Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Νομικών

eiche-agio-o-aristos-damianouΣτα πλαίσια της σημερινής συνεδρίας της Επιτροπής Νομικών επαναφέραμε το αίτημα μας για να συζητηθεί το συντομότερο δυνατό, ένα αυτεπάγγελτο θέμα που έχουμε εγγράψει ως Κοινοβουλευτική Ομάδα που αφορά την πορεία εφαρμογής της νομοθεσίας αναφορικά με τους εγκλωβισμένους αγοραστές. Είναι ένα τεράστιο κοινωνικό πρόβλημα που έχει γίνει ακόμα μεγαλύτερο λόγω της διαδικασίας των εκποιήσεων, των memo, όλων αυτών που έφερε η οικονομική κρίση. Έχουν υπάρξει πρόσφατες ενέργειες τραπεζών ενώπιον δικαστηρίων,  που έχουν παγώσει την εφαρμογή  προνοιών της νομοθεσίας που είχαμε ψηφίσει για να διευκολύνουμε τους αγοραστές και θεωρούμε καθήκον μας να ασχοληθούμε ξανά για να δοθεί μια διέξοδος στο αδιέξοδο που έχουν βρεθεί χιλιάδες αγοραστές ακινήτων.

Το δεύτερο για το οποίο θα ήθελα να ενημερώσω είναι ότι συζητήσαμε μια κοινή πρόταση νόμου όλων των κομμάτων στην Επιτροπή Νομικών που αφορά την πώληση ακινήτων και ειδικά το θέμα της ειδικής εκτέλεσης. Ως γνωστό ένας  αγοραστής ακινήτου δικαιούται να καταθέσει στο κτηματολόγιο για σκοπούς ειδικής εκτέλεσης το αγοραπωλητήριο έγγραφο. Είναι μια διαδικασία που κατοχυρώνει τα δικαιώματα του ως αγοραστή. Επειδή εντοπίσαμε ότι χιλιάδες συμπολιτών μας, κυρίως λόγω άγνοιας του νόμου, δεν είχαν προβεί στη διαδικασία κατάθεσης στο Kτηματολόγιο, έχουμε αποφασίσει ότι από ημερομηνία την οποία θα καθορίσει η Βουλή -και η οποία θα είναι πολύ σύντομα- θα δοθεί η δυνατότητα να κατατεθούν αγοραπωλητήρια στο Κτηματολόγιο  και η περίοδος παράτασης θα είναι ουσιαστικά ένας χρόνος από την ψήφιση του Νόμου. Με αυτή τη ρύθμιση θα διευκολυνθούν πάρα πολλοί αγοραστές που ταλαιπωρούνται παντοιοτρόπως και για τους οποίους έχει εκπνεύσει η προθεσμία. Ο νόμος θα ισχύσει ανεξάρτητα από το πότε έχει γίνει η αγορά.

Το τρίτο για το οποίο θα ήθελα να τοποθετηθώ αφορά στην έναρξη της συζήτησης μιας πολύ σημαντικής νομοθετικής πρωτοβουλίας που ανέλαβε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και αφορά στην αντιμετώπιση των φαινομένων διαφθοράς και διαπλοκής στο Αστυνομικό σώμα. Ως ΑΚΕΛ είχαμε σημειώσει ως θετική την πρωτοβουλία. Σήμερα έχει αρχίσει η κατ άρθρο συζήτηση και συγκεκριμένα συζητούμε τη νομοθεσία για τη Σύσταση και Λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της Αστυνομίας . Πρέπει να πω ότι πέραν και ανεξάρτητα από την πρόθεση και τη δική μας και του Υπουργείου να συνδράμουμε την προσπάθεια, στα πλαίσια της κατ άρθρο συζήτησης έχουμε εντοπίσει ήδη από τα πρώτα άρθρα ζητήματα που αφορούν πτυχές συνταγματικότητας κάποιων προνοιών οι οποίες θα πρέπει να εξεταστούν. Σημειώνουμε με ικανοποίηση ότι το Υπουργείο και ο αρμόδιος Υπουργός παρουσιάστηκαν πρόθυμοι να επανεξετάσουν κάποιες από τις πρόνοιες που περιλαμβάνουν τα νομοσχέδιο σε μια προσπάθεια ακριβώς από τη μια να δώσουμε όπλα για την πάταξη του φαινομένου, από την άλλη αυτά τα  όπλα να μην παραβιάζουν συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα και ελευθερίες και του αστυνομικού σώματος αλλά και ευρύτερα των πολιτών.

08 Μαρτίου 2017

PREV

"Η κυβέρνηση έχει κάνει θεσμό τη μίσθωση υπηρεσιών και την ανάθεση εργασιών στον ιδιωτικό τομέα"

NEXT

Αποκατάσταση των εκπαιδευτικών με 30μηνη υπηρεσία