Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Ανδρέα Φακοντή για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας

Δήλωση Ανδρέα Φακοντή για τον Προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας

Παρά τα πρόσφατα προεκλογικά δώρα της κυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη, ο τελευταίος προϋπολογισμός της που αφορά στο ΥΕΠΚΑ, δεν προβλέπει αλλαγή της νεοφιλελεύθερης οικονομικής φιλοσοφίας της και της τυφλής υποταγής της στο μνημόνιο- πολιτικό της μανιφέστο.

Οι δαπάνες για την κοινωνική πρόνοια, παρά τη μικρή αύξηση που σημειώνεται μέσα από τον προϋπολογισμό του 2018, εξακολουθούν να είναι μειωμένες κατά €82εκ σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2013. Είναι βαθιά κουρεμένες κατά €500εκ σωρευτικά στα 5 χρόνια της διακυβέρνησης Αναστασιάδη.

Οι κυβερνώντες εξακολουθούν να διανέμουν τον παραγόμενο πλούτο υπέρ των λίγων και προνομιούχων σε βάρος της πλειοψηφίας της κοινωνίας, καθιστώντας την Κύπρο πρωταθλήτρια στην εισοδηματική ανισότητα.

Η μεσαία τάξη, οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι χαμηλόμισθοι, οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι, τα άτομα με αναπηρίες, οι νέοι και το 1/3 του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας βιώνουν στο πετσί τους τα υπαρκτά προβλήματα της κυπριακής οικονομίας.

Δυστυχώς, στην πραγματική οικονομία της Κύπρου:

  1. Η Κύπρος κατέχει μια από τις πρώτες θέσεις στην ευρωζώνη σε ότι αφορά την εισοδηματική και κοινωνική ανισότητα. Το σύνολο της μείωσης που καταγράφηκε στο συνολικό εισόδημα στην οικονομία (ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές), ύψους €1,4δις, μεταφέρθηκε εξ΄ ολοκλήρου στους μισθούς που σημείωσαν κατακόρυφη μείωση φτάνοντας τα €8δις, ενώ συνολικά κέρδη και φορολογία παρέμειναν αναλλοίωτα στα €7,5δις και €2,55δις, αντίστοιχα.
  2. Η αγορά εργασίας έχει απορρυθμιστεί, με την ανοχή ή και συμμετοχή της κυβέρνησης Αναστασιάδη. Τα εργασιακά δικαιώματα έχουν καρατομηθεί, ενώ τα τελευταία πέντε χρόνια η αγοραστική δύναμη των μισθών έχει κατρακυλήσει 20 χρόνια πίσω.
  3. Αυξήθηκαν οι ευέλικτες και επισφαλείς θέσεις εργασίας (με δυσμενέστερους όρους εργασίας και χαμηλότερες αμοιβές) σε βάρος μόνιμων θέσεων.
  4. Η ανεργία συνεχίζει να παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα, ενώ η μερική απασχόληση έφτασε στο 15%, ενώ πριν λίγα χρόνια ήταν σχεδόν μηδενική.
  5. Οι χαμηλοσυνταξιούχοι μας απώλεσαν το 30% των εισοδημάτων τους, ενώ οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις κλείνουν η μια μετά την άλλη συνεπεία και του αρρύθμιστου ωραρίου λειτουργίας στο λιανικό εμπόριο.

Στην πραγματική οικονομία η Κύπρος κατέχει μια από τις τελευταίες θέσεις στην ΕΕ όσον αφορά σε δαπάνες για κοινωνική προστασία, την ώρα μάλιστα που το 1/3 του πληθυσμού βρίσκεται κάτω από το όριο της φτώχειας, αφού το πολυδιαφημιζόμενο ΕΕΕ, παρά τις βελτιώσεις που επήλθαν από τη Βουλή, απέτυχε να στηρίξει όλες τις οικογένειες που έχουν πραγματική ανάγκη λόγω των αυστηρών/ περιοριστικών κριτηρίων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση και την πλειοψηφία των κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Η κυβέρνηση Ν. Αναστασιάδη με τη μέθοδο της σαλαμοποίησης επιχειρεί τον τερματισμό της λειτουργίας των Κρατικών Στεγών Ηλικιωμένων και των Κρατικών Παιδοκομικών Σταθμών.

Η Κύπρος κατατάσσεται στην τελευταία θέση της ΕΕ όσον αφορά στις δαπάνες για τα άτομα με αναπηρία, ενώ η έκθεση του ΟΗΕ για την πορεία εφαρμογής της Σύμβασης των Δικαιωμάτων των ΑμεΑ καταδεικνύει την απουσία ολοκληρωμένης κυβερνητικής πολιτικής και μέτρων που να προωθούν τα δικαιώματα τους.

Ως ΑΚΕΛ αναμέναμε από τη κυβέρνηση και δη το ΥΕΠΚΑ μετά από 5 σχεδόν χρόνια σκληρής λιτότητας να στοχεύσει μέσω του τελευταίου κρατικού προϋπολογισμού της κυβέρνησης Ν. Αναστασιάδη στην ανάπτυξη και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής στη χώρα. Δυστυχώς, όμως συνεχίζει την πεπατημένη των προηγούμενων χρονών.

Η Κύπρος χρειάζεται πολιτικές που να στηρίζουν την ανάπτυξη, να μειώνουν την εισοδηματική ανισότητα, να δημιουργούν περισσότερες και ποιοτικότερες θέσεις εργασίας, να βελτιώνουν το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων και την ευημερία των πολιτών ευρύτερα.

Χρειάζεται μια νέα πολιτική φιλοσοφία που να αναγεννά την ελπίδα και να κτίζει ένα καλύτερο αύριο για την Κύπρο και το λαό μας.

13 Νοεμβρίου 2017

PREV

Η Κύπρος γέφυρα ειρήνης, όχι ορμητήριο πολέμου ή πεδίο βολής ξένων στρατών

NEXT

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά, Προέδρου της Επιτροπής Γεωργίας για το Μητρώο Αγροτών