Κωλυσιεργία και ανεπάρκεια της κυβέρνησης στην εναρμόνιση για θέματα διαφθοράς
Δήλωση Άριστου Δαμιανού, Βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά τη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών
Τα προηγούμενα χρόνια γίναμε μάρτυρες μιας πρακτικής, με βάση την οποία με υπερβάλλοντα ζήλο η κυβέρνηση, όποτε έπρεπε να ψηφιστούν μνημονιακά νομοσχέδια, νυχθημερόν εργαζόταν για να συμμορφωθεί με την τρόικα, να τα καταθέσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να ψηφιστούν. Όποτε είναι να ψηφίσουμε κάτι, το οποίο εξυπηρετεί την ευρύτερη κοινωνία, δυστυχώς υπάρχει μια αδικαιολόγητη και απαράδεκτη κωλυσιεργία.
Σήμερα στην Επιτροπή Νομικών συζητήσαμε νομοσχέδιο εκατό σελίδων που κατατέθηκε άρον-άρον και αφορά στην παρεμπόδιση και καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες. Νομοσχέδιο που κατά βάση αφορά στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Και για το οποίο η Κυπριακή Δημοκρατία, λόγω κωλυσιεργίας και ανεπάρκειας -και εδώ πρέπει να δοθούν εξηγήσεις- είναι υπόλογη για διαδικασία παράβασης του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Για ένα ζήτημα, επαναλαμβάνω, που ενισχύει τους μηχανισμούς ελέγχου για την καταπολέμηση του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Αποκτά ιδιαίτερη σημασία το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, για το οποίο ορθά την περασμένη εβδομάδα έγινε κριτική και από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης για τη μη έγκαιρη κατάθεση του, διότι μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τα εξής: την υποχρέωση δημιουργίας μητρώου και πρόσβασης, υπό προϋποθέσεις, στους πολίτες για να γνωρίζουν τους τελικούς πραγματικούς ιδιοκτήτες πίσω από εταιρείες. Τους τελικούς πραγματικούς δικαιούχους πίσω από εμπιστεύματα, τους τελικούς πραγματικούς δικαιούχους τραπεζικών λογαριασμών. Περιλαμβάνει, επίσης, και τη νομική υποχρέωση για τη διεξαγωγή μελέτης δέουσας επιμέλειας πριν από την οποιαδήποτε ανάληψη επιχειρηματικής δραστηριότητας ή επένδυσης στην Κυπριακή Δημοκρατία.
Δε θέλω να πω ότι αυτή η κωλυσιεργία εξυπηρέτησε ορισμένους, αλλά μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι αν αυτή η νομοθεσία ήταν ψηφισμένη όταν έπρεπε, ενδεχομένως πολλά από όσα έγιναν πίσω από το «πάρτι» των χρυσών διαβατηρίων και πίσω από το τραπεζικό σκάνδαλο να μην ήταν σήμερα μπροστά μας, ως ένας μπαμπούλας που επικρέμεται πάνω από το όνομα της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Γι’ αυτό είναι πολύ έντονη η άποψη μας ότι, επιτέλους, πρέπει οι ιθύνοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους και με την αίσθηση του επείγοντος, εκεί και όπου εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον, να σπεύδουν να φέρνουν έγκαιρα τα νομοσχέδια στη Βουλή για να μην είμαστε ουραγοί των εξελίξεων, αλλά προμηθείς. Όποια νομοσχέδια υπάρχουν που ενισχύουν τη δημόσια λογοδοσία και διαφάνεια πρέπει να προσχωρούν τάχιστα, διότι βλέπουμε την δικαιολογημένη, σε μεγάλο βαθμό, κριτική που δέχονται οι εξουσίες.
18/11/2020