Home  |  Ενημέρωση   |  Αρθρογραφία   |  Ζητείται αλλαγή πλεύσης από την ΕΕ, του Νεοκλή Συλικιώτη

Ζητείται αλλαγή πλεύσης από την ΕΕ, του Νεοκλή Συλικιώτη

ΝΕΟΚΛΗΣ ΣΥΛΙΚΙΩΤΗΣweblargeΗ ακροαματική διαδικασία των νέων επιτρόπων στο Ευρωκοινοβούλιο φτάνει έστω και με εμπόδια στο τέλος της. Από τους προτεινόμενους Επίτροπους απορρίφθηκε η κα. Μπράτουσεκ, ενώ αρνητική ψήφο για το χαρτοφυλάκιο του πήρε ο κύριος Νάβρατσιτς. Κάποιοι από τους υπόλοιπους προτεινόμενους Επίτροπους, όπως οι κκ. Κανιέτε και Ντομπρόβσκι, ψηφίστηκαν οριακά παρόλη τη δριμεία κριτική του Κοινοβουλίου. Δριμείας κριτικής έτυχαν και άλλοι όπως ο κ. Χίλ , ο κ. Κατάϊνεν ή η κα. Μάλστρομ. Εντούτοις όλοι εγκρίθηκαν με τη βοήθεια των μεγάλων Ομάδων, στα πλαίσια της συγκόλλησης των ΕΛΚ-Σοσιαλδημοκρατών και Φιλελευθέρων σε τριμερή συνεργασία, κάνοντας το Ευρωκοινοβούλιο, το μόνο δημοκρατικά εκλεγμένο σώμα της ΕΕ, αρένα συναλλαγών μεταξύ των μεγάλων Ομάδων, μετατρέποντας το σε απολογητή των αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου. Αυτή είναι μια τάση που τείνει να γελοιοποιήσει τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων, αλλά και να διευρύνει τα δημοκρατικά ελλείμματα στην ΕΕ.

Η Αριστερά τόνισε τις σοβαρές της επιφυλάξεις σε όλες τις ακροαματικές διαδικασίες των νέων Επιτρόπων. Στις περιπτώσεις ψηφοφορίας τους καταψήφισε μαζί και με άλλες προοδευτικές δυνάμεις που αντιστέκονται στον νεοφιλελευθερισμό και τις υπάρχουσες πολιτικές της ΕΕ. Ο λόγος είναι πολιτικός. Οι προγραμματικές θέσεις Γιούνκερ που καλούνται να ακολουθήσουν οι νέοι Επίτροποι, μας βρίσκουν κάθετα αντίθετους. Αντανακλούν την προσήλωση της ΕΕ στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθούνταν μέχρι σήμερα και οδήγησαν στη διαδικασία αποβιομηχανοποίησης του ευρωπαϊκού Νότου, στην απορρύθμιση της εργασίας, τη συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους, στη φτωχοποίηση, την ασφυξία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στα μνημόνια και τη σκληρή λιτότητα.

Μέσα από ερωτήσεις που θέσαμε, πήραμε απαντήσεις που φανερώνουν αυτή την προσήλωση των νέων Επιτρόπων στις υπάρχουσες πολιτικές της ΕΕ:

