Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου

Για τον πυρηνικό σταθμό στο Άκκουγιου

Γραπτή Δήλωση Επικεφαλής Γραφείου Περιβάλλοντος Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Χριστίνας Νικολάου

Το ΑΚΕΛ εδώ και χρόνια εκφράζει τις ανησυχίες του σχετικά με την ανέγερση του πυρηνικού σταθμού στο Ακκουγιου. Λέχθηκαν διάφορα σε σχέση μες τις εκρήξεις στην περιοχή του σταθμού οι οποίες προκάλεσαν εκτεταμένες ζημιές. Το συγκεκριμένο γεγονός δημιουργεί ανησυχίες αλλά και ερωτηματικά. Σίγουρα αναμένουμε να μάθουμε εάν όντως ήταν προγραμματισμένες και ελεγχόμενες όπως αναφέρουν διάφορα διεθνή μέσα ή αν ήταν ατύχημα με ότι συνεπάγεται σε ότι αφορά στις συνέπειες.

Οι πυρηνικοί σταθμοί όπως έχουμε αναφέρει κατά καιρούς αποτελούν ένα πολύ σημαντικό θέμα αφού δεν απειλούν μονάχα το περιβάλλον αλλά κυρίως της υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων των γύρω περιοχών. Μια πιθανή διαρροή θέσει σε τεράστιο κίνδυνο τόσο τους εργαζόμενους στο σταθμό αλλά και τους κάτοικους. Πόσον μάλλον σε μια σεισμογενή περιοχή όπως το Άκκουγιου λίγα μόλις χιλιόμετρα από τις ακτές της Κερύνειας.

Η πυρηνική ενέργεια δεν αποτελεί καθαρή πηγή ενέργειας και σίγουρα ούτε και ασφαλή. Τα πυρηνικά απόβλητα δεν είναι ανακυκλώσιμα, με τεράστιο κόστος διάθεσης τους άρα απορρίπτεται και το επιχείρημα για φθηνή ενέργεια. Ένα πιθανό ατύχημα είτε μια διαρροή θα έχει καταστροφικές συνέπειες τόσο στην ανθρώπινη υγεία όσο και στο περιβάλλον. Άλλωστε έχουμε το Τσέρνομπιλ και τη Φουκοσίμα να μας το υπενθυμίζουν καθημερινά

Η λειτουργία του σταθμού στην Τουρκία είναι γεγονός. Η Rosatom η εταιρεία που κατασκευάζει την μονάδα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας διαμηνύει ότι αναμένεται ότι η εγκατάσταση να παράγει περίπου 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως μόλις ολοκληρωθεί, με διάρκεια ζωής να εκτιμάται στα 60 χρόνια. Πρέπει να σημειώσουμε ότι ο συγκεκριμένος σταθμός αποτελεί τον ένα από τους 3 που κατασκευάζονται στη Τουρκία

Η ανάπτυξη των πυρηνικών εργοστασίων δεν βρίσκουν το ΑΚΕΛ σύμφωνο για αυτό και εδώ και πολλά χρόνια κάθε χρόνο μαζί με τους συμπατριώτες μας Τ/Κ διαμαρτυρόμαστε και προσπαθούμε μέσα από εκδηλώσεις ψηφίσματα και άλλες δράσεις να ενημερώσουμε το κοινό για το τι συμβαίνει και τις πιθανές επιπτώσεις ενός ατυχήματος στην περιοχή μας . Επιπρόσθετα από το 2015 το ΑΚΕΛ μέσω κοινοβουλευτικής ερώτησης είχε ζητήσει από τον τότε αρμόδιο Επίτροπο της ΕΕ να προβούν σε ενέργειες  προκειμένου να διασφαλίσει την ενεργειακή ασφάλεια στην περιοχή της Ανατ. Μεσογείου και να υπερασπιστεί το δικαίωμα των κρατών μελών για ασφάλεια.

Το όραμά μας για καλή ποιότητα ζωής και προστασία του περιβάλλοντος είναι ασυμβίβαστο με τη χρήση της πυρηνικής ενέργειας, και δεν θα σταματήσουμε να προσπαθούμε για μια Μεσόγειο ελεύθερη από πυρηνικά.

20/01/2021

 

 

PREV

Διαφάνεια - χρηστή διοίκηση και το εννούμε στην πράξη, του Νίκου Ιωάννου

NEXT

Πρόταση Νόμου του ΑΚΕΛ για την προστασία των δανειοληπτών