Συνένετευξη ΑΚυπριανού
Γράφει: Ανδρέας Πιμπίσιης
– Αποτίμηση των ευρωεκλογών. Τι σημαίνει για το ΑΚΕΛ το αποτέλεσμα της 25ης Μαΐου;
– Είχαμε να δώσουμε μια εκλογική μάχη μέσα σε πάρα πολύ δύσκολες συνθήκες. Οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης, τις οποίες πάρα πολλοί απέδιδαν στην προηγούμενη κυβέρνηση και στο ίδιο το ΑΚΕΛ, το τραγικό ατύχημα στο Μαρί, το οποίο έτυχε μεγάλης εκμετάλλευσης από μια μερίδα με στόχο να πληγεί η κυβέρνηση και το ΑΚΕΛ, και μια σειρά από άλλα ζητήματα, όπως η απαξίωση που υπάρχει έναντι της ΕΕ, η δυσφορία για τα μέτρα σε βάρος του κυπριακού λαού. Αυτή η δυσφορία εντοπιζόταν στο σύνολο του κυπριακού λαού αλλά ήταν ιδιαίτερα έντονη ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ, οι οποίοι έχουν μια αυξημένη αντιπάθεια έναντι της ΕΕ και των πολιτικών τις οποίες προωθεί. Όλοι έλεγαν ότι το ΑΚΕΛ θα δυσκολευόταν να πάρει τη δεύτερη έδρα και του απέδιδαν ποσοστά γύρω στο 21% με 22% στην καλύτερη περίπτωση. Θεωρούμε ότι υπό τις περιστάσεις το 27% που πήραμε και οι δύο έδρες που εξασφαλίσαμε είναι ικανοποιητικό αποτέλεσμα. Υπό την έννοια ότι αντέξαμε μια μακρά περίοδο επιθέσεων ενάντια στο κόμμα, μια προσπάθεια απαξίωσής του, μια προσπάθεια να πληγεί ο ηθικό του ανάστημα. Κι αυτό διαμορφώνει νέα δυναμική σ’ ό,τι αφορά την παραπέρα πορεία του κόμματος.
-Ποια μηνύματα σας ανησυχούν;
-Μας ανησυχούν πάρα πολλά σ’ ό,τι αφορά αυτές τις εκλογές. Ναι μεν είναι ευρωπαϊκές εκλογές και έχουν μικρότερη σημασία σ’ ό,τι αφορά τα εσωτερικά ζητήματα, αλλά η αποχή η οποία παρατηρήθηκε είναι ανησυχητική. Εμάς μας ανησύχησε γιατί συζητώντας με τον κόσμο της Αριστεράς καθ’ όλη την προεκλογική περίοδο διαπιστώσαμε τις πολλές ανησυχίες, τα παράπονα τα οποία υπάρχουν αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούμε ως κόμμα και κυρίως ως προς το πώς λειτουργεί η πολιτική ζωή στον τόπο γενικότερα. Είναι επίσης γεγονός ότι στα στελέχη του κόμματος που εργάστηκαν με αυταπάρνηση όλο αυτό το διάστημα υπάρχει ένα αίσθημα ικανοποίησης για το εκλογικό αποτέλεσμα. Όμως αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται  να μας εφησυχάσει. Η επόμενη αναμέτρηση θα είναι σε δύο χρόνια. Ξέρουμε ότι η κυβέρνηση μπαίνει σε μια φθίνουσα πορεία και θα κρίνεται και θα επικρίνεται πιο αυστηρά από τον λαό. Αυτό αντικειμενικά δημιουργεί κάποια καλύτερα δεδομένα για μας. Όμως αν δεν καταφέρουμε να γίνουμε καλύτεροι για να αξιοποιήσουμε αυτά τα αντικειμενικά δεδομένα, τα οποία διαμορφώνονται πολύ φοβούμαι ότι δεν θα πετύχουμε τους στόχους μας.
