Home  |  Βουλή   |  Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών

Δήλωση Άριστου Δαμιανού μετά από τη συνεδρία της Επιτροπής Οικονομικών

Ως γνωστό εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, με πρωτοβουλία που είχε αναλάβει ο Γενικός Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, είχαμε υπογραμμίσει την αναγκαιότητα για το ψηφιακό μετασχηματισμό της Κύπρου.  Υπάρχουν πολλές σύγχρονες προκλήσεις και τεχνολογίες που πρέπει να απαντήσουμε, και βεβαίως εντάσσουμε αυτή μας τη διαπίστωση στην προσπάθεια που καταβάλλεται για την ίδρυση Υφυπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Έχουμε σήμερα θέσει, σε μία δεύτερη ανάγνωση του νομοσχεδίου, μία σειρά από ζητήματα προς τον αρμόδιο Υπουργό, αλλά και προς τεχνοκράτες που αφορούν στα ζητήματα της έρευνας και πως αυτά θα καλύπτονται. Ως γνωστό, στις δαπάνες που αφορούν την έρευνα και καινοτομία, δυστυχώς είμαστε στον πάτο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό πρέπει να αλλάξει. Ζητήματα που αφορούν στη δομή του νέου Υφυπουργείου και το πως θα αξιοποιηθούν οι υφιστάμενες δομές των τμημάτων που θα συνενωθούν, ώστε να συναποτελέσουν το Υφυπουργείο, ζητήματα εύρυθμης λειτουργίας που σχετίζονται και με το οργανόγραμμα, γιατί στο παρελθόν παρουσιάστηκαν προβλήματα που αφορούσαν συγχωνεύσεις τμημάτων και υπηρεσιών.

Την ανάγκη να προχωρήσουμε παράλληλα και ανεξάρτητα συνάμα με την δημιουργία Υφυπουργείου, με τα ζητήματα της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης στα οποία είμαστε πάρα πολύ πίσω ως Κυπριακή Δημοκρατία, σε πάρα πολλούς τομείς περιλαμβανομένου και του τομέα της Δικαιοσύνης. Πρέπει να πω ότι μέσα από το διάλογο που εξελίχθηκε, φάνηκε να υπάρχει μία συναντίληψη σε ό,τι αφορά την ανάγκη εκσυγχρονισμού σε αυτά τα ζητήματα.

Θα προχωρήσουμε την ερχόμενη εβδομάδα με την κατ’ άρθρο συζήτηση του νομοσχεδίου, για να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν αυτό το διάλογο  και βεβαίως μετά πολιτικά να τοποθετηθούμε.

Σε ότι αφορά το ζήτημα της παραχώρησης κυβερνητικής εγγύησης προς συγκεκριμένη εταιρεία για χρηματοδότηση έργου της από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, πρέπει να πω ότι σε προηγούμενες συνεδριάσεις είχαμε θέσει καίρια ερωτήματα και πρέπει να πω με λύπη μου ότι αρκετά από αυτά, που αφορούν ζητήματα συμμόρφωσης με το κοινοτικό κεκτημένο, ζητήματα διαφάνειας, δεν έχουν ξεκαθαρίσει κατά τρόπο ικανοποιητικό. Μάλιστα, ενώπιον της Επιτροπής. καταγράφηκε μία διχογνωμία μεταξύ Υπουργείων και Νομικού  Συμβούλου του Κράτους, που είναι η Νομική Υπηρεσία, η οποία ορθά απαιτεί ως προϋπόθεση να υπάρξει συμμόρφωση με το κεκτημένο σε αυτά τα ζητήματα Ειδικότερα με τα θέματα περιβάλλοντος, προτού προχωρήσει αυτή η διαδικασία.

Επειδή έχει αποφασιστεί πλειοψηφικά ότι το θέμα θα βρίσκεται στην Ολομέλεια της Βουλής στις 17 τρέχοντος μηνός, εμείς καταγράψαμε το γεγονός ότι υπάρχουν έγγραφα τα οποία ζητήσαμε και δεν έχουν ακόμη δοθεί,  υποβλήθηκαν ερωτήματα τα οποία δεν έχουν απαντηθεί, αλλά σε κάθε περίπτωση θα πάρουμε τις πολιτικές μας αποφάσεις, εν όψει και της Ολομέλειας, στην οποία θα καταλήξει ούτως ή άλλως το θέμα σε λίγες μέρες.

13/01/2020

PREV

Το ΑΚΕΛ ενέγραψε θέμα για τα προβλήματα του ιδρύματος «Άγιος Γεώργιος – Χριστάκης Χασάπης»

NEXT

Οι κυβερνώντες οδηγούν την Επιτροπή Σιτηρών σε κλείσιμο και τον τομέα των σιτηρών στα ιδιωτικά καρτέλ