Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά την Επιτροπή Νομικών για τους εγκλωβισμένους αγοραστές

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά την Επιτροπή Νομικών για τους εγκλωβισμένους αγοραστές

Ως γνωστό, με πρωτοβουλία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, πριν δυο εβδομάδες, καλέσαμε στη Βουλή το Κτηματολόγιο, τα αρμόδια Υπουργεία και τη Νομική Υπηρεσία για το πολύ γνωστό και φλέγον ζήτημα των εγκλωβισμένων αγοραστών. Είχαμε πει τότε -εκφράζοντας την απαρέσκεια μας- ότι δεν θα έπρεπε να είχε ανασταλεί η εφαρμογή της νομοθεσίας όπως είχε εισηγηθεί αρμοδίως η Νομική Υπηρεσία στα Υπουργεία αλλά και στο Κτηματολόγιο και ότι θα έπρεπε να εξεταστεί σοβαρά το ενδεχόμενο εφέσεων κατά των πρωτόδικων αποφάσεων που κρινόταν ο νόμος της Βουλής για τους εγκλωβισμένους αγοραστές ως αντισυνταγματικός.

Μετά από τη συζήτηση υπήρξαν κάποιες συνεδριάσεις των αρμοδίων φορέων, και σημειώνουμε με ικανοποίηση το γεγονός ότι σήμερα ενημερωθήκαμε στην Επιτροπή Νομικών ότι πρώτο, δεν θα συνεχίσει η αναστολή εφαρμογής της νομοθεσίας άρα θα συνεχίσει η διαδικασία έκδοσης τίτλων με στόχο στην πορεία και τη μεταβίβαση τους στους εγκλωβισμένους αγοραστές. Δεύτερο, δεδομένου ότι έχει ήδη προετοιμαστεί για καταχώρηση έφεση σε μια από τις αποφάσεις που έχουν ήδη εκδοθεί, η Νομική Υπηρεσία θεωρεί αρκούντως σημαντικό για λόγους δημοσίου συμφέροντος να ενισχύσει τη διαδικασία της έφεσης ενώπιων δικαστηρίων.

Το τρίτο που έχουμε συζητήσει μετά από εισήγηση που έχουμε κάνει και είναι κοινή όλων των μελών της Επιτροπής Οικονομικών, είναι όπως στην περίοδο που θα μεσολαβήσει μέχρι να αποφασιστούν αυτές οι εφέσεις, τάχιστα να συζητήσουμε και με το Κτηματολόγιο και με τη Νομική Υπηρεσία ούτως ώστε τα δεδομένα προβλήματα που υπάρχουν στο νόμο να μεταφραστούν σε τροποποιήσεις για να γίνει ακόμα πιο αποτελεσματικός.

Το τέταρτο, που είναι αυτό που αφορά το πολιτικό μέρος, ιδιαίτερα το Κοινοβούλιο, θέλουμε τάχιστα να προχωρήσουμε σε αυτό το διάλογο, ακριβώς ούτως ώστε με την επάνοδο του Κοινοβουλίου να προβούμε στις αναγκαίες αλλαγές πάνω στην νομοθεσία.

Άρα έχουν γίνει κάποια βήματα μπροστά και κρατώ ως το πιο σημαντικό το γεγονός ότι δεν θα ανασταλεί η διαδικασία τιτλοποίησης από πλευράς κτηματολογίου. Να πω μόνο ένα αριθμό. Είναι πέραν των  20.000 οι επηρεαζόμενοι εγκλωβισμένοι αγοραστές, φυσικά και νομικά πρόσωπα, αλλά το διπλά ανησυχητικό είναι ότι πέραν τον Κυπρίων πολιτών που ταλαιπωρούνται από αυτή τη διαδικασία για την οποία δεν έφταιξαν καθόλου, υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός αλλοδαπών, ξένοι πολίτες ή νομικά πρόσωπα που σέρνουν τη Δημοκρατία είτε στα Δικαστήρια είτε η Δημοκρατία τυγχάνει δυσφήμησης σε ευρωπαϊκά φόρα ένεκα των διαδικασιών που ακολουθούνταν στο παρελθόν. Άρα είναι ένα ζήτημα δημοσίου συμφέροντος  που ταλαιπωρεί χιλιάδες συμπολιτών μας και για αυτό πρέπει όλοι συλλογικά να εγκύψουμε ώστε να βρεθεί μια λύση. Είναι διακομματικό, είναι υπερκομματικό, είναι θεσμικό πρόβλημα που δεν έχει χρώμα και γι’ αυτό πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με αυτό τον τρόπο, συλλογικά.

21 Ιουνίου 2017

PREV

Συνάντηση αντιπροσωπείας ΑΚΕΛ με το Δ.Σ του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου Κύπρου

NEXT

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά τη συνεδρία της Κ.Ε Θεσμών, αναφορικά με το εποπτικό πλαίσιο λειτουργίας των τραπεζών