Η κα Μπιενκόβσκα (νέα Επίτροπος Εσωτερικής Αγοράς, Βιομηχανίας, Επιχειρηματικότητας και Μικρομεσαίων επιχειρήσεων) απέφυγε να σχολιάσει ερώτηση για την ανάγκη στήριξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε χώρες υπό μνημόνιο και την ανάγκη τερματισμού της πολιτικής μείωσης των μισθών. Επίσης παρουσίασε την καλύτερη πληροφόρηση ως τη λύση στα προβλήματα πρόσβασης στην χρηματοδότηση που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Η νέα Επίτροπος Απασχόλησης, κυρία Τύσεν παραδέχτηκε πως υπάρχουν ερωτηματικά στον τρόπο που έδρασε η ΕΕ στις χώρες με μνημόνια, παραδεχόμενη έμμεσα το πρόβλημα νομιμοποίησης της Τρόϊκα, την ίδια ώρα που τόνισε πως χρειάζεται να ενταχθούν κοινωνικοί δείκτες στην αξιολόγηση της κατάστασης στις χώρες του Νότου. Αυτή ήταν η απάντηση της στην ερώτηση πώς προτίθεται να αλλάξει την πολιτική απασχόλησης της Ένωσης για να πετύχει ασφαλείς, αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας, και να διασφαλίσει την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου. Μια απάντηση που στην ουσία της δεν παρουσιάζει καμία εναλλακτική πρόταση στα αδιέξοδα που βρίσκεται η ΕΕ.

Ο κος Μοέδας ως νέος Επίτροπος για την έρευνα ερωτήθηκε πώς θα διασφαλίσει πως τα κονδύλια σε αυτό τον τομέα θα αυξηθούν. Ούτε αυτός ξεκαθάρισε τη θέση του. Είπε μόνο πως οι δημόσιες επενδύσεις μπορούν να αξιοποιηθούν εκεί όπου δεν επαρκούν οι ιδιωτικές επενδύσεις. Απέφυγε να σχολιάσει την ανάγκη επαναπροσδιορισμού των στόχων της Έρευνας με επίκεντρο την επίλυση των προβλημάτων της κοινωνίας καθώς και την αποδυνάμωση της Έρευνας σε συγκεκριμένα ερευνητικά πεδία.

Ο κ. Κατάϊνεν, οπαδός του ακραίου φιλελευθερισμού, ευθυγραμμίστηκε πλήρως με την πολιτική του κ. Σόϊμπλε για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχεία και σκληρή λιτότητα.

Η ΕΕ στη σημερινή της κατάσταση χρειάζεται καινοτόμες πολιτικές οι οποίες να μπορέσουν να φέρουν νέες θέσεις εργασίας και να διασφαλίσουν το κοινωνικό κράτος.  Η λύση ενάντια στην κρίση βρίσκεται σε στρατηγικές που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία, και θα αυξήσουν την εσωτερική ζήτηση, και όχι στις πολιτικές λιτότητας, ή περισσότερης ελευθερίας της αγοράς. Ας μή ξεχνάμε πως η ίδια η ανεργία προκαλείται από τις πολιτικές λιτότητας και την υπαγόρευση της οικονομικής πολιτικής των κρατών-μελών από τις Βρυξέλλες, οι οποίες δεν επιτρέπουν στο κάθε κράτος-μέλος να προσαρμόσει τις οικονομικές του πολιτικές στις δικές του ανάγκες και δυνατότητες. Ειδικά στις χώρες που πέρασαν ή περνούν από μνημόνιο, οι μισθοί καταρρέουν, τα δικαιώματα των εργαζομένων δέχονται ανηλεή επίθεση, οι εργασιακές σχέσεις απορυθμίζονται, περιφρονείται η εργασιακή διαβούλευση, και παραβιάζονται θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα των εργαζομένων, ακόμα και από κυβερνήσεις. Ως ΑΚΕΛ δεν μπορούμε και δεν θα μείνουμε αδρανείς στη συνέχιση αυτών των πολιτικών, και για αυτό καταθέσαμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μέσα από την Ομάδα της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς, συνεργαζόμενοι με άλλες προοδευτικές δυνάμεις, τις ανησυχίες μας και την αντίθεση μας στους νέους Επιτρόπους και τις πολιτικές τις οποίες εκφράζουν.

PREV

Η καρδιά της Τουρκίας κτυπά κουρδικά, του Τάκη Χατζηγεωργίου

NEXT

Τρία συμπεράσματα και ένας προβληματισμός για τα σχέδια της ΕΚΤ, του Χάρη Πολυκάρπου