– Τι εξήγηση δίνετε για την απώλεια των 37 χιλιάδων ψηφοφόρων από το ΑΚΕΛ;
– Είναι διάφοροι οι λόγοι.
– Τους βλέπετε να επιστρέφουν, να μένουν στο σπίτι τους ή να πηγαίνουν σε άλλους χώρους;
– Οι ίδιες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν πριν και την ημέρα των εκλογών έδειξαν ότι δεν πάνε πουθενά. Ούτε και θα μείνουν σπίτι τους και σε εθνικές εκλογές η συμμετοχή θα είναι σίγουρα πιο υψηλή. Υπάρχει κι ένας αριθμός που για διάφορους λόγους ήθελε να στείλει ένα μήνυμα. Υπάρχουν μηνύματα τα οποία έχουμε πάρει και θα τα λάβουμε πάρα πολύ υπόψη στη διαμόρφωση της πολιτικής μας. Υπάρχουν και τα μηνύματα, τα οποία θεωρώ ότι είναι απαράδεκτα. Δεν μπορεί να απαιτείται από το ΑΚΕΛ να προβαίνει σε πράξεις παράτυπες ή παράνομες για να ικανοποιήσει τους οποιουσδήποτε. Και θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να μετατραπεί ποτέ σε κόμμα ρουσφετιού για να εξυπηρετήσει τα οποιαδήποτε παράλογα αιτήματα.
– Η αποχή άγγιξε όλα τα κόμματα αλλά ιδιαίτερα το ΑΚΕΛ. Η προσπάθειά σας είναι να πείσετε ευρύτερα το εκλογικό σώμα ή θα επικεντρωθείτε στον κόσμο του ΑΚΕΛ;
– Όντως υπάρχει μεγάλη αποχή στον χώρο του ΑΚΕΛ. Θα επικεντρώσουμε την προσοχή μας πρώτα και κύρια στο πώς πείθουμε τους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ ότι είμαστε κόμμα διαφορετικό από τα υπόλοιπα, ότι γνοιαζόμαστε πραγματικά για τα προβλήματα τα οποία τον απασχολούν και ότι θα πρωταγωνιστήσουμε για προάσπιση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του. Μας ενδιαφέρει γενικότερα η κοινωνία. Θέλουμε να πείσουμε γενικότερα την κοινωνία ότι το ΑΚΕΛ είναι κόμμα που νοιάζεται τα συμφέροντα της Κύπρου και του κυπριακού λαού. Σίγουρα δεν νοιάζεται για τα συμφέροντα μιας μικρής χούφτας επιχειρηματιών. Αυτό πρέπει να το εμπεδώσουμε με συγκεκριμένες πολιτικές πρωτοβουλίες, τις οποίες θα αναλάβουμε και εντός και εκτός του κοινοβουλίου.
– Κάποια από αυτά τα έχετε ήδη προβάλει στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα. Αυτά τα μηνύματα περνούν μέσα στον κόσμο ιδιαίτερα σήμερα όπου οι πολίτες είναι αντιμέτωποι με την ανεργία και την οικονομική δυσπραγία;
– Θεωρώ ότι αυτά τα μηνύματα αγκαλιάζονται από την πλειοψηφία του κυπριακού λαού.  Οπως για παράδειγμα η πρότασή μας για προστασία της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης, όπως είναι η πρότασή μας για στήριξη των ανέργων με ποσοστό πάνω στον αναπτυξιακό προϋπολογισμό ετησίως. Είναι η πρότασή μας ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις καθώς επίσης και περιορισμών των τραπεζικών χρεώσεων. Όλες αυτές οι προτάσεις μας στοχεύουν στο να προστατεύσουν τον απλό άνθρωπο. Είναι γεγονός όμως ότι ενώ συμφωνούν μαζί μας εξακολουθεί μια μερίδα από αυτούς να έχει επιφυλάξεις. Θεωρώντας ότι στο παρελθόν το ΑΚΕΛ δεν κατάφερε να υπερασπιστεί κάποια ζητήματα με τρόπο αποτελεσματικό όπως οι ίδιοι νιώθουν ότι θα ήθελαν. Θα χρειαστεί να περάσει κάποιος χρόνος ακόμα για να πείσει το ΑΚΕΛ ότι είναι ειλικρινής η προσπάθεια που καταβάλλει για να υπερασπιστεί τον κόσμο και ιδιαίτερα δε τους εργαζόμενους και όλες τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού.
