Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

Ανακοίνωση ΑΚΕΛ για την Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων

 

Ανακοίνωση της Κ.Ε. ΑΚΕΛ
για την Ομάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων,
που συνήλθε στην Κύπρο στις 21-22 Ιουνίου
 

μάδα Εργασίας της Διεθνούς Συνάντησης των Κομμουνιστικών και Εργατικών ΚομμάτωνΣυνήλθε στην Λάρνακα κατά το διήμερο 21-22 Ιουνίου η Ομάδα Εργασίας (ΟΕ) της Διεθνούς Συνάντησης (ΔΣ) των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων (ΚΕΚ). Το ΑΚΕΛ, φιλοξένησε τη Σύνοδο. Τα κόμματα που συμμετείχαν, αφού ενημερώθηκαν από τον Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού για τις εξελίξεις στο κυπριακό πρόβλημα, εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στον αγώνα για απελευθέρωση και επανένωση της Κύπρου.

Η Ομάδα Εργασίας έλαβε αποφάσεις για διάφορα ζητήματα και διεξήγαγε συζήτηση για τη διεθνή κατάσταση.

Συζήτησε και αποφάσισε τα πιο κάτω θέματα που αφορούν την επερχόμενη 16η Διεθνή Συνάντηση των ΚΕΚ στον Ισημερινό:

Η 16η Διεθνής Συνάντησης των ΚΕΚ στον Ισημερινό, θα πραγματοποιηθεί στις 13-15 Νοεμβρίου 2014.

Το θέμα της θα είναι: «Ο ρόλος των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό και την καπιταλιστική εκμετάλλευση-δεδομένα τα οποία προκαλούν τις κρίσεις και τους πολέμους και εξωθούν στην άνοδο φασιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων. Για τα εργατικά και λαϊκά δικαιώματα και για την εθνική και κοινωνική χειραφέτηση, για τον σοσιαλισμό!»

Η ΟΕ αντάλλαξε απόψεις για το μοντέλο λειτουργίας της επόμενης ΔΣΚΕΚ καθώς και άλλα σχετικά ζητήματα κατόπιν εισήγησης του Κομμουνιστικού Κόμματος του Ισημερινού.

Επιπλέον, η ΟΕ συζήτησε το ζήτημα του τρόπου λειτουργίας και της σύνθεσης της Ομάδας Εργασίας των Διεθνών Συναντήσεων των ΚΕΚ. Η ΟΕ θα ενημερώσει σχετικά για την πορεία των συζητήσεων την επερχόμενη Διεθνή Συνάντηση.

Περαιτέρω, η ΟΕ αφού ενημερώθηκε απευθείας από το ΚΚ Ουκρανίας,  εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον αγώνα του καθώς και στον αγώνα των δημοκρατικών δυνάμεων για να αντισταθούν στην ιμπεριαλιστική επέμβαση και στον φασισμό που σηκώνει κεφάλι. Το ΚΚ Ουκρανίας αντιμετωπίζει το φάσμα να τεθεί παράνομα εκτός νόμου από τις Ουκρανικές αρχές.

Με τις τοποθετήσεις τους καθώς και με τη δράση τους στις χώρες τους, τα κόμματα που συμμετείχαν στη Σύνοδο, καταγγέλλουν τις Ουκρανικές αρχές καθώς και τα δύο μέτρα και δύο σταθμά που εξόφθαλμα τηρεί η ΕΕ και η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Καταδικάζουν τη δράση των φασιστικών και αντιδραστικών δυνάμεων στη χώρα, δυνάμεων που ονειρεύονται την αναβίωση του φασισμού. Καταγγέλλουν τις επεμβάσεις των ΗΠΑ και ΕΕ μέσα στο πλαίσιο των μονομερών στοχεύσεων τους για να εξυπηρετήσουν τα γεωπολιτικά τους συμφέροντα, επεμβάσεις που θέτουν σε πολεμικό κίνδυνο την περιοχή. Καταγγέλλουν τη συγκέντρωση Νατοϊκών στρατευμάτων στην  περιοχή και αλλού.

Καταδικάζουν τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν κατά του λαού στην χώρα καθώς και κατά οργανώσεων που αντιστέκονται σε φασιστικές και παράνομες πράξεις καταπίεσης. Τα κόμματα, καλούν σε άμεσο τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων της κυβέρνησης στα νοτιοανατολικά της χώρας, σε άμεση κατάπαυση του πυρός και ζητούν να δοθεί η δυνατότητα για ειρήνευση με εγγύηση των δικαιωμάτων ολόκληρου του λαού. Τέλος τα κόμματα που υπογράφουν τη διακήρυξη δηλώνουν ότι το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση ανήκει στους λαούς.

Η ΟΕ ενημερώθηκε εκτενώς από τα ΚΚ της περιοχής της Μέσης Ανατολής και αντάλλαξε απόψεις για την εξελισσόμενη κατάσταση. Τα κόμματα που συμμετείχαν στην ΟΕ είναι αλληλέγγυα στους αγώνες των πολύπαθων λαών της περιοχής.

Η ΟΕ συζήτησε γενικότερα για τη διεθνή κατάσταση και ενημερώθηκε από τα κόμματα για τοπικές εξελίξεις.

Αξιολόγησε την εφαρμογή  των κοινών κατευθύνσεων δράσης που εγκρίθηκαν κατά την 15η Διεθνή Συνάντηση στη Λισσαβόνα.

24/06/2014

PREV

Αναποτελεσματική η πολιτική της ΕΕ αναφορικά με τις κυπρογενείς υποχρεώσεις της Τουρκίας

NEXT

Το νομοσχέδιο για το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα δεν ανταποκρίνεται στις προσδοκίες του κόσμου