Home  |  Βουλή   |  Βιωσιμότητα Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων: αποθεματικό και επενδυτική πολιτική

Βιωσιμότητα Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων: αποθεματικό και επενδυτική πολιτική

Δήλωση Αντρέα Φακοντή, Προέδρου της Κ.Ε. Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων

Το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων αποτελεί μια από τις θεμελιακές κατακτήσεις των εργαζομένων της Κύπρου. Είναι το μεγαλύτερο κοινωνικό ταμείο, το οποίο στοχεύει στη διασφάλιση αξιοπρεπών συντάξεων στους συνταξιούχους, αλλά και επαρκή στήριξη στους ασφαλισμένους σε περιπτώσεις ανεργίας, ασθένειας, ανικανότητας κλπ.

Για το ΑΚΕΛ αποτελεί θέμα υψίστης σημασίας η διασφάλιση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του Ταμείου και κατ΄ επέκταση των συντάξεων και των ωφελημάτων των ασφαλισμένων, η διαφύλαξη του τριμερούς χαρακτήρα της συνεισφοράς στο ΤΚΑ (εργαζόμενος – εργοδότης – κυβέρνηση), καθώς και η καθολικότητα της συμμετοχής όλων των φορέων της οικονομίας στο ΤΚΑ.

Παρόλο που μέσα από τη σημερινή συνεδρία επιβεβαιώθηκε για ακόμη μια φορά η ορθότητα των αποφάσεων και των μέτρων που λήφθηκαν επί διακυβέρνησης Δ. Χριστόφια για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το ΑΚΕΛ εκφράζει την ανησυχία του για την δήλωση του Υπουργού Οικονομικών, η οποία παραπέμπει σε βάθος χρόνου την σταδιακή αποπληρωμή του χρέους του κράτους προς το ΤΚΑ.

Θα αναμένουμε την ολοκλήρωση της συζήτησης στην Κ.Ε. Οικονομικών για το νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση σχετικά με τη δημιουργία Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, μέσα από το οποίο οι κυβερνώντες προγραμματίζουν να προχωρήσουν στην επενδυτική πολιτική του Τ.Κ.Α.

Σε κάθε περίπτωση, το ΑΚΕΛ ζητά να διεξαχθεί διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, προτού η κυβέρνηση προχωρήσει στην οριστικοποίηση οποιωνδήποτε αποφάσεων. Πρέπει να τεθούν χρονοδιαγράμματα για τη σταδιακή επιστροφή των  €7,5 δις προς στο Ταμείο, ώστε να δημιουργηθεί πραγματικό αποθεματικό, το οποίο να επενδυθεί σωστά προς όφελος των μελών του.

06 Ιουνίου 2017

PREV

"Παραμένουν αναπάντητα ερωτήματα και μετά τη ψήφιση του Νέου Συστήματος Διορισμών"

NEXT

"Συνεχίζεται η καθυστέρηση στην εισαγωγή του υγραερίου στην αυτοκίνηση"