Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Αδικαιολόγητες οι όποιες αιτιάσεις για μη έκδοση ψηφίσματος για τις προκλήσεις στην ΑΟΖ

Αδικαιολόγητες οι όποιες αιτιάσεις για μη έκδοση ψηφίσματος για τις προκλήσεις στην ΑΟΖ

 

Δήλωση του μέλους του Πολιτικού Γραφείου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Ευρωβουλευτή Νεοκλή Συλικιώτη

Όπως είναι γνωστό η  ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο έθεσε στην Διάσκεψη των Προέδρων των πολιτικών ομάδων του σώματος, αίτημα για εγγραφή προς συζήτηση και έκδοση ψηφίσματος από την Ολομέλεια, των τουρκικών παραβιάσεων και προκλήσεων στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το ΑΚΕΛ επιθυμεί να ευχαριστήσει την ΕΕΑ/ΒΠΑ για τη συνεπή και σταθερή υποστήριξη της η οποία πρέπει να τύχει ανάλογης εκτίμησης στην Κύπρο. Χαιρετίζουμε τις δηλώσεις της προέδρου της ΕΕΑ/ΒΠΑ Γκάμπι Ζίμμερ η οποία υπογράμμισε ξανά εντός και εκτός της Διάσκεψης των Προέδρων ότι «δεν μπορούμε να μένουμε σιωπηλοί και πρέπει να δοθεί τέλος στις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι οποίες αποτελούν και επίθεση κατά της Ε.Ε.»

Η πρόταση αυτή που αποσκοπούσε στο να τοποθετηθεί το σώμα στέλλοντας σαφή μηνύματα στην πλευρά που τελεί εν αδίκω, δυστυχώς δεν εγκρίθηκε, αφού πέραν της Αριστεράς μόνο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα στήριξε το αίτημα και όλες οι άλλες ομάδες το καταψήφισαν. Αντίθετα, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιο αίτημα εγκρίθηκε στο παρελθόν όταν η Τουρκία παρενοχλούσε ξανά την διενέργεια ερευνών και είχε τότε διεξαχθεί συζήτηση στην Ολομέλεια με όλες τις πολιτικές ομάδες να καταδικάζουν τη στάση της Τουρκίας.

Ως ΑΚΕΛ, θεωρούμε αδικαιολόγητες τις όποιες αιτιάσεις ακούστηκαν από επίσημα χείλη περί «έλλειψης προετοιμασίας υποβολής του θέματος». Τέτοιες αναφορές, είναι εντελώς ατεκμηρίωτες και επιχειρούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Αν μετά από τόσα διαβήματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Μόνιμης Αντιπροσωπίας στις Βρυξέλλες, των ηγετών κυπριακών κομμάτων, των Ευρωβουλευτών, κάποιοι θεωρούν ότι η ευθύνη της απόρριψης βαραίνει τη δική μας πλευρά, αυτό απλώς θα σημαίνει ότι επιλέγουν να διατηρούν τις αυταπάτες τους. Πρέπει να σημειωθεί ότι ορισμένες ομάδες και κυρίως η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, δεν έμειναν συνεπείς στις διακηρύξεις τους και αυτή είναι η αιτία της μη συμπερίληψης του θέματος στην ατζέντα της επερχόμενης Ολομέλειας.

Το ΑΚΕΛ και η ομάδα της Αριστεράς στο Ευρωκοινοβούλιο, εφόσον το θέμα εγγραφεί στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων, θα εργαστεί ώστε να ασκηθούν από το Ευρωκοινοβούλιο πιέσεις στην Τουρκική πλευρά να τερματίσει την προκλητική της στάση η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και αμφισβητεί σειρά αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

17/10/2014

PREV

Συγχαρητήριες επιστολές προς Κίνημα Προς το Σοσιαλισμό (MAS) και Κομμουνιστικό Κόμμα Βολιβίας για την επανεκλογή του Έβο Μοράλες

NEXT

Ανάγκη πολιτικής απομόνωσης της ναζιστικής ακροδεξιάς