Τυχόν εγκατάλειψη της διζωνικής θα οδηγούσε σε οριστική διχοτόμηση
Δήλωση του Επικεφαλής του Γραφείου Κυπριακού της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ Τουμάζου Τσιελεπή
Η απόφαση του έκτακτου Συνεδρίου της ΕΔΕΚ, με την οποία αποκηρύσσεται και επίσημα πλέον η λύση της Διζωνικής Ομοσπονδίας, είναι απολύτως σεβαστή. Επειδή, όμως, πρόκειται, για καίριας σημασίας ζήτημα που επηρεάζει την πορεία του Κυπριακού, ως ΑΚΕΛ θεωρούμε αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε για πολλοστή φορά τη δική μας θέση επί του θέματος.
Το περιεχόμενο της διζωνικής ομοσπονδίας περιλαμβάνεται στη συμφωνία Υψηλού Επιπέδου Μακαρίου – Ντενκτάς του 1977, ενώ από τις αρχές της δεκαετίας του ’80 υιοθετήθηκε επίσημα και η ορολογία. Από τότε η διζωνική περιλαμβάνεται σε πληθώρα ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας. Επαναβεβαιώνεται επίσης σε όλα τα κατά καιρούς σχέδια λύσης του Κυπριακού, στις συνομιλίες μεταξύ των δύο κοινοτήτων όλα αυτά τα χρόνια καθώς και σε αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου. Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε τη Συμφωνία της 8ης Ιουλίου και την ομόφωνη θέση του Εθνικού Συμβουλίου του Σεπτεμβρίου 2009.
Η διζωνική δεν σημαίνει τίποτε περισσότερο από το ότι η Ομοσπονδιακή Κυπριακή Δημοκρατία θα αποτελείται από δύο πολιτείες, καθεμιά από τις οποίες θα διοικείται από την αντίστοιχη κοινότητα. Όλα τα άλλα που αποδίδονται στη διζωνική, όπως για παράδειγμα τα περί δήθεν εγγυημένης πλειοψηφίας πληθυσμού και γης, συνιστούν κατά καιρούς τουρκικές θέσεις που δεν υιοθετούνται ούτε από την ελληνοκυπριακή πλευρά ούτε από τα Ηνωμένα Έθνη. Αξίζει να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά ότι υπάρχει σύγκλιση Χριστόφια – Ταλάτ σύμφωνα με την οποία όλοι οι Κύπριοι πολίτες θα έχουν το δικαίωμα να κατοικούν, να εργάζονται, να διεξάγουν εμπόριο, να ασκούν επάγγελμα, να εγκαθιδρύουν και να λειτουργούν επιχειρήσεις ή να ασκούν οποιαδήποτε οικονομική δραστηριότητα οπουδήποτε στο νησί χωρίς κανένα απολύτως περιορισμό.
Το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι τυχόν εγκατάλειψη της διζωνικής ομοσπονδίας, σαράντα χρόνια από τότε που αυτή συμφωνήθηκε μεταξύ των δύο κοινοτήτων και υιοθετήθηκε από τη διεθνή κοινότητα, θα έπληττε καίρια την αξιοπιστία μας και θα μας οδηγούσε σε επικίνδυνες περιπέτειες, με μοιραία κατάληξη την οριστική διχοτόμηση.
15/6/2015