Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά την συνέδρια της Επιτροπής Οικονομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά την συνέδρια της Επιτροπής Οικονομικών

Για πρόταση νομού για Ληξιπρόθεσμες οφειλές

Ως γνωστό ομόφωνα η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει ψηφίσει νομοθεσία για την τακτοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών. Παρέχει την δυνατότητα σε πολίτες και εταιρείες αντί να κινδυνεύουν και να σύρονται  στα δικαστήρια, να μπορούν με ειδικές ρυθμίσεις, με μηνιαίες δόσεις να τακτοποιήσουν οφειλές έναντι του ενοποιημένου τμήματος φορολογίας. Έχουν διαπιστωθεί κάποιες αδυναμίες στην εφαρμογή της νομοθεσίας αλλά κυρίως έχει διαπιστωθεί αδυναμία πολλών συμπολιτών μας να αξιοποιήσουν το χρονικό περιθώριο που δόθηκε, ακριβώς για να ρυθμίσουν τις οφειλές τους. Για αυτό τον ουσιαστικό λόγο συζητούμε μια μικρή παράταση της προθεσμίας η οποία λήγει στις 3/10/2017. Έχουμε συμφωνήσει ότι άμεσα οι κοινοβουλευτικές ομάδες θα τοποθετηθούμε και την ερχόμενη Παρασκευή θα τεθεί ενώπιον της Ολομέλειας.

Για την Μονάδα Αποκρατικοποιήσεων

Για τα ζητήματα τη μονάδας αποκρατικοποιήσεων έχουμε πει και θα το επαναλάβουμε, ότι η επιμονή της κυβέρνησης σε μια μονάδα από την οποία έχει φύγει ο έφορος αποκρατικοποιήσεων και δύο από τους τρεις λειτουργούς ∙ η επιμονή της στην διατήρηση αυτής της μονάδας με ένα λειτουργό έχει καταστεί πολιτικό ανέκδοτο . Η ίδια η κυβέρνηση αναγνωρίζει ότι το έργο το οποίο καλείτο να διεκπεραιώσει η μονάδα , μπορεί κάλλιστα να το διεκπεραιώσει το Υπουργείο Οικονομικών αλλά για λόγους δογματικούς και ιδεοληψίες θέλει να διατηρήσει αυτή την μονάδα εν ζωή.

Πέραν αυτού, προκύπτουν και θέματα νομιμότητας αφού συμβόλαια έχουν ανανεωθεί χωρίς τις αναγκαίες πιστώσεις, αλλά θα σταθούμε στο πολιτικό ζήτημα. Η ιδεοληψία της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση των πάντων τους οδηγεί στην διατήρηση εν ζωή αυτής της μονάδας. Και παρεμπίπτοντος να υπενθυμίσω ότι κάποια αλλά κόμματα και συγκεκριμένα και το ΔΗΚΟ και η ΕΔΕΚ συμφωνούσαν με την διατήρηση αυτής της μονάδας και μάλιστα συζητούσα και αλλαγή του ονόματος λες και είναι το όνομα που έχει πρόβλημα και όχι η πολιτική πράξη.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του κρατικού λαχείο, ένας επικερδής θεσμός στην Δημοκρατία, επωφελής για το Κυπριακό δημόσιο. Οι ίδιοι οι λειτουργοί του κρατικού λαχείου, δήλωσαν την ετοιμότητα τους για περαιτέρω εκσυγχρονισμό και αναβάθμιση για να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους, πλην όμως η κυβέρνηση έχει αποκλείσει αυτή την προοπτική.

Αναντίλεκτα θα μας βρει απέναντί της στην ιδιωτικοποίηση του κρατικού λαχείου και δη προς ένα και μόνο επενδυτή.

25 Σεπτεμβρίου 2017

PREV

Πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για προστασία του μητρικού θηλασμού

NEXT

"Τα ζητήματα περιβάλλοντος και ανάπτυξης φιλτράρονται μέσα από τα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα"