Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της υγείας

Αδιαπραγμάτευτο το δικαίωμα της υγείας

 ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 Το ΑΚΕΛ εκφράζει την έκπληξη και την δυσαρέσκεια του, για το ύφος αλλά και την ουσία της ανακοίνωσης του Υπουργείου Υγείας σχετικά με την αναγκαιότητα δημιουργίας των ακτινοθεραπευτικών κέντρων στη Λευκωσία και Λεμεσό. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει πρώτα να ξεκαθαρίσει αν πραγματικά εννοεί την αυτονομία  των κρατικών νοσηλευτηρίων και την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Να υπενθυμίσουμε ότι στις παρούσες συνθήκες υπάρχει μόνο ένα ακτινοθεραπευτικό κέντρο, που προσφέρει εξαίρετες υπηρεσίες αλλά αποτελεί μονοπώλιο υπηρεσιών.

Να υπενθυμίσουμε επίσης, ότι η δημιουργία ακτινοθεραπευτικών κέντρων, εκτός από τον ανθρωπιστικό και αναπτυξιακό χαρακτήρα τους, αποτελεί ακόμη μια προεκλογική δέσμευση του Προέδρου της Δημοκρατίας που πετιέται στον κάλαθο των αζήτητων μαζί με πολλές άλλες δεσμεύσεις που έδωσε ο κ. Αναστασιάδης.

Επειδή αντιμετωπίζουμε το θέμα του καρκίνου με κάθε σοβαρότητα θα θέλαμε να σημειώσουμε ότι υπάρχει εθνική στρατηγική για τον καρκίνο που ετοιμάστηκε από καταξιωμένους επιστήμονες και εισηγείται τη δημιουργία δυο κρατικών ακτινοθεραπευτικών κέντρων. Η πολιτική απόφαση για τη δημιουργία ακτινοθεραπευτικών κέντρων στη Λευκωσία και τη Λεμεσό βασιζόμενη στις εισηγήσεις εμπειρογνωμόνων και της Εθνικής Επιτροπής για τον Καρκίνο, λήφθηκε από την κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Στις 29/6/2012 δημοσιεύτηκε στο ηλεκτρονικό σύστημα προσφορών/συμβάσεων της Δημοκρατίας (e-procurement) η προσφορά για το κτηριακό μέρος του Ακτινοθεραπευτικού Τμήματος Λευκωσίας. Στόχος ήταν η ολοκλήρωση μέχρι το Φθινόπωρο του 2013 και η λειτουργία του Τμήματος Ακτινοθεραπείας και Πλήρους Ογκολογικής Μονάδας στο νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, με Κλινική Πόνου, μέχρι το τέλος του 2013- αρχές του 2014. Δηλαδή, με την έναρξη της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κύπρου, που ίδρυσε η κυβέρνηση Χριστόφια. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη δεν αξιοποίησε το κονδύλι που ήταν στον κρατικό προϋπολογισμό του 2013 για τον σκοπό αυτό και δεν προχώρησε στη δημιουργία τους.

Πιστό στην τακτική που ακολουθεί τον τελευταίο ενάμιση χρόνο το Υπουργείο Υγείας φαίνεται ότι θα ζητήσει ακόμα μια μελέτη για να τεκμηριώσει την απόφαση του για την μη υλοποίηση της δέσμευσης του κ. Αναστασιάδη, παραγνωρίζοντας τις υπάρχουσες μελέτες και τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές. Την ίδια στιγμή με σταθερά βήματα το Υπουργείο Υγείας οδηγεί την κρατική ογκολογία σε μονόδρομο και τους ιατρούς της σε παραιτήσεις.

Δηλώνουμε ακόμη μια φορά ότι για το ΑΚΕΛ το δικαίωμα της υγείας είναι αδιαπραγμάτευτο και η ανθρώπινη ζωή έχει αξία πάνω από τις όποιες επιταγές τις τρόικας και των εγχώριων αντιπροσώπων της. Θα συνεχίσουμε τον αγώνα εντός και εκτός κοινοβουλίου για την υλοποίηση των ακτινοθεραπευτικών κέντρων, μαζί με όσους αντιπαλεύουν τις πολιτικές της λιτότητας στην υγεία.

20/09/2014

PREV

Να σώσουμε όσες μικρομεσαίες επιχειρήσεις παραμένουν σήμερα στη ζωή

NEXT

«Στραγγαλισμός» και υπόσκαψη του κύρους των Τοπικών Αρχών