Home  |  Βουλή   |  Γραπτή δήλωση Σκεύης Κουκουμά για το ζήτημα της εμπορίας ωαρίων

Γραπτή δήλωση Σκεύης Κουκουμά για το ζήτημα της εμπορίας ωαρίων

Την περασμένη Δευτέρα αναδείξαμε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων το θέμα του κινδύνου μετεξέλιξης της δωρεάς ωαρίων σε εμπορία. Είχαμε εγγράψει το συγκεκριμένο ζήτημα μετά από πληροφόρηση για απαράδεκτες πρακτικές που ακολουθούνται από κάποιους επαγγελματίες του κλάδου.

Δυστυχώς, από εκείνη τη μέρα μέχρι σήμερα, έχουμε δεχτεί δεκάδες αναφορές τόσο από γιατρούς όσο και από γυναίκες που προσεγγίστηκαν για να προχωρήσουν σε δωρεά ωαρίων, με τρόπο που παραπέμπει σε εμπόριο παρά στην αλτρουιστική πράξη της δωρεάς.

Γι’ αυτό το λόγο, θεωρούμε ότι θα πρέπει να συνεχίσει η συζήτηση του θέματος, εξετάζοντας εκείνους τους τρόπους με τους οποίους θα ενισχυθεί η νομοθεσία ώστε να προστατευθεί τόσο η διαδικασία, όσο και οι γυναίκες που θυματοποιούνται από αυτή την κατάσταση. Θεωρούμε ότι θα πρέπει η διαδικασία της ενημέρωσης για τη δωρεά ωαρίων να γίνεται μέσω ενός κεντρικού σχεδιασμού ελεγχόμενου από το Συμβούλιο Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής κι αυτό μπορεί και πρέπει να διευθετηθεί αμέσως.

Επαναλαμβάνουμε ότι όσο απαραίτητη είναι η δωρεά των ωαρίων για να στηρίξει μονήρεις γυναίκες και ζευγάρια που αντιμετωπίζουν προβλήματα στην τεκνοποίηση, άλλο τόσο αναγκαία είναι η άρτια και αυστηρή εφαρμογή πρωτοκόλλων που να εγγυούνται την τήρηση αρχείων και να ρυθμίζουν τον τρόπο λήψης και καταγραφής των δωρεών.

18 Ιουνίου 2020

PREV

Δηλώσεις Ειρήνης Χαραλαμπίδου μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου

NEXT

Δήλωση Κώστα Κώστα για την τουριστική ανάπτυξη της Δυτικής Λεμεσού