υπηρεσίας θα συμβάλει στο να αντιμετωπιστεί πιο στοχευμένα το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας και θα καταστεί αποτελεσματικότερη η προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων γι΄ αυτό και κρίνουμε σημαντικό όπως προωθηθεί για ψήφιση το συντομότερο. Παρόλα αυτά έχουμε εντοπίσει συγκεκριμένες πρόνοιες, οι οποίες χρήζουν βελτίωσης/ τροποποίησης γι΄ αυτό καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ολοκληρώσουμε την εξέταση του, να ξεπεραστούν τα νομικά κωλύματα και να παραπεμφθεί για ψήφιση εντός Σεπτεμβρίου.

Β) Κανονισμοί περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Γνωστοποίηση Ατυχημάτων και Επικίνδυνων Συμβάντων)

Ολοκληρώθηκε σήμερα η συζήτηση των περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία (Γνωστοποίηση Ατυχημάτων και Επικίνδυνων Συμβάντων) Κανονισμών οι οποίοι, όπως τελικά έχουν διαμορφωθεί στην Κ.Ε. Εργασίας, αποσκοπούν στην αφαίρεση της πρόνοιας για γνωστοποίηση των μη θανατηφόρων ατυχημάτων που συμβαίνουν σε πρόσωπα εκτός εργασίας, έτσι ώστε να περιορίζεται η υποχρέωση για γνωστοποίηση μόνο των θανατηφόρων ατυχημάτων που συμβαίνουν εκτός εργασίας.

Θα πρέπει να εξηγήσω ότι αφαίρεση της πρόνοιας αυτής δεν επηρεάζει τη διερεύνηση από τα αρμόδια τμήματα και υπηρεσίες (όπως π.χ. Αστυνομία, Ε.Φ., κλπ) των μη θανατηφόρων ατυχημάτων που συμβαίνουν εκτός εργασίας, αλλά απαλλάσσει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας από την καταγραφή τους.

Η Βουλή επανέφερε πρόνοια για γνωστοποίηση των μη θανατηφόρων ατυχημάτων στους χώρους εργασίας και για τα αυτοεργοδοτούμενα πρόσωπα. Το Υπουργείο Εργασίας είχε αφαιρέσει αυτή την πρόνοια από το νομοσχέδιο.

Οι κανονισμοί θα παραπεμφθούν για έγκριση από την ολομέλεια της Βουλής εντός των επόμενων 15 ημερών.

05 Σεπτεμβρίου 2017

PREV

Μετακίνηση κτηνοτροφικής περιοχής Πολεμιδιών: εμπαιγμός χωρίς όρια

NEXT

"Η κυβέρνηση συνεχίζει τις προσπάθειες υπονόμευσης της εφαρμογής του ΓΕΣΥ"