Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Έντονη απαρέσκεια για ενδεχόμενη ΝΑΤΟϊκή εγγύηση της λύσης

Έντονη απαρέσκεια για ενδεχόμενη ΝΑΤΟϊκή εγγύηση της λύσης

cyprus[1]

ΔΗΛΩΣΗ ΑΡΙΣΤΟΥ ΔΑΜΙΑΝΟΥ, ΜΕΛΟΥΣ Κ.Ε. ΑΚΕΛ, ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

 Το ΑΚΕΛ ήταν και θα παραμείνει μπροστάρης του αντικατοχικού μας αγώνα για ειρηνική απελευθέρωση και πραγματική επανένωση του τόπου και του λαού μας.

Γι’ αυτό στηρίζουμε τη διαδικασία επανέναρξης των συνομιλιών, παρά τις διαφωνίες μας με ορισμένες πτυχές του Κοινού Ανακοινωθέντος. Το οποίο σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να συνεχίσει να τυγχάνει ωραιοποίησης ή δαιμονοποίησης.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οφείλει να προωθεί τις διαχρονικά συμφωνημένες θέσεις της Ελληνοκυπριακής κοινότητας, όπως αποτυπώνονται στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Οι οποίες προνοούν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων και την αποστρατιωτικοποίηση της Κύπρου. Με την προσθήκη της διεκδίκησης για κατάργηση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων της οποιασδήποτε τρίτης χώρας. Ενός αχρείαστου, για ένα κράτος – μέλος της ΕΕ και επικίνδυνου κατάλοιπου του 1960, που μόνο καταστροφή επέφερε.

Είναι για αυτόν ακριβώς το λόγο που εκφράζουμε την έντονη απαρέσκειά μας για σημερινές αναφορές του Προέδρου της Δημοκρατίας σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Καθημερινή. Η θέση του κ. Αναστασιάδη ότι το θέμα των εγγυήσεων μπορεί να ρυθμιστεί απόλυτα με ένταξη στο Συνεταιρισμό για την Ειρήνη και συνακόλουθα στο ΝΑΤΟ, είναι απαράδεκτη και στην προοπτική μιας τέτοιας λύσης θα μάς βρει απέναντι του.

Είναι απορίας άξιον, την ώρα που ο κυβερνητικός συνασπισμός διαλύεται, την ώρα που η Αριστερά και το ΑΚΕΛ στηρίζει τη διαδικασία των συνομιλιών με ανιδιοτέλεια, την ώρα που ούτε καν έχουν συζητηθεί οι εσωτερικές πτυχές του κυπριακού, γιατί ο κ. Αναστασιάδης επιλέγει τη σύγκρουση αναδεικνύοντας μιαν άκρως ιδεολογική και δογματική θέση του Συναγερμού; Εκείνη της πρόσδεσης της Κύπρου στο άρμα του ΝΑΤΟ; Θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την προσπάθεια συναντίληψης;

Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να κάνει δεύτερες και σοφότερες σκέψεις. Η Κύπρος δεινοπάθησε από στρατιωτικές επεμβάσεις και υπόκειται την κατοχή από κράτος – μέλος του ΝΑΤΟ.

Η λύση, για να είναι ειρηνική και διαρκής, πρέπει να καταργεί στρατούς και εγγυήσεις και όχι να καθιστά την πατρίδα μας πολεμικό ορμητήριο του ΝΑΤΟ, με απρόβλεπτες συνέπειες για το λαό μας και την ειρήνη στην περιοχή.

PREV

Διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα των ημικρατικών

NEXT

Επαφές Γ.Γ. Κ.Ε. ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού στο Παρίσι