Home  |  Ενημέρωση   |  Δηλώσεις και Ανακοινώσεις   |  Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων βουλευτές και στελέχη του ΑΚΕΛ δημοσίευσαν στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης τους τα πιο κάτω κείμενα:

 

Άριστος Δαμιανού, Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ, Βουλευτής

Στα χέρια των κυβερνώντων, δικαιώματα και ελευθερίες παραβιάζονται καθημερινά. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για ένα κράτος δικαίου που θα προστατεύει τους πολίτες και όλους όσοι βρίσκονται στην Κύπρο.

Άντρος Καυκαλιάς, Μέλος Πολιτικού Γραφείου ΑΚΕΛ, Βουλευτής

Μακρύς ο δρόμος που πρέπει να διανυθεί  για να πλησιάσει η Κυπριακή Δημοκρατία τις συστάσεις της  Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες. Η βελτίωση υπηρεσιών έγκαιρης παρέμβασης για παιδιά με αναπηρίες, η εξασφάλιση δικαιώματος ανεξάρτητης διαβίωσης, το  δικαίωμα στην απασχόληση ,το δικαίωμα του επαρκούς επιπέδου διαβίωσης, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης, η ισότιμη πρόσβαση για όλα τα παιδιά στην εκπαίδευση, παραμένουν ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις που εκθέτουν την Πολιτεία.

Κωστας Κώστα, Βουλευτής

Πρώτη η Κύπρος από όλα τα κράτη – μέλη της Ε.Ε. στην Ενεργειακή φτώχεια, με το ποσοστό να ανεβαίνει στο 45,6% των εργαζομένων που αδυνατούν να διατηρήσουν το σπίτι τους θερμό για το χειμώνα.

Όλοι οι καταναλωτές ανεξαιρέτως έχουν δικαίωμα για σταθερή και οικονομική ενέργεια. Η πρόσβαση στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας πρέπει να είναι ίση για όλους.

Νίκος Κέττηρος, Βουλευτής

  • Διεκδικούμε επιστροφή στην κατεχόμενη γη μας. Να εφαρμοστεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας . Δεν αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα της κατοχής και διεκδικούμε απελευθέρωση και επανένωση της πατρίδας μας.
  • Να ασκηθεί πίεση στην Τουρκία από τον διεθνή παράγοντα για να συνεργαστεί και να υποδείξει τοποθεσίες για εκσκαφές , ώστε να προχωρήσει η διαδικασία διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων. 779 ελληνοκύπριοι  και 201 τουρκοκύπριοι συνεχίζουν να παραμένουν στους καταλόγους των αγνοουμένων, με οι οικογένειές τους βιώνουν εδώ και δεκαετίες ένα ατέλειωτο γολγοθά.
  • Απαιτούμε αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για τους εκτοπίσμενους που στεγάστηκαν σε προσφυγικούς συνοικισμούς ή τουρκοκυπριακές κατοικίες. Οι συνθήκες παραμένουν άθλιες και η κυβέρνηση συνεχίζει να αγνοεί την πραγματικότητα. Ζητούμε επαναφορά των στεγαστικών σχεδίων, που καταργήθηκαν το 2013, για τα νέα ζευγάρια.
  • ΚΑΘΑΡΟΣ ΑΕΡΑΣ για όλους. Ο ρυπασμένος αέρας προκαλεί πρόωρους θανάτους. Επιβάλλεται: να εισαχθούν ζώνες καθαρού αέρα, σύμφωνα με τα όρια του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για τα οξείδια του αζώτου. Να ενισχυθεί ο νόμος για συνεχή παρακολούθηση των όρων λειτουργίας των βιομηχανιών και να ενδυναμωθεί ο τομέας του τμήματος επιθεώρησης εργασίας.
  • Ποιοτικοί χώροι πρασίνου. Δημιουργούμε πράσινους κοινόχρηστους χώρους. Βελτιώνουμε τη ποιότητας της ζωής στις πόλεις. Διατηρούμε και προστατεύουμε την αστική βιοποικιλότητα. Μειώνουμε την ατμοσφαιρική ρύπανση και το θόρυβο. Εισηγούμαστε τη δημιουργία ειδικού ταμείου για επενδύσεις στις πράσινες αστικές υποδομές όπως οι χώροι πρασίνου και οι πολυλειτουργικοί υγρότοποι, οι πράσινες στέγες και τείχη, αστικοί κήποι, αγροτικές περιοχές και περιαστικά δάση, ποδηλατικές διαδρομές  και η αστική γεωργία.
  • Προστασία της φύσης: Η προστασία της βιοποικιλότητας και των εθνικών δρυμών, πρέπει να τίθεται πάνω από οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα. Ο φυσικός πλούτος του τόπου μας ανήκει σε όλους και η ανάπτυξη πράσινων χώρων στις πόλεις αλλά και η διαφύλαξη των παραλιών μας αποτελεί προϋπόθεση.

