Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Εγκλωβισμένοι Αγοραστές

Με βάση δικούς μας υπολογισμούς το πρόβλημα των εγκλωβισμένων αγοραστών ακινήτων επηρεάζει περίπου 100,00 Κυπρίων πολιτών. Επιπρόσθετα, υπάρχουν δεκάδες χιλιάδες Ευρωπαίων πολιτών που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα αρκετοί από τους οποίους έχουν προσφύγει σε Ευρωπαϊκά Δικαστήρια, με τον κίνδυνο η Κυπριακή Δημοκρατία να καταδικαστεί.

Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η νομοθεσία που προωθήσαμε και ψηφίσαμε αναφορικά με τους εγκλωβισμένους αγοραστές, εκφράζουμε την ικανοποίηση μας γιατί με βάση τα στοιχεία που μας έδωσε σήμερα το Κτηματολόγιο, με την επίπονη δουλεία που κάνει το Τμήμα, έχει γίνει κατορθωτό μέχρι στιγμής από σύνολο 9000 αιτήσεων εγκλωβισμένων αγοραστών, να απεγκλωβιστούν, τιτλοποιηθούν και μεταβιβαστούν 6,000. Ένας σημαντικός αριθμός. Υπάρχει αριθμός εκκρεμούντων υποθέσεων και ασφαλώς αριθμός αιτήσεων που λόγω υποθέσεων που βρίσκονται στα δικαστήρια υπάρχει δυσκολία στην εφαρμογή της νομοθεσίας.

Επειδή αναμένεται σύντομα η έκδοση απόφασης από το Ανώτατο Δικαστήριο, έχουμε αποφασίσει ως Επιτροπή νομικών ότι μέσα στο επόμενο δίμηνο θα προχωρήσουμε τη διαδικασία επικαιροποίησης της νομοθεσίας λαμβάνοντας υπόψη και στοιχεία αποφάσεων που έχουν εκδοθεί. Ωστόσο, ως βασικό κριτήριο διατηρούμε την ανάγκη για άρση της αδικίας η οποία δημιουργείται από το γεγονός ότι χιλιάδες συμπολιτών μας έχουν αποπληρώσει και εξοφλήσει το τίμημα αγοράς ακινήτου το οποίο κατέχουν αλλά λόγω αφερεγγυότητας των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης ή πολεοδομικών προβλημάτων, δεν έχει γίνει κατορθωτό να αποκτήσουν τίτλο για την περιουσίας τους. Την ίδια ώρα, ένεκα των διαδικασιών εκποιήσεων που τρέχουν, κινδυνεύουν κιόλας με εκποίηση περιουσίας τη στιγμή που έχουν ξοφλήσει το τίμημα αγοράς και πάλι λόγω αφερεγγυότητας των developers.

Γι’ αυτό, έχουμε αυτοδεσμευτεί ότι θα οδηγήσουμε στην ολομέλεια της Βουλής μέχρι τον Ιούνιο επικαιροποίηση, τροποποίηση της νομοθεσίας ακριβώς λαμβάνοντας υπόψη τις όποιες ανησυχίες εκφράζονται αλλά την ίδια ώρα απορρίπτοντας τις αιτιάσεις τραπεζών, οι οποίες πρέπει να πω ότι κατά τρόπο απαράδεκτο θέτουν προσκόμματα σε μια σειρά υποθέσεων εγκλωβισμένων αγοραστών.

