Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά από τις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Θεσμών και Νομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά από τις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Θεσμών και Νομικών

Επιτροπή Θεσμών-  Εφαρμογή του Κανονισμού για την Προστασία των Φυσικών Προσώπων έναντι της Επεξεργασίας των Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα

Σε μια εποχή, όπου, οι σύγχρονες τεχνολογίες εισβάλλουν κυριολεκτικά στην ιδιωτική και οικογενειακή ζωή των πολίτων, εμείς είμαστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι και ευαισθητοποιημένοι, σε ότι αφορά την προστασία αλλά και επεξεργασία προσωπικών δεδομένων. Για αυτό σήμερα στα πλαίσια της συζήτησης που είχαμε στην Επιτροπή Θεσμών, για τον νέο κανονισμό που θα εισαχθεί στην Κύπρο από το Μάιο, αναφορικά με την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, εκφράσαμε την ικανοποίηση μας για το πλέον εκσυγχρονισμένο πλαίσιο όπως έχει διαμορφωθεί και στο ευρωκοινοβούλιο ενισχύσαμε αυτή την προσπάθεια και συνάμα θέσαμε στην επίτροπο μια σειρά από ζητήματα τα οποία μας προκαλούν ανησυχία. Αυτά τα ζητήματα δεν είναι ακόμη ενώπιων μας αλλά θα μας απασχολήσουν στη Βουλή τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Αυτά είναι τα ζητήματα των δεομένων των πολιτών που ταξιδεύον με αεροπλάνα είναι το γνωστό ζήτημα που καταγράφεται ως PNR (PASSSENER NAMEREGOGNITION) είναι μια διαδικασία η οποία έχει ξεκινήσει από την Αμερική και καταγράφει με λεπτομέρεια από τα προσωπικά δεδομένα μέχρι τα ταξίδια και το περιεχόμενο των ταξιδιών των πολιτών, είναι μια οδηγία που θα έρθει σε ότι  αφορά στο ποινικό δίκαιο και σχετίζεται με ανάλογα ζητήματα ,επομένως από τώρα μπορούμε να πούμε πως αμέσως μετά το Πάσχα αυτά τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της επεξεργασίας της προστασίας από επεξεργασία θα μας απασχολήσουν πολύ συγκεκριμένα όπως και άλλες επιμέρους πτυχές. Όπως για παράδειγμα η νομιμότητα της χρησιμοποίησης κλειστών κυκλωμάτων όχι σε ιδιωτικούς χώρους αλλά σε δημόσιους. Όπως είναι επίσης η καταγραφή τηλεφωνικών συνδιαλέξεων χωρίς να γνωρίζουν οι πολίτες αλλά το γνωρίζουν ακριβώς την ώρα που καλούν έναν αριθμό όλα αυτά τα θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής, την προστασία προσωπικών δεδομένων και ιδιωτικής επικοινωνίας, θα είναι ενώπιων μας και θα τα συζητήσουμε πολύ εκτεταμένα  μέσα στον Απρίλιο.

Επιτροπή Νομικών- Ηλεκτρονική Υπογραφή

Όταν προωθήθηκε αρχικά στη Βουλή όλα τα Κόμματα στηρίξαμε αυτό το ζήτημα. Αφορά την ενίσχυση και του εμπορίου. Είναι μια κωδικοποιημένη διαδικασία ηλεκτρονικών υπογραφών με αλγορίθμους και άλλες τεχνικές και προδιαγραφές. Θεωρούμε ότι είναι κάτι χρήσιμο και το νομοθετικό πλαίσιο διασφαλίζει επαρκώς και παρέχει ασφαλιστικές δικλείδες και για το δίκαιο των συμβάσεων αλλά και για τα δικαστήρια πως πρέπει να κινηθούν σ’ αυτό το ζήτημα, επομένως είναι προς την σωστή κατεύθυνση.

28.03.2018

PREV

Γραπτή δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Προέδρου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

NEXT

"Η κυβέρνηση παρανομεί κατ’ εξακολούθηση"