Δήλωση Άριστου Δαμιανού για το θέμα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου
Σήμερα στην Επιτροπή Θεσμών είχαμε την ευκαιρία να εξετάσουμε τη δράση του Γραφείου του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου. Πρόκειται για ένα σημαντικό Θεσμό που εγκαθιδρύθηκε στη Δημοκρατία και καλείται να αντιμετωπίσει προβλήματα που προκύπτουν σε σχέση με το τραπεζικό σύστημα. Κυρίως εξυπηρετούνται δανειολήπτες με μικρά ποσά και αυτό επιτείνει την ανάγκη για να βελτιώσουμε τη λειτουργία του.
Τις προηγούμενες μέρες έχουν εκδοθεί αριθμός σημαντικών αποφάσεων του Χρηματοοικονομικού Επίτροπου όσον αφορά κακές πρακτικές και παράτυπες χρεώσεις σε δάνεια που κυρίως αφορούσαν τη μη προσαρμογή του επιτοκίου ανάλογα με τις αλλαγές που γίνονταν στην Ευρωζώνης, αλλά συνάμα αφορούσαν τον υπολογισμό του ημερήσιου επιτοκίου το οποίο αντί να διαιρείτο δια 365 ημερών, διαιρείτο δια 360 με αποτέλεσμα να προκύπτουν παρατυπίες και βεβαίως αδικίες σε βάρος δανειοληπτών. Συνάμα υπήρχαν προβλήματα, σύμφωνα με τις αποφάσεις του, σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση των τόκων αφού στο κεφάλαιο συνυπολόγιζαν και τα ασφάλιστρα και άλλα έξοδα που δεν έπρεπε να συνυπολογίζονται .
Με αφορμή λοιπόν αυτά τα οποία έχουν εντοπιστεί, σε μια προγραμματισμένη συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών σήμερα, εξετάσαμε προβλήματα στην ίδια τη λειτουργία του Θεσμού που σχετίζονται κυρίως με δύο ζητήματα. Το πρώτο αφορά στη σύσταση του ίδιου του Φορέα που ουσιαστικά στο Διοικητικό Συμβούλιο περιλαμβάνονται και εκπρόσωποι των Τραπεζών και εκπρόσωποι των Ασφαλιστικών Εταιρειών και της Κεντρικής Τράπεζας, με αποτέλεσμα, όπως μας έχει λεχθεί, να δημιουργείται ζήτημα σύγκρουσης συμφερόντων αφού οι ελεγχόμενοι συμμετέχουν και στο ελεγκτικό σώμα. Την ίδια ώρα έχουν εκφραστεί πολύ συγκεκριμένα παράπονα για τη συνεργασία που υπάρχει αυτή τη στιγμή ιδιαίτερα με κάποιους από τους Φορείς που συμμετέχουν στο Διοικητικό Συμβούλιο. Έχουμε την άποψη ότι πρέπει να επέλθουν σύντομα αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας, έχουμε ισχυρή πεποίθηση ότι πρέπει να ενισχυθεί η δυνατότητα του Επιτρόπου να λαμβάνει αποφάσεις και παράλληλα, με δεδομένο το γεγονός ότι και ο ίδιος ο κ. Ιωάννου έχει πει ότι έχει υποβάλει πρόταση στο Υπουργείο Εσωτερικών για τροποποίηση της νομοθεσίας, θα παρακαλέσουμε να υπάρξει επίσπευση αυτής της διαδικασίας από πλευράς Υπουργείου Οικονομικών αλλά σε κάθε περίπτωση, επειδή αυτό το θέμα απασχολεί και την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, προτιθέμεθα τις επόμενες μέρες να δούμε συγκεκριμένα προτάσεις που πρέπει να οδηγήσουν σε τροποποίηση της νομοθεσίας για να γίνει ακριβώς πιο αποτελεσματικός πιο ανεξάρτητος και πιο αυτόνομος ο ρόλος του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.
Έχουν δοθεί διάφορα έγγραφα στην Επιτροπή Οικονομικών περιλαμβανομένων και προτάσεων για τροποποιήσεις αλλά την ίδια ώρα πρόκειται για ένα Θεσμό ο οποίος βρίσκεται υπό την πολιτική ευθύνη του Υπουργείου Οικονομικών και δεν μπορεί το αρμόδιο Υπουργείο να παραμένει στο περιθώριο των εξελίξεων. Ως Βουλή θα κάνουμε το καθήκον μας αλλά αυτή η τακτική να αντικαθιστά η Βουλή τις αδυναμίες τις όποιας κυβέρνησης δεν είναι και η πιο δόκιμη. Εξάλλου εκεί και όπου θα κάνουμε παρεμβάσεις, ενδεχομένως να προκύπτει και θέμα επιβάρυνσης προϋπολογισμού με αύξηση αρμοδιοτήτων ή και προσωπικού. Άρα θα πρέπει να υπάρχει και η συναίνεση του αρμόδιου Υπουργείου. Θα μελετήσουμε τις προτάσεις, θα προχωρήσουμε σε δράσεις αλλά δε μπορεί να είναι αμέτοχο σε αυτή τη διαδικασία του Υπουργείο ή και η ίδια η κυβέρνηση.
22 Μαρτίου 2017