– Εντοπίζετε ότι ο κόσμος σ’ αυτή τη φάση είναι πιο απαιτητικός και θέλει από τα κόμματα πρακτικά και υλοποιήσιμα μέτρα και δεν αρκείται σε υποσχέσεις;
– Ο κόσμος περνά πάρα πολύ δύσκολες στιγμές, βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να συρρικνώνεται και κάποιοι βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας, κάποιοι δεν έχουν δουλειά και αντιμετωπίζουν τεράστιες δυσκολίες. Είναι φυσιολογικό να είναι πιο επιφυλακτικοί στο κάθε τι που ακούουν και να θέλουν πρακτικά αποτελέσματα για να αξιολογήσουν θετικά την όποια πρωτοβουλία αναλαμβάνει ένα κόμμα.
Το γεγονός ότι είμαστε στην αντιπολίτευση προκαλεί ένα πρόσθετο πρόβλημα. Εάν είμαστε στην κυβέρνηση θα μπορούσαμε πιο αποτελεσματικά να στηρίξουμε κάποιες ομάδες του πληθυσμού. Το ότι δυστυχώς βρίσκονται άλλοι στην κυβέρνηση, που έχουν μια εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και ότι δεν έχουμε καταφέρει να έχουμε διαμορφωμένη πλειοψηφία στη Βουλή, η οποία θα υιοθετεί τις προτάσεις της οποίες καταθέτουμε, επιτείνει την ανησυχία του κόσμου.
 Θα επιδιώξετε αυτή τη συνεργασία για να δημιουργηθεί μια πλειοψηφία στη Βουλή;
– Θα επιδιώξουμε να έχουμε συναντήσεις με τα πολιτικά κόμματα της αντιπολίτευσης. Ήδη έχω συνομιλήσει με τον κ. Παπαδόπουλο και τον κ. Ομήρου, οι οποίοι έχουν ανταποκριθεί θετικά για συνάντηση. Απομένουν να καθοριστούν οι ημερομηνίες συνάντησης. Ο κ. Ομήρου έχει ζητήσει, δικαιολογημένα, αυτή η συνάντηση να τοποθετηθεί μετά την ολομέλεια της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματός του που θα γίνει στις 18 Ιουνίου. Πρόθεση μας είναι να συζητήσουμε το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα συνεννόησης σε κάποια σημαντικά ζητήματα.
Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι το ΑΚΕΛ δεν θα επιδιώξει συνεργασίες οι οποίες δεν θα έχουν ένα πολιτικό υπόβαθρο. Στόχος μας είναι να επιτευχθούν συνεργασίες εκεί και όπου υπάρχει κοινή πολιτική προσέγγιση.
– Στα θέματα της Οικονομίας αυτό είναι εύκολο; Γιατί τουλάχιστον με έναν από τους συνομιλητές σας έχετε εκ διαμέτρου αντίθετες προσεγγίσεις.
– Με την ΕΔΕΚ έχουμε βρεθεί πάμπολλες φορές στη Βουλή των Αντιπροσώπων υποστηρίζοντας συγκεκριμένες προτάσεις νόμου ή ακόμα και νομοσχέδια. Είναι γεγονός ότι με το Δημοκρατικό Κόμμα υπάρχουν κάποιες διαφορετικές προσεγγίσεις σε πάρα πολλά ζητήματα στον τομέα των κοινωνικοοικονομικών. Ας αφήσουμε όμως να γίνει η συνάντηση με τον κ. Παπαδόπουλο και εκεί θα διαφανεί εάν υπάρχει δυνατότητα προσέγγισης και σ’ αυτά τα ζητήματα.