Το ν/σ ως έχει περιλαμβάνει δρακόντειες πρόνοιες, οι οποίες δηγούν σε περιστολή και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων
Δήλωση Άριστου Δαμιανού
Επικεφαλής Γραφείου Νομικών Κ.Ε. ΑΚΕΛ, Βουλευτή
Όποτε ένα κράτος προσπάθησε να αντιμετωπίσει τη βία μόνο μέσω καταστολής, το μόνο που κατόρθωσε ήταν την πρόκληση περαιτέρω κοινωνική αναταραχής και αύξηση της βίας.
Η συζήτηση στην Επιτροπή Νομικών της Βουλής του νομοσχεδίου για τη βία στα γήπεδα, έχει αναδείξει σημαντικές διαφωνίες, ενστάσεις και προβληματισμούς όλων ανεξαιρέτως των εμπλεκομένων φορέων, με το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης. Τόσο για το περιεχόμενο όσο και για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε προ της κατάθεσης του στη Βουλή.
Δυστυχώς και σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση δεν επεδίωξε την εκ των προτέρων εξασφάλιση της ελάχιστης –έστω- κοινωνικής συναίνεσης, με αποτέλεσμα μέσα σε ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, τα οποία απορρίπτουμε, να απαιτεί μέσω του αρμόδιου Υπουργού την άρον – άρον ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ενός νομοσχεδίου, που ακόμα τυγχάνει καθημερινής τροποποίησης και που ως ΑΚΕΛ δεν πρόκειται να δεχτούμε να θυσιαστεί η ουσία και το σωστό περιεχόμενο για χάρη της ταχύτητας και των όποιων πρόσκαιρων εντυπώσεων. Πόσο μάλλον που το νομοσχέδιο, όπως κατ’ επανάληψη τονίζει ο αρμόδιος Υπουργός, υιοθετεί θατσερικές πρακτικές και νοοτροπίες, τις οποίες οι ίδιοι οι Άγγλοι έχουν εγκαταλείψει εδώ και 20 χρόνια, απαιτώντας μάλιστα την εφαρμογή τους στην Κύπρο του 2014. Οι νόμοι δεν μπορεί να εφαρμόζονται μηχανιστικά, από τη μια χώρα σε άλλη, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι διαφορετικές κοινωνικές συνθήκες. Αυτή είναι στοιχειώδης αρχή. Πόσο μάλλον που δεν υπήρξε καν αξιολόγηση του υφιστάμενου νομικού πλαισίου και επιστημονική τεκμηρίωση της ανάγκης για ακόμα πιο σκληρές ρυθμίσεις. Πέραν του γεγονότος ότι στην Αγγλία, ένεκα των εν λόγω μέτρων, η βία στα γήπεδα μεταφέρθηκε έξω από τα γήπεδα.
Χωρίς να προδικάζουμε την τελική μας θέση, αφού ακόμα το νομοσχέδιο συζητείται, ως έχει περιλαμβάνει δρακόντειες πρόνοιες, οι οποίες οδηγούν σε περιστολή και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, πράγμα απαράδεκτο. Ως ΑΚΕΛ έχουμε καταθέσει κατ’ επανάληψη ολοκληρωμένες θέσεις και απόψεις για την αντιμετώπιση της βίας μέσα και έξω από αθλητικούς χώρους. Το ίδιο θα πράξουμε και σήμερα, ούτως ώστε το κοινωνικό αυτό φαινόμενο της βίας να τύχει σωστής και ολοκληρωμένης διαχείρισης αντί αποσπασματικών και ενδεχομένως ζημιογόνων για το σύνολο της κοινωνίας και του φίλαθλου πνεύματος ρυθμίσεων.
04/07/2014