Υπόμνημα ΑΚΕΛ προς τα Ηνωμένα Έθνη
Μετά το πέρας της συγκέντρωσης που πραγματοποίησε το ΑΚΕΛ στη Δερύνεια τη Δευτέρα 5 Απριλίου, αντιπροσωπεία του Κόμματος με επικεφαλής τον Γενικό Γραμματέα της Κ.Ε. Άντρο Κυπριανού, μετέβη στο οδόφραγμα της Δερύνειας και επέδωσε το πιο κάτω υπόμνημα στα Ηνωμένα Έθνη:
Με την ευκαιρία της σημερινής συμβολικής μας συγκέντρωσης κοντά στο σημείο διέλευσης της Δερύνειας, που οργανώθηκε για να εκφράσει τη σταθερή δέσμευσή μας για την ταχεία επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου που να στοχεύει στη συνολική επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, σας επισημαίνουμε τα ακόλουθα:
Χαιρετίζουμε την πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών να συγκαλέσει μεταξύ της 27ης και 29ης Απριλίου 2021 στη Γενεύη την άτυπη συνάντηση 5+1 για να συζητηθεί η πιθανή επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων. Τονίζουμε ότι το διαιρετικό status quo είναι απαράδεκτο και εκφράζουμε τη βαθιά μας ανησυχία σχετικά με οποιεσδήποτε ιδέες και ρητορική για «ομαλοποίηση» της διαίρεσης.
Καταδικάζουμε έντονα την υπαναχώρηση της Τουρκίας και της τουρκοκυπριακής ηγεσίας από τη συμφωνημένη βάση λύσης. Απορρίπτουμε τη ρητορική τους για λύση δύο κρατών στην Κύπρο, θέση η οποία, μεταξύ άλλων, δοκιμάστηκε και απέτυχε στο παρελθόν. Πρέπει να σταματήσουν να αμφισβητούν τη συμφωνημένη βάση λύσης δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως αυτή διατυπώνεται στα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία προνοεί για ένα κράτος, με μία και μόνη κυριαρχία, μία και μόνη διεθνή προσωπικότητα και μία και μόνη ιθαγένεια.
Το ΑΚΕΛ δεν θα συμφωνήσει ποτέ στη μόνιμη διχοτόμηση της Κύπρου μέσω οποιασδήποτε μορφής∙ ούτε μέσω της «λύσης» δύο κρατών, ούτε μέσω μιας συγκαλυμμένης διχοτόμησης της Κύπρου με τη δημιουργία μιας συνομοσπονδιακής οντότητας, η οποία ούτως ή άλλως συνεπάγεται την ύπαρξη δύο κρατών και αποτελεί αναχρονισμό του 19ου αιώνα.
Καταδικάζουμε την κλιμάκωση των τουρκικών επιθετικών διεκδικήσεων τα τελευταία τρία χρόνια στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων κατά παραβίαση των ψηφισμάτων 550 και 789 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπουν την επιστροφή των νόμιμων κατοίκων υπό τη διοίκηση του ΟΗΕ πριν από τη συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος. Επαναλαμβάνουμε τη έντονη ανησυχία μας ότι η πρωτοβουλία του κ. Τατάρ και της Άγκυρας σχετικά με τα Βαρώσια αποσκοπεί στον παράνομο εποικισμό της περιφραγμένης περιοχής ή/και στην επιστροφή των νόμιμων κατοίκων της περιοχής υπό συνθήκες στρατιωτικής κατοχής.
Λυπούμαστε που κατά τη διάρκεια της πανδημίας η συνεργασία των δύο κοινοτήτων ήταν αρκετά περιορισμένη και επικράτησαν μονομερείς πρωτοβουλίες. Υπογραμμίζουμε ότι η ομαλοποίηση των διελεύσεων το συντομότερο δυνατό, μετά από διαβούλευση με τους επιστήμονες και σύμφωνα με τα σχετικά υγειονομικά πρωτόκολλα, θα πρέπει να καταστεί προτεραιότητα για τους δύο ηγέτες.
Πιστεύουμε ότι η άτυπη συνάντηση στη Γενεύη αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία για να τεθεί τέλος σε κάθε αρνητική ρητορική, για να σταματήσουν ενέργειες που πυροδοτούν περαιτέρω εντάσεις και για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων.
Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι ότι για να συμβεί αυτό η Τουρκία και ο κ. Τατάρ πρέπει να εγκαταλείψουν τη δημόσια διατυπωμένη θέση τους για μια λεγόμενη λύση δύο κρατών με κυριαρχική ισότητα ή συνομοσπονδία. Είμαστε σίγουροι ότι αν συνεχίσουν να αμφισβητούν τη συμφωνημένη βάση λύσης η διαδικασία θα αποτύχει.
Ταυτόχρονα, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη πρέπει να δεσμευτούν στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από το σημείο που είχαν μείνει στο Κρανς Μοντανά το 2017, όπως τονίστηκε επανειλημμένα από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ. Η διαφύλαξη του υφιστάμενου όγκου εργασίας, δηλαδή της Κοινής Διακήρυξης του 2014, του Πλαισίου Γκουτέρες και των συγκλίσεων που είχαν επιτευχθεί μέχρι το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο, είναι ζωτικής σημασίας για την έναρξη της διαδικασίας, για να είναι ουσιαστική και να έχει ρεαλιστικές προοπτικές επιτυχίας. Με άλλα λόγια, η αποκήρυξη των πιο πάνω θα οδηγήσει χωρίς αμφιβολία σε νέες, δύσκολες, χρονοβόρες συζητήσεις και πιθανές περιπέτειες με αβέβαια αποτελέσματα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν μπορεί να παραμένει πλέον όμηρος της στρατιωτικής κατοχής της από την Τουρκία, της παραβίασης της εδαφικής της ακεραιότητας και της διαίρεσης του λαού της.
Τονίζουμε ότι μια λύση στη συμφωνημένη βάση, η οποία θα προβλέπει την ταχεία αποχώρηση όλων των δυνάμεων κατοχής, την άμεση κατάργηση της Συνθήκης Εγγύησης και του όποιου επεμβατικού δικαιώματος, τον τερματισμό του παράνομου εποικισμού, την επανένωση του εδάφους και του λαού μας, καθώς και την αποκατάσταση και προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και θεμελιωδών ελευθεριών όλων των Κυπρίων, παραμένει ο τελικός μας στόχος.
Καλούμε τον ΟΗΕ και τη διεθνή κοινότητα στο σύνολό της να ασκήσουν όλη τους την επιρροή προς αυτή την κατεύθυνση, ώστε να ανατραπεί το βεβαρημένο κλίμα που επικρατεί σήμερα και να επανέλθει η ειρηνευτική διαδικασία στις ράγες της, μέσω μιας ουσιαστικής και υποσχόμενης προσπάθειας.
07/04/2021