Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών για το μεταναστευτικό

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών για το μεταναστευτικό

Δυστυχώς, η σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Νομικών έγινε στη σκιά των πολύ σοβαρών καταγγελιών που υπήρξαν αναφορικά με ενδεχόμενη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Πουρνάρα. Πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι και εμείς είμαστε ένας λαός προσφύγων και μεταναστών και άρα οφείλουμε να επιδεικνύουμε ευαισθησία σε ό,τι αφορά αυτά τα ζητήματα, ιδιαίτερα όταν στο επίκεντρο τους βρίσκεται η προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών.

Όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται ένα σύγχρονο σύστημα εξέτασης αιτήσεων ασύλου. Και όλοι συμφωνούμε ότι χρειάζεται σημαντική βελτίωση στο υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο. Την ίδια ώρα δεν πρέπει οι συζητήσεις και οι πρωτοβουλίες να περιορίζονται μόνο στα νομοθετικά ζητήματα αλλά χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά που να αγγίζει και την κοινωνική διάσταση και τη διάσταση της ενσωμάτωσης αλλά και τη διάσταση της αξιοπρεπούς διαβίωσης.

Σε ό,τι αφορά στα νομοσχέδια που βρίσκονται ενώπιον μας, το δικό μας μέλημα είναι πρωτίστως να διασφαλίσουμε ότι οι προτεινόμενες τροποποιήσεις της κυβέρνησης θα συμβαδίζουν και με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες αλλά και με τις Διεθνείς Συμβάσεις με τις οποίες δεσμεύεται η Κυπριακή Δημοκρατία, γιατί αν υπάρξουν ρυθμίσεις εκτός αυτού του πλαισίου, ελλοχεύει ο κίνδυνος, που είναι πραγματικός, η Κυπριακή Δημοκρατία να εκτεθεί εκ νέου αναφορικά τη μη συμμόρφωση μας με τις διεθνείς μας υποχρεώσεις. Για αυτό εξετάζουμε λεπτομερώς τις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση. Στο τέλος της διαδικασίας θα καταθέσουμε και τις δικές μας επιπρόσθετες εισηγήσεις. Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξουν και τροπολογίες αλλά ας μην προκαταλάβουμε τα γεγονότα, αναμένοντας την τελική έκβαση και διαμόρφωση των κειμένων που κατατέθηκαν από την κυβέρνηση.

Σε ερώτηση δημοσιογράφου που αφορούσε στοιχεία ότι το 75% των μεταναστών-προσφύγων έρχονται μέσω κατεχομένων, ο Άριστος Δαμιανού απάντησε:

Είναι αλήθεια ότι και στο παρελθόν κατατέθηκαν τέτοια στοιχεία, όπως επίσης είναι αλήθεια ότι υπήρξαν και αναφορές ότι τα νούμερα είναι παραφουσκωμένα.

Στην ουσία υπάρχει ζήτημα. Και πρέπει να αντιμετωπιστεί. Είτε αυτό αφορά το μαλακό μας υπογάστριο που είναι η πράσινη γραμμή και αυτό το πρόβλημα θα λυθεί τελεσίδικα μόνο αν κατορθώσουμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε λύση του Κυπριακού προβλήματος, είτε αφορά άλλες πτυχές ακόμα και της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Όπως για παράδειγμα η αυστηροποίηση των ελέγχων για φοιτητές που δεν είναι φοιτητές, πτυχές που αγγίζουν δυστυχώς το δουλεμπόριο και την εμπορία προσώπων και άλλες. Άρα γι’ αυτό είχα μιλήσει για ολιστική προσέγγιση που θα αγγίζει και τα θέματα αυτά αλλά και πτυχές που δυστυχώς δεν αγγίζουν τα νομοσχέδια που έχουμε ενώπιον μας.

24/06/2020

PREV

Περιθώρια βελτίωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις φυλακές

NEXT

Κρίσιμα και οριακά τα προβλήματα υποστελέχωσης των νοσοκομείων