Πολύ αρνητική παραμένει η κοινωνική κατάσταση στην Κύπρο
Δήλωση Σκεύης Κουκουμά, για τις Συστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Ευρωπαϊκό Εξάμηνο
Σήμερα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Οικονομικών και Εργασίας με το Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Χρηματοδοτικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για συζήτηση του Εγγράφου Εργασίας των Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – Έκθεση της Κύπρου για το 2018, στο πλαίσιο της διαδικασίας του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου 2018.
Παρά το αρκετά συμπαθητικό λεξιλόγιο που χρησιμοποιείται στην περιγραφή της κατάστασης που επικρατεί στην Κύπρο, κάποια από τα συμπεράσματα της Έκθεσης για τη χώρα μας είναι πολύ απογοητευτικά. Όσον αφορά τις εισηγήσεις είναι αδύνατες για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση ή επαναλαμβάνουν υφιστάμενες πρωτοβουλίες ή ακόμα κάποιες άλλες είναι βήματα προς τα πίσω.
Η Κύπρος εξακολουθεί να είναι η χώρα με την πιο δραματική διεύρυνση της κοινωνικής ανισότητας τα τελευταία χρόνια.
Στον τομέα της αγοράς εργασίας συνεχίζει να καταγράφεται πολύ ψηλό ποσοστό ανεργίας ανάμεσα στους νέους και τους μακροχρόνια άνεργους, ποσοστά πολύ πιο πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ. Το ποσοστό των νέων ανθρώπων (15-24 χρονών) που δεν είναι σε απασχόληση, εκπαίδευση ή κατάρτιση παραμένει ένα από τα υψηλότερα στην ΕΕ.
Οι μισθοί, παρά τη σχετική βελτίωση που παρουσίασαν εξακολουθούν να παραμένουν στα επίπεδα του 2002, ενώ αντίθετα το εισοδηματικό μερίδιο του κεφαλαίου έχει αυξηθεί σημαντικά. Η μερική απασχόληση και η απασχόληση με συμβάσεις ορισμένου χρόνου εξακολουθεί να είναι κατά 23,1% πάνω από το ποσοστό που ήταν πριν από την κρίση και πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ, ενώ τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο δημιουργήθηκε η ομάδα των εργαζομένων φτωχών..
Όσον αφορά στην κοινωνική πολιτική του κράτους, παρά τη σχετική βελτίωση των στοιχείων, ο κίνδυνος φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού για τα άτομα με αναπηρία εξακολουθεί να παραμένει σε πολύ ψηλά επίπεδα, ενώ ιδιαίτερα ανησυχητική για την Κύπρο είναι και η σημαντική αύξηση της φτώχειας ανάμεσα στα παιδιά. Θέμα ανησυχίας αποτελεί και το μεγάλο χάσμα συντάξεων μεταξύ ανδρών και γυναικών που φτάνει το πολύ ψηλό ποσοστό του 49%.
Τέλος, ιδιαίτερα σημαντικό είναι και το κενό που υπάρχει λόγω της ανυπαρξίας κρατικών δομών και προγραμμάτων φροντίδας και φιλοξενίας ατόμων με αναπηρία και ηλικιωμένων οι οποίοι έχουν όπως όλοι μας, το αναφαίρετο δικαίωμα στην ποιοτική διαβίωση. Ιδιαίτερα μας ανησυχεί ο τερματισμός της λειτουργία κρατικών δομών φροντίδας παιδιών και η παραχώρηση τους στον ιδιωτικό τομέα και την εκκλησία.
Για το ΑΚΕΛ, η κοινωνική πολιτική του κράτους δεν μπορεί να αρχίζει και να τελειώνει με το ΕΕΕ. Για΄ αυτό θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε τα θέματα αυτά ασκώντας την ανάλογη πίεση προς την κυβέρνηση για υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής για τα άτομα που έχουν ανάγκη τη στήριξη του κράτους, αλλά για προάσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
24/04/2018