Υιοθέτηση προτάσεων ΑΚΕΛ για καταπολέμηση του καρκίνου
Ο καρκίνος είναι η δεύτερη αιτία θανάτου στην Ευρώπη. 1,3 εκατ. συνάνθρωποί μας χάνουν τη μάχη, ετησίως. Εξ αυτών, 6,000 είναι παιδιά. Εν τούτοις, το 40% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί και με έγκαιρη θεραπεία ο καρκίνος μπορεί να ιαθεί. Γι’ αυτο, το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε τη δημιουργία μιας ειδικής επιτροπής για την καταπολέμηση του καρκίνου, BEating CAncer, η οποία επιφορτίστηκε με την αξιολόγηση της δράση της ΕΕ και την ευθύνη να προτείνει μέτρα που να συμβάλουν στην πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου.
Χθες, μετά από έντονες διεργασίες, υπερψηφίστηκε από την Επιτροπή, Beating Cancer, η έκθεσή της με θέμα την ενδυνάμωση της Ευρώπης στην καταπολέμηση του καρκίνου μέσα από μια ολοκληρωμένη και συντονισμένη ευρωπαϊκή στρατηγική.
Η έκθεση είναι πολύ σημαντική καθώς προωθεί συγκεκριμένες προτάσεις για την καταπολέμηση των ανισοτήτων που υπάρχουν και τη διασφάλιση ισότιμης πρόσβασης στην ενημέρωση, την πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση, τις θεραπείες και τα φάρμακα για τον καρκίνο.
Ιδιαίτερα θετική, δε, είναι η υιοθέτηση των προτάσεων που κατέθεσε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ, Γ. Γεωργίου, ως σκιώδης εισηγητής, ενισχύοντας σημαντικά την έκθεση.
Συγκεκριμένα, με τροπολογίες του κ. Γεωργίου προστέθηκαν στην έκθεση οι εξής προτάσεις:
– Ενίσχυση των δημόσιων υγειονομικών υπηρεσιών (συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών πτυχών, των υποδομών και των παραμέτρων που αφορούν τους επαγγελματίες στον τομέα της υγείας) για επιτάχυνση της πρόληψης, του ελέγχου και της διάγνωσης του καρκίνου
– Δημιουργία υψηλής ποιότητας τμημάτων ακτινοθεραπείας και σύγχρονων ογκολογικών κέντρων στα δημόσια νοσοκομεία, με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθυντήριες γραμμές και σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα επιστημονικά στοιχεία·
– Αύξηση της χρηματοδότησης προς τα κράτη μέλη, ώστε να επεκτείνουν τις υποδομές ακτινοθεραπείας τους και να διασφαλίσουν ισότιμη πρόσβαση στην ποιοτική ακτινοθεραπεία
– Ανάπτυξης ενός συστήματος ψηφιακής υγείας, για τη διασφάλιση της εξωνοσοκομειακής αντικαρκινικής αγωγής και περίθαλψης.
– Δωρεάν πρόσβαση σε θεραπευτικές αγωγές και φάρμακα που χρησιμοποιούνται από καρκινοπαθείς, μέσω των δημόσιων υγειονομικών υπηρεσιών και προώθηση πολιτικών για
δωρεάν πρόσβαση σε φάρμακα για χρήστες άνω των 65 ετών, χρόνιους ασθενείς και οικογένειες που αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
– Προώθηση στοχευμένου προσυμπτωματικού ελέγχου για ομάδες υψηλού κινδύνου.
– Ανάπτυξη διεπιστημονικών ομάδων θεραπευτικής αντιμετώπισης που να στηρίζουν τους καρκινοπαθείς καθ’ όλη τη διάρκεια της θεραπευτικής τους πορείας.
– Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους ασθενείς και τις οικογένειές τους.
– Ενίσχυση της ποιότητας ζωής των ασθενών.
– Ενίσχυση του δικαιώματος στη διασυνοριακή περίθαλψη.
– Προώθηση της ανάπτυξης νέων παιδιατρικών αντικαρκινικών φαρμάκων.
– Αύξηση της χρηματοδότησης για παιδιατρικό καρκίνο και άλλες σπάνιες μορφές καρκίνου.
Η Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για την ανάγκη διασφάλισης του ανθρώπινου δικαιώματος στην υγεία. Απαιτείται, όμως, να υπάρξει πολιτική βούληση από τις κυβερνήσεις, ώστε η έκθεση να μετουσιωθεί σε πράξεις. Μονάχα έτσι θα παψει η υγεία να είναι προνόμιο των λίγων και θα διασφαλιστεί, ως δημόσιο, κοινωνικό αγαθό.