Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά η συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών

Όριο θητειών

Αρχίσαμε σήμερα την εξέταση του ενός κυβερνητικού νομοσχεδίου και της πρότασης νόμου αναφορικά με τον καθορισμό ανώτατου ορίου θητειών για Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Βουλευτές.

Πρέπει να πω ότι ως ΑΚΕΛ εδώ και τουλάχιστον μια δεκαετία έχουμε εφαρμόσει αυτή τη διαδικασία του ορίου θητειών γιατί θεωρούμε ότι συνδράμει την προσπάθεια για ανανέωση και ασφαλώς αποφεύγονται και πολλά άλλα φαινόμενα, είτε κόπωσης είτε άλλως πως, μέσα στο Κοινοβούλιο σε ότι αφορά τη δράση των Βουλευτών. Επομένως η πρόταση της κυβέρνησης, σε ότι αφορά το ΑΚΕΛ, χτυπά σε ανοικτή πόρτα. Υιοθετούμε τη φιλοσοφία.

Ωστόσο έχουμε προβεί σε κάποιες κατ’ αρχήν παρατηρήσεις τις οποίες θέλω να συγκεκριμενοποιήσω.

Η πρώτη αφορά την πρόνοια στο κυβερνητικό νομοσχέδιο σχετικά με το ότι οι καθορισμένες θητείες  πρέπει να είναι διαδοχικές, η οποία στη δική μας αντίληψη επιτρέπει φαινόμενα του τύπου κάποιος να εκτίσει δύο θητείες, να κάνει μια ανάπαυλα και μετά να επανέρχεται για άλλες τρείς θητείες ή να αξιοποιεί το κενό για να πηγαίνει στο Ευρωκοινοβούλιο ή αλλού. Θεωρούμε ότι αυτό ακυρώνει τη φιλοσοφία της ανανέωσης της πολιτικής ζωής του τόπου.

Το δεύτερο που αποσαφηνίσαμε και ευτυχώς φαίνεται να συμπίπτει η θέση της κυβέρνησης με αυτή που εμείς έχουμε υιοθετήσει ήδη, είναι  ότι ουσιαστικά προσμετρούν και οι υφιστάμενες θητείες υφιστάμενων Βουλευτών ή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δηλαδή δε θα ξεκινήσει από τούδε και στο εξής διότι δε θα είχε και νόημα κάποιος που διανύει τη δεύτερη, τρίτη ακόμα και τέταρτη θητεία του, να δικαιούται με βάση τη ρύθμιση εκ νέου τρείς θητείες.

Έχοντας αυτά υπόψη, θα συνεχιστεί η συζήτηση για να αποσαφηνιστούν οι όποιες ενδεχόμενες διαφωνίες υπάρχουν μεταξύ των κομμάτων και της κυβέρνησης. Επαναλαμβάνω ότι στη φιλοσοφία υιοθετούμε αυτό που γίνεται με την πρωτοβουλία της κυβέρνησης.

Εγκλωβισμένοι αγοραστές

Όπως δεσμευτήκαμε ως Επιτροπή Νομικών μπήκαμε πλέον στην κατ’ άρθρο συζήτηση των δύο προτάσεων νόμου που ετοιμάσαμε για αυτό το μεγάλο ζήτημα που είναι και κοινωνικό πρόβλημα.

Έχουμε αξιοποιήσει σήμερα και την παρουσία του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου και έχουμε συμφωνήσει ότι μέσα στις επόμενες 15 μέρες θα συνεχίσουμε και με την εξέταση της δεύτερης πρότασης νόμου. Δεν είμαι σε θέση να πω αν θα είναι εφικτό να νομοθετήσουμε πριν την ανάπαυλα της Βουλής του Ιουλίου αλλά η πρόθεση είναι μέσα στους επόμενους μήνες τελεσίδικα να ρυθμίσουμε αυτό το θέμα.

Επαναλαμβάνω την απαρέσκεια μας για την παντελή απουσία της κυβέρνησης από αυτή την προσπάθεια που καταβάλλουμε και ως Κόμματα και ως Κοινοβούλιο.

13/06/2018

PREV

Δήλωση Άντρου Καυκαλιά για την πορεία κατοχύρωσης του χαλουμιού

NEXT

Το Υπουργείο Παιδείας αυτοαναιρείται