Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις αναφορικά με το φυσικό αέριο και τη διαπραγματευτική διαδικασία

Έντονη ανησυχία για τις εξελίξεις αναφορικά με το φυσικό αέριο και τη διαπραγματευτική διαδικασία

­Δήλωση Εκπροσώπου Τύπου της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Γιώργου Λουκαΐδη για το Κυπριακό

 

Ως ΑΚΕΛ εκφράζουμε την έντονη ανησυχία μας για τις εξελίξεις αναφορικά με το φυσικό αέριο και τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό.

Ασφαλώς την ευθύνη για την κρίση τη φέρει η Τουρκία. Επαναλαμβάνουμε τη σταθερή μας θέση ότι δεν δεχόμαστε απειλές και εκβιασμούς που στόχο έχουν να φέρουν στην τράπεζα των διαπραγματεύσεων το θέμα του φυσικού αερίου. Μια τέτοια εξέλιξη θα μετέτρεπε το φυσικό αέριο από κίνητρο σε αντικίνητρο για λύση του Κυπριακού.

Για να μπορέσουμε, όμως, να αποτρέψουμε αυτό τον υπαρκτό κίνδυνο, πρέπει να αναλάβουμε πρωτοβουλίες ικανές να στριμώξουν την Τουρκία έτσι που να τερματίσει τις προκλήσεις και να μπορέσει να επαναρχίσει η διαπραγματευτική διαδικασία. Το ΑΚΕΛ είχε καταθέσει συγκεκριμένες εισηγήσεις στο Συμβούλιο Αρχηγών οι οποίες, όμως, δεν λήφθηκαν υπόψη χωρίς μάλιστα πειστική εξήγηση ή εναλλακτική πρόταση.

Αν δεν γίνει κατορθωτή η επανέναρξη των συνομιλιών, τότε θα αναζητηθούν άλλες και άκρως ανεπιθύμητες διέξοδοι.  Η πρόσφατη, απαράδεκτη δήλωση του Τζακ Στρο μιλά από μόνη της. Υπενθυμίζουμε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την προσφιλή του φράση ότι στην πολιτική πρέπει να επιλέγεις να είσαι ωφέλιμος και χρήσιμος παρά αρεστός. Αναμένουμε από αυτόν να αλλάξει γραμμή πλεύσης και να αναλάβει τις ευθύνες του έστω και τη δωδεκάτη. Σε διαφορετική περίπτωση θα κινδυνεύουμε να βρεθούμε μπροστά στον οδυνηρό δίλημμα είτε κατάρρευσης της διαπραγματευτικής διαδικασίας είτε επανέναρξής της με το φυσικό αέριο πάνω στο τραπέζι.

 

26/11/2014

 

PREV

Να αποδοθούν ευθύνες για το νέο σκάνδαλο στις Κ.Α.

NEXT

Παράνομη εργοδότηση των συνεργατών των Υπουργών