Ανδρέας Πασιουρτίδης, Βουλευτής

Το δικαίωμα του καθενός για πρόσβαση στη Δικαιοσύνη είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο. Η πρόσβαση αυτή θα πρέπει να είναι καθολική, απρόσκοπτη και αποτελεσματική. Η αποτελεσματική πρόσβαση εμπερικλείει και την ταχεία απονομή δικαιοσύνης, κάτι για το οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να περηφανευόμαστε ως Κύπρος.

Χρίστος Χριστόφιας, Βουλευτής

Τιμούμε την Παγκόσμια Ημέρα Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εντείνοντας τον αγώνα μας για το δικαίωμα στη δουλειά και για δουλειά με δικαιώματα. Σε μια περίοδο απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων, καταθέτουμε προτάσεις και αγωνιζόμαστε για διασφάλιση του ανθρώπινου αυτού δικαιώματος.

Μαρίνα Νικολάου, Βουλεύτρια

Μετανάστριες, πρόσφυγες, ασυνόδευτα ανήλικα, ΛΟΑΤΚΙ, κακοποιημένες γυναίκες, ΑμεΑ, Ψυχικά Ασθενείς.

Άνθρωποι αόρατοι για μεγάλο κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας.

Να γίνουμε η φωνή τους, η δύναμη τους για τον σεβασμό που αξίζουν, για τα ανθρώπινα δικαιώματα που αυτονόητα πρέπει να απολαμβάνουν.

Κανένας αόρατος.

Κανένας μόνος.

Σταύρη Καλοψιδώτου, Επικεφαλής Τομέα Ανθρωπίνων Διακαιωμάτων και Ελευθεριών

Μια παγκόσμια ιδεολογία που πρεσβεύει κοινές αξίες και αναδεικνύει ως υπέρτατο αγαθό την ισότητα όλων των ανθρώπων ως προς την απόλαυση των θεμελιωδών ελευθεριών και δικαιωμάτων. Η περιστολή της προστασίας τους σε περιόδους δύσκολες, όπως αυτή που διανύουμε, δεν προσφέρει λύσεις – επιδεινώνονται οι διακρίσεις, ενισχύεται αλόγιστα ο κρατικός ετσιθελισμός, αυξάνεται η καταστολή, τα πισωγυρίσματα είναι πολλαπλά. Είναι οι μεγάλες κρίσεις που ανέδειξαν την ανάγκη κι οδήγησαν σε λαϊκές εξεγέρσεις και πολιτικές διεκδικήσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνθήκες κρίσης η προστασία τους είναι διπλά αναγκαία.

Βέρα Πολυκάρπου

On the Universal Declaration of #HumanRightsDay #akel1926 joins the demand to Israel to #EndTheOccupation #FreePalestine and free the political prisoners #FreeThemAll we stand in in solidarity with all Palestinian prisoners on hunger strike

PREV

Υιοθέτηση προτάσεων ΑΚΕΛ για καταπολέμηση του καρκίνου  

NEXT

Το ΑΚΕΛ στηρίζει τα αιτήματα των υπαλλήλων του Τμήματος Δασών