Home  |  Βουλή   |  Προϋπολογισμός Υφυπουργείου Ναυτιλίας: Χρειάζεται όραμα και έγκαιρος προγραμματισμός για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις

Προϋπολογισμός Υφυπουργείου Ναυτιλίας: Χρειάζεται όραμα και έγκαιρος προγραμματισμός για να αντιμετωπιστούν οι προκλήσεις

Δηλώσεις Κώστα Κώστα, βουλευτή ΑΚΕΛ, μετά την εξέταση του Προϋπολογισμού του Υφυπουργείου Ναυτιλίας για το έτος 2022, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών

Ο τομέας της Ναυτιλίας αποτελεί βασικό πυλώνα της κυπριακής οικονομίας, με σημαντική συνεισφορά στο ΑΕΠ και κυρίως με μεγάλη προοπτική για το μέλλον.

Το άρτια καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό που έχουμε ως χώρα, με εξειδίκευση και εμπειρογνωμοσύνη σε θέματα ναυτιλίας, οι εξαιρετικής ποιότητας επαγγελματικές υπηρεσίες που καλύπτουν όλες τις ναυτιλιακές δραστηριότητες, το νομοθετικό και φορολογικό πλαίσιο, καθώς και η εύκολη πρόσβαση σε σημαντικές αγορές εντός και εκτός Ε.Ε., έχουν ανεβάσει πολύ ψηλά την κυπριακή ναυτιλία. Δεν είναι τυχαίο που ο Κυπριακός στόλος είναι ο 11ος παγκόσμια και η Λεμεσός είναι το τρίτο μεγαλύτερο κέντρο πλοιοδιαχείρισης στο κόσμο και το μεγαλύτερο στην Ε.Ε.

Ως ΑΚΕΛ, τονίσαμε σήμερα στον Υφυπουργό Ναυτιλίας ότι θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τον τομέα της ναυτιλίας. Η ψήφιση από μέρους του κόμματος του νομοσχεδίου για τη δημιουργία του Υφυπουργείου και η θετική στάση μας στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή Μεταφορών κατά τη συζήτηση θεμάτων που αφορούν τη ναυτιλία, αποδεικνύουν την έγνοια μας για το μέλλον του τομέα.

Παράλληλα, τονίσαμε στoν Υφυπουργό Ναυτιλίας ότι οι προκλήσεις είναι ενώπιον μας και χρειάζεται όραμα και έγκαιρος προγραμματισμός για να τις αντιμετωπίσουμε.

Γι’ αυτό και ζητήσαμε ενημέρωση για τα ακόλουθα:

  • Για την συνεχιζόμενη επιβολή περιοριστικών μέτρων στα κυπριακά πλοία και την κυπριακή ναυτιλία γενικότερα, από την Τουρκία, το οποίο αποτελεί το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει σήμερα ο τομέας της ναυτιλίας, αφού επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητά της, αλλά και την ελκυστικότητα της Κύπρου σαν βάση για διεθνείς ναυτιλιακές δραστηριότητες.
  • Για τους Κανονισμούς για τη μείωση του θείου στα καύσιμα και σε δεύτερο στάδιο για τη μείωση του διοξειδίου του άνθρακα και κυρίως για το πόσο έτοιμη είναι η κυπριακή ναυτιλία, τονίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προτού αποφασίσει για τους στόχους μέχρι το 2030 και το 2050, πρέπει να προβληματιστεί πολύ για να μην πάρει αποφάσεις που θα είναι ανέφικτο να εφαρμοστούν και θα επηρεάσουν πολύ αρνητικά τον τομέα της ναυτιλίας.

Επαναλάβαμε στον κ. Υφυπουργό ότι η Κύπρος θα μπορούσε να διαδραματίσει κάποιο ρόλο σε διεθνές επίπεδο, ώστε να εξευρεθούν τα κατάλληλα εναλλακτικά καύσιμα και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οι οποίες θα χρησιμοποιούνται.

  • Για την ανάγκη εφαρμογής μιας ολοκληρωμένης πολιτικής για την περαιτέρω ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της κυπριακής ναυτιλίας, την αναβάθμιση της ναυτιλιακής διοίκησης της Κύπρου σε όλους τους τομείς, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί επάξια στον έντονο διεθνή ανταγωνισμό.
  • Για την αναδιάρθρωση της δομής του Υφυπουργείου, τις ανάγκες του σε προσωπικό, την ανάγκη αναβάθμισης και επέκτασης των υφιστάμενων ηλεκτρονικών υπηρεσιών που παρέχονται μέσω διαδικτύου και μεταστέγασης όλων των υπηρεσιών του Υφυπουργείου σε ένα λειτουργικό κτίριο.
  • Για το ενδιαφέρον που υπάρχει για εγγραφή νέων πλοίων στο κυπριακό νηολόγιο, μετά την αλλαγή της τιμολογιακής μας πολιτικής και της κατάργησης των τελών αρχικής εγγραφής πλοίου από τη Βουλή, αλλά και την ανανέωση του πρωτοποριακού συστήματος του φόρου χωρητικότητας που επιβάλλεται στις ναυτιλιακές εταιρείες.
  • Για το πλάνο υλοποίησης της απόφασης για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Κύπρου-Ελλάδας μετά την πρώτη αποτυχημένη προσπάθεια, τονίζοντας ξανά ότι είναι αδιανόητο να εξαρτάται η σύνδεση ενός νησιωτικού, ημικατεχόμενου κράτους με τον υπόλοιπο κόσμο μόνο από ιδιωτικές αεροπορικές εταιρείες, οι οποίες μπορούν ανά πάσα στιγμή να κλείσουν όπως έγινε πρόσφατα, αφού η Κυβέρνηση φρόντισε -δυστυχώς- να κλείσει και τον κρατικό μας αερομεταφορέα. Εκφράσαμε την ικανοποίηση μας για το γεγονός ότι εντός Νοεμβρίου θα είναι έτοιμο το νέο διαγωνιστικό έγγραφο, το οποίο πρέπει να είναι πιο ευέλικτο και πιο ελκυστικό.
  • Για την ανάγκη ένταξης των νέων σε υψηλής ποιότητας ναυτική και ναυτιλιακή εκπαίδευση και κατάρτιση, για την περαιτέρω ανάπτυξη της ναυτιλιακής μας βιομηχανίας. Τα ναυτιλιακά και ναυτικά επαγγέλματα προσφέρουν σημαντικές ευκαιρίες σταδιοδρομίας, καθώς και πολλά άλλα οφέλη. Και ενώ υπάρχουν αρκετές ευκαιρίες στον τομέα, αυτές δεν τυγχάνουν επαρκούς αξιοποίησης, όπως για παράδειγμα, η μεγάλη ανάγκη για αύξηση του αριθμού των τεχνικών που κατέχουν θαλάσσια εμπειρία για την στελέχωση τόσο των πλοίων μας, όσο και των ναυτιλιακών εταιρειών που εδρεύουν στην Κύπρο.

01/11/2021

 

PREV

Ραδιομαραθώνιος 2021: Ιδιαίτερη η σημασία του εθελοντισμού, αναγκαία η αλληλεγγύη που αφειδώλευτα προσφέρει ο λαός μας

NEXT

Η κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη - ΔΗΣΥ δεν αντιμετωπίζει την Υγεία ως δημόσιο αγαθό και θεμελιώδες δικαίωμα