Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Αναποτελεσματική η πολιτική της ΕΕ αναφορικά με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας

Αναποτελεσματική η πολιτική της ΕΕ αναφορικά με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας

 

Δήλωση του Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Τουμάζου Τσιελεπή για το Συμβούλιο σύνδεσης Ε.Ε.- Τουρκίας

Η κοινή θέση των «28» στο Συμβούλιο Σύνδεσης Ε.Ε. – Τουρκίας περιέχει αρκετά θετικά στοιχεία που μπορούν να αξιοποιηθούν καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η δεύτερη και ουσιαστική φάση της διαπραγμάτευσης για λύση του Κυπριακού.

Μεταξύ άλλων, η Ευρωπαϊκή Ένωση  χαιρετίζει την επανέναρξη των συνομιλιών και σημειώνει ότι η δέσμευση και έμπρακτη συμβολή της Τουρκίας σε μια συνολική διευθέτηση παραμένει κρίσιμη. Επίσης, η Ευρωπαϊκή Ένωση εκφράζει καθαρή θέση ότι η πλήρης και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του Συμπληρωματικού Πρωτοκόλλου συνιστά υποχρέωση της Τουρκίας και ως τέτοια πρέπει να τύχει σεβασμού. Σε σχέση με αυτό, η Ευρωπαϊκή Ένωση ζητά πρόοδο και υπογραμμίζει ότι η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου θα έδινε σημαντική ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την ορθότητα των πιο πάνω θέσεων, που αν γίνουν σεβαστές όντως θα δώσουν ώθηση στη διαπραγματευτική διαδικασία, σε μια στιγμή μάλιστα που η τελευταία αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα και δεν φαίνεται ικανή να οδηγήσει στο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο από τη λύση του Κυπριακού στη βάση αρχών.

Ωστόσο, η αντίδραση της Τουρκίας στην κοινή θέση ούτε αυτή τη φορά ήταν ενθαρρυντική. Παρά τις επαναλαμβανόμενες εκκλήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Άγκυρα περιορίζεται σε φραστικές διακηρύξεις και εξακολουθεί να αρνείται επίμονα να  εφαρμόσει  το Συμπληρωματικό Πρωτόκολλο. Με αυτά τα δεδομένα, επιβάλλεται η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση να προβληματιστεί αφού εδώ και δέκα σχεδόν χρόνια η πολιτική που ακολουθεί αναφορικά με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας αποδεικνύεται αναποτελεσματική. Συνεπώς, επιβάλλεται η Ευρωπαϊκή Ένωση να αναζητήσει πιο αποτελεσματικούς τρόπους, έτσι που να πειστεί η Τουρκία να σεβαστεί ειλημμένες υποχρεώσεις της έναντι της Κύπρου.

 

24/06/2014

PREV

Eίμαστε έτοιμοι για συνεννόηση και συνεργασία

NEXT

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων