Home  |  Βουλή   |  Οι ανεξάρτητοι θεσμοί θα πρέπει αυτεπάγγελτα να παρεμβαίνουν και να υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Οι ανεξάρτητοι θεσμοί θα πρέπει αυτεπάγγελτα να παρεμβαίνουν και να υπερασπίζονται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια

Γραπτή Δήλωση Σκεύης Κουκουμά

Στις 28 Δεκεμβρίου 2017 και στις 19 Ιανουαρίου 2018 απευθυνθήκαμε γραπτώς στην Επίτροπο Διοικήσεως υπό την ιδιότητα της ως Αρχή κατά των Διακρίσεων και ως Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θέσαμε υπόψη της το ζήτημα της Αρχιεπισκοπικής Εγκυκλίου για τα Χριστούγεννα αλλά και το περιστατικό της σύλληψης γυναίκας για το λόγο ότι δεν είχε μαζί της πολιτική ταυτότητα.

Ζητήσαμε από την κ. Λοττίδου όπως τοποθετηθεί και εξετάσει τα συγκεκριμένα ζητήματα γιατί κατά την δική μας αντίληψη προέκυπταν σοβαρά ζητήματα ρατσισμού και ρητορικής μίσους στην πρώτη περίπτωση και ρατσιστικής προκατάληψης στην δεύτερη περίπτωση. Να σημειωθεί ότι σε μερικές περιπτώσεις οι προηγούμενες Επίτροποι είχαν τοποθετηθεί με σαφήνεια σε παρόμοια περιστατικά είτε με τοποθετήσεις και εκθέσεις είτε με δηλώσεις τους. Δυστυχώς. η κ. Λοττίδου τέσσερις μήνες μετά απάντησε στις επιστολές μου ότι σύμφωνα με τον Περί Επιτρόπου Διοικήσεως Νόμο δεν μπορεί να εξετάσει τα συγκεκριμένα ζητήματα που έθεσα υπόψη της α) γιατί δεν είμαι το άτομο που επηρεάζεται άμεσα και προσωπικά από τα συγκεκριμένα θέματα  και β) γιατί «κατά την κρίση της» δεν αποτελούν ζητήματα γενικότερου ενδιαφέροντος στα οποία μπορεί να επιληφθεί αυτεπαγγέλτως.

Με σημερινή μας επιστολή υπενθυμίσαμε στην κ. Λοττίδου ότι προΐσταται και της Αρχής κατά των Διακρίσεων καθώς και της Εθνικής Ανεξάρτητης Αρχής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επισημαίνοντας ότι είναι στη βάση αυτών που αποταθήκαμε στην ίδια.

Ως ΑΚΕΛ θεωρούμε ότι οι ανεξάρτητοι θεσμοί, ιδιαίτερα όταν αφορούν διακρίσεις και προάσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει αυτεπαγγέλτως να παρεμβαίνουν και να υπερασπίζονται το δίκαιο, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια αλλά και όσα απορρέουν από διεθνείς συμβάσεις και εθνικές νομοθεσίες.  Οι προσωπικές αντιλήψεις και οι υποκειμενισμοί, η ατολμία αντιπαράθεσης με θεσμούς όπως ο Αρχιεπίσκοπος ή η Αστυνομία δεν μπορούν να υπερισχύουν της προσπάθειας για καταπολέμηση του ρατσισμού σε κάθε του μορφή ή τουλάχιστον της εξέτασης σχετικών καταγγελιών. Δεν είναι δυνατόν ο Αρχιεπίσκοπος να αναπτύσσει προκλητική ρητορική μίσους και η αστυνομία να μεταχειρίζεται εξευτελιστικά μια γυναίκα επειδή φαίνεται αλλοδαπή, αλλά η Αρχή κατά των Διακρίσεων και η Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, να μην θεωρεί ότι πρέπει να ασχοληθεί.

Επαφίεται στην κ. Λοττίδου αν θα τοποθετηθεί έστω και τώρα για τα συγκεκριμένα δύο περιστατικά που θέσαμε υπόψη της. Επαφίεται όμως και στους πολίτες να αξιολογήσουν το έργο της στην υπεράσπιση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην Κύπρο. Ως ΑΚΕΛ θα θέσουμε και τα δύο περιστατικά στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

25/04/2018

PREV

Πολύ αρνητική παραμένει η κοινωνική κατάσταση στην Κύπρο

NEXT

H κυβέρνηση δεν έχει την πολιτική βούληση να επιλύσει το πρόβλημα των εγκλωβισμένων αγοραστών