Home  |  Ενημέρωση   |  Ομιλία Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στο 27ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ΕΔΟΝ

Ομιλία Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού, στο 27ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ΕΔΟΝ

Ομιλία Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρου Κυπριανού,
στο 27ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών ΕΔΟΝ

4 Ιουλίου 2014

 

10499036_309804665852830_315715295_nΚαλώς βρεθήκαμε και πάλι στο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ! Καλώς βρεθήκαμε στο μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της χρονιάς. Από μέρους της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ απευθύνω θερμό χαιρετισμό στους νέους και στις νέες της ΕΔΟΝ που έκαμαν γι΄ακόμα μια φορά θαύματα! Που κατάφεραν μέσα σε λίγες μέρες να στήσουν ένα μικρό κόσμο· ένα κόσμο γεμάτο με τα όνειρα του μέλλοντος. Θερμά συγχαρητήρια σε όλους τους ΕΔΟΝίτες και στον καθένα ξεχωριστά γιατί οργάνωσαν ένα Φεστιβάλ καλύτερο, πλουσιότερο σε περιεχόμενο και μαζικότερο.

Η ΕΔΟΝ κάνει περήφανο ολόκληρο το Λαϊκό Κίνημα.  Οι ΕΔΟΝίτες και οι ΕΔΟΝίτισσες, βρίσκονται καθημερινά στην πρώτη γραμμή της πάλης για καλύτερο αύριο. Στις πορείες, στις διαδηλώσεις, στις κινητοποιήσεις, στις διεκδικήσεις, στον καθημερινό αγώνα. Εσείς ανοίγετε το δρόμο για να περάσει η νεολαία όλης της Κύπρου. Εσείς είσαστε η συνέχεια των αγώνων που κερδήθηκαν και το μέλλον των αγώνων που έρχονται. Αγώνες που θάναι πολύ δύσκολοι, αλλά να είσαστε βέβαιοι ότι θα κερδηθούν.

Tο Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ δεν είναι μόνο η μουσική. Δεν είναι μόνο οι μεγάλοι καλλιτέχνες τους οποίους ευχαριστούμε από καρδιάς για την εδώ παρουσία τους. Το Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ είναι οι χιλιάδες προβληματισμοί που γεννιούνται στις συζητήσεις που οργανώνονται για σειρά θεμάτων. Είναι το θέατρο, οι μουσικές σκηνές, η λαϊκή μας παράδοση που ξαναζωντανεύει, οι παρουσιάσεις  ερασιτεχνικών και επαγγελματικών συγκροτημάτων, οι πολυπολιτισμικές παραστάσεις και άλλα πολλά.

Κυρίως όμως το Φεστιβάλ της ΕΔΟΝ είναι η αγωνία και ο αγώνας για το αύριο. Σήμερα η Κύπρος ζει σε άλλη εποχή. Τα αλλεπάλληλα «δεσμεύομαι» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη- Συναγερμού ξεχάστηκαν μόλις έσβησαν τα φώτα της προεκλογικής. Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα για την άνοιξη και την επανεκκίνηση τα αντικατέστησε το «Μανιφέστο» της Κυβέρνησης Αναστασιάδη, με το κούρεμα, τις ιδιωτικοποιήσεις, τις μειώσεις των μισθών και συντάξεων το πετσόκομμα του κοινωνικού κράτους και άλλα πολλά.

Πλέον όσοι έχουν την τύχη να έχουν δουλειά, δουλεύουν όπως δούλευαν οι γενιές του ’30, του ’40, του ’50. Γέννημα ήλιου, βούττημα ήλιου, για λειψό μεροκάματο. Χιλιάδες νέοι αναγκάζονται να μεταναστεύσουν, όπως αναγκάζονταν οι γενιές της αποικιοκρατίας και αργότερα η γενιά της τουρκικής εισβολής. Πλέον τίποτα δεν είναι δεδομένο. Ούτε η δημόσια υγεία, ούτε η δημόσια παιδεία. Τίποτε από όλα όσα πέτυχε ο λαός μας έχοντας στην πρωτοπορία του το Λαϊκό Κίνημα για δεκαετίες δεν είναι δεδομένο.

Μπροστά σε αυτή την κατάσταση, ένα δεν πρέπει να κάνουμε: να σκύψουμε το κεφάλι! Να πιστέψουμε ότι τίποτε δεν μπορεί να αλλάξει. Να παραδοθούμε αμαχητί. Την απάντηση στα όσα ζούμε, την έδωσε και τη δίνει η ΕΔΟΝ με τον καλύτερο τρόπο! Βροντοφωνάζοντας τους στίχους του Αλκαίου που χάραξε στη μνήμη μας η φωνή του αξέχαστου Μητροπάνου:  Δε βγαίνουνε τα όνειρα σε πλειστηριασμό, δεν παίχτηκε η παρτίδα μας ακόμα!

Δεν ξεπουλιούνται τα όνειρα. Ούτε υποθηκεύεται το μέλλον! Το μέλλον ανήκει σε αυτούς  που το προετοιμάζουν. Σε αυτούς που παλεύουν! Στις χιλιάδες ενωμένες γροθιές της ΕΔΟΝ που παλεύουν για την ειρήνη και την επανένωση του τόπου μας! Για την κοινωνία του αύριο! Για την Κύπρο! Για τον κόσμο!

Ζήτω το 27ο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών!

Ζήτω η ΕΔΟΝ.

PREV

Σοβαρές ανησυχίες και προβληματισμός για τις προθέσεις της κυβέρνησης

NEXT

Το ν/σ ως έχει περιλαμβάνει δρακόντειες πρόνοιες, οι οποίες δηγούν σε περιστολή και καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων