Home  |  Βουλή   |  Γραπτή δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Προέδρου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

Γραπτή δήλωση Ανδρέα Φακοντή, Προέδρου Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας

Ειδικό επίδομα στους αγωνισθέντες το 1974

Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Εργασίας ενημερώθηκαν τόσο τα μέλη της Επιτροπής, όσο και οι αγωνισθέντες και αιχμάλωτοι το 1974 για το Σχέδιο παραχώρησης ειδικού επιδόματος σε αυτούς. Η καταβολή επιδόματος στους αγωνισθέντες και αιχμαλώτους το 1974 ως ένδειξη αναγνώρισης της προσφοράς τους στην πατρίδα μας και ως ηθική υποχρέωση της πολιτείας, συζητήθηκε για πρώτη φορά το Μάιο του 2017, μετά από πρωτοβουλία του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων. Αποφασίστηκε όπως η αρμόδια Υπουργός πραγματοποιήσει συνάντηση με την Παγκύπρια Οργάνωση Αποκαταστάσεως Παθόντων Αναπήρων Πολέμου ώστε να συζητηθεί το αίτημα των 472 τραυματιών πολέμου που απολύθηκαν πρόωρα από την Εθνική Φρουρά να τους παραχωρηθεί το ειδικό τιμητικό επίδομα.

Παρά το γεγονός ότι το θέμα αναδείχτηκε προεκλογικά από την κυβέρνηση Αναστασιάδη για να υφαρπάξει την ψήφο αυτών των ανθρώπων μέχρι τώρα δεν έχει γίνει απολύτως τίποτε. Ως ΑΚΕΛ αναμένουμε αυτή τη φορά θα τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα και τον Ιούνιο θα καταβληθεί το τιμητικό επίδομα σε όλους τους δικαιούχους.

Νομοθετική ρύθμιση για παραχώρηση ανεργιακού επιδόματος και επιδόματος ασθενείας σε εργαζόμενους μεταξύ 63 και 65 ετών

Το ΑΚΕΛ έθεσε εκ νέου θέμα για τροποποίηση της βασικής νομοθεσίας προκειμένου οι εργαζόμενοι, οι οποίοι επιλέγουν να μην συνταξιοδοτηθούν στο 63ο  έτος της ηλικίας τους, να δικαιούνται ανεργιακό επίδομα και επίδομα ασθενείας από το ΤΚΑ.

Παρόλο που η αρμόδια Υπουργός συμφώνησε από το Μάιο του 2017 εντούτοις, έχει παρέλθει ένας σχεδόν χρόνος χωρίς να έχει κατατεθεί σχετικό τροποποιητικό νομοσχέδιο στη Βουλή.

Δόθηκαν και πάλι δεσμεύσεις ότι το εν λόγω νομοσχέδιο θα τεθεί σύντομα ενώπιον του Συμβουλίου του ΤΚΑ για συζήτηση και ότι πριν από το καλοκαίρι θα κατατεθεί στη Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Ευελπιστούμε ότι αυτή τη φορά η κυβέρνηση δεν θα πετάξει και αυτές τις δεσμεύσεις στον κάλαθο των αχρήστων.

27/03/2018

PREV

Για την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στην Τουριστική Βιομηχανία

NEXT

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά από τις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Θεσμών και Νομικών