Πόθεν Έσχες

Με μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε από την Επιτροπή Νομικών τα τελευταία χρόνια και νομοθεσία που ψηφίσαμε ομόφωνα ως ολομέλεια της Βουλής, έχουμε ενώπιον μας σήμερα ένα πλαίσιο ικανοποιητικό για το πόθεν έσχες τόσο των εξουσιών- Προέδρου, Υπουργών, Βουλευτών- όσο και άλλων αξιωματούχων της Δημοκρατίας. Έχουμε εντοπίσει κατά καιρούς διάφορες αδυναμίες οι οποίες συζητιούνται. Ενδεχομένως η πιο σημαντική να είναι η έλλειψη ομοιογένειας στο τρόπο υποβολής των στοιχείων και μετέπειτα ο έλεγχος και επιβεβαίωση αυτών των στοιχείων. Με αφορμή προτάσεις νόμου που κατέθεσε το Κίνημα Οικολόγων και ο Συναγερμός έχει επανανοίξει η συζήτηση στην Επιτροπή νομικών και έχουν κατατεθεί κάποιες αρχικές απόψεις. Πρέπει να πω ότι ως Κοινοβουλευτική Ομάδα ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις στο παρελθόν είχαμε καταθέσει και επιπρόσθετες προτάσεις, οι οποίες δεν προωθήθηκαν στα πλαίσια της προσπάθειας να υπάρξει ευρύτερη συναίνεση σε αυτό το ζήτημα, όπως για παράδειγμα διεύρυνση του καταλόγου ελεγχόμενων για να περιλάβει τα μέσα ενημέρωσης , εκδοτικούς οίκους, κανάλια, να περιλάβει τις επιχειρηματικές δραστηριότητες της εκκλησίας της Κύπρου. Οπόταν έχουμε συναποφασίσει ότι στις 2 Μαΐου θα γίνει μια ολοκληρωμένη συζήτηση για ενδεχόμενες τροποποιήσεις στη νομοθεσία ούτως ώστε να προλάβουμε το ορόσημο που υπάρχει και αφορά τη Βουλή των Αντιπροσώπων αφού 1η Ιουνίου καλούμαστε να  καταθέσουμε τις επικαιροποιημένες δηλώσεις πόθεν έσχες. Η προσπάθεια είναι να προχωρήσουμε συναινετικά. Αν αυτό δε γίνει κατορθωτό, η κάθε Κοινοβουλευτική Ομάδα θα καταθέσει τις δικές της απόψεις.

Θέλω όμως να πω και το εξής. Κάποιες προτάσεις που έχουν κατατεθεί και αφορούν ζητήματα δανείων, ζητήματα μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλα συναφή ζητήματα, έχει τεθεί ενώπιον της Επιτροπής ότι ανεξαρτήτως με το αν συμφωνεί ή διαφωνεί κανείς, ενδεχομένως να αφορούν την ειδική νομοθεσία που αφορά το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφέροντος και όχι τα ζητήματα του πόθεν έσχες. Το πόθεν έσχες ρυθμίζει τη διαφάνεια στον τρόπο απόκτησης περιουσίας από πολιτικά  εκτεθειμένα πρόσωπα. Για αυτό, επειδή εμείς θέλουμε αυτή η νομοθεσία να βελτιωθεί αλλά όχι να απαξιωθεί, οποιεσδήποτε άλλες προτάσεις που αφορούν τη σύγκρουση συμφέροντος θα πρέπει να εξεταστούν σε μια άλλη νομοθεσία.

Ο διάλογος είναι ανοικτός, θα συνεχίσουμε στις 2 Μαΐου και εκεί θα δούμε το σύνολο των προτάσεων μακριά από προσπάθεια απαξίωσης ή μακριά από συμπεριφορές που ενδεχομένως να αγγίζουν τα όρια λαϊκισμού.

Μετά από σχετική ερώτηση ο κ. Δαμιανού απάντησε για το ζήτημα της δημοσιοποίησης του κατά πόσο ένα δημόσιο πρόσωπο έχει εγγυηθεί κάποιο άλλο πρόσωπο ως εγγυητής σε δάνειο. Για δεκαετίες ολόκληρες ανέφερε, η θέση εγγύησης προς όφελος ενός συναδέλφου, ενός συγγενή ήταν μια πράξη ανθρωπιάς στην Κύπρο. Θέλω να πιστεύω ότι, επηρεαζόμενοι από μια περιρρέουσα που δημιουργείται, δε θα ποινικοποιήσουμε τώρα και φαινόμενα τέτοια που ήταν κοινωνικά φαινόμενα στη χώρα μας.

17/04/2019

PREV

Η Κυβέρνηση να επιδείξει την αναγκαία πολιτική βούληση και να βάλει πάνω απ’ όλα το δημόσιο συμφέρον

NEXT

Έκτακτη Συνεδρία Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τις εξαφανίσεις αλλοδαπών γυναικών