Home  |  Βουλή   |  Βουλευτές   |  Ομιλία Χρίστου Χριστοφίδη κατα τη συζήτηση του Κρατικού Προυπολογισμού για το 2023

Ομιλία Χρίστου Χριστοφίδη κατα τη συζήτηση του Κρατικού Προυπολογισμού για το 2023

 

Κυρία Πρόεδρε,

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Η οικονομία υπάρχει για να εξυπηρετεί τους ανθρώπους.

Το βασικό ερώτημα λοιπόν που πλανιέται στα μυαλά κάθε κύπριου πολίτη είναι το γιατί, ενώ οι κυβερνώντες παρουσιάζουν μια ειδυλιακή εικόνα στην οικονομία, οι ίδιοι οι πολίτες δυσκολεύονται περισσότερο από ποτέ να επιβιώσουν μέσα στο τσουνάμι της ακρίβειας και των χαμηλών εισοδημάτων και συντάξεων.

Με απλά λόγια: υπάρχει ανάπτυξη 5,5-6%. Δηλαδή ο πλούτος που παρήξαμε όλοι μαζί στην πατρίδα μας, αυξήθηκε κατά περίπου 6%. Άρα έπρεπε λογικά, αν υπήρχε μια στοιχειώδης δικαιοσύνη στην κατανομή του πλούτου, τα εισοδήματα του κάθε εργαζόμενου να αυξάνονταν επίσης κατά 6,5,4 έστω 3%. Αντ΄ αυτού τι έχουμε όμως; Από 56% που ήταν το μερίδιο των μισθών στο εθνικό εισόδημα έπεσε στο μόλις 46%.Την ίδια περίοδο τα εισοδήματα από τα κέρδη από το 45% έφτασαν στο 58%. Με άλλα λόγια, αποδεδειγμένα με τα στοιχεία που έχουμε ενώπιον μας, οι πολλοί πολίτες αυτού του κράτους γίνονται φτωχότεροι και κάποιοι λίγοι, γίνονται πλουσιότεροι.

Η δεκαετία Αναστασιάδη – Συναγερμού με τους χειρισμούς της έχει στερήσει από τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα εισοδήματα που ανέρχονται συνολικά σε 7,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Για κάθε χρόνο διακυβέρνησης Αναστασιάδη – Συναγερμού την περίοδο 2013-2019 οι εργαζομενοι έχαναν 750 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το ποσό της απώλειας ανέβηκε τη διετία 2020-2021 στα 950 εκατομμύρια ευρώ ετησίως. Ο κάθε κύπριος πολίτης δηλαδή, το κάθε νοικοκυριό, είδε τα εισοδήματα του να μειώνονται. Οι πολίτες αγωνιούν κάθε τέλος του μήνα πώς θα βγει ο μήνας, ενώ ο πλούτος της χώρας αυξάνεται.

Όλο αυτό δεν είναι κάποιο μεταφυσικό παράδοξο. Είναι αποτέλεσμα των πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης του Συναγερμού. Μιας κυβέρνησης που αποδεδειγμένα κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τα μεσαία στρώματα και τους φτωχούς, φτωχότερους. Οι πανηγυρισμοί των κυβερνώντων για την οικονομία δεν αγγίζουν τον κύπριο πολίτη, ο οποίος βλέπει τα εισοδήματα του να μειώνονται, να υποχρεώνεται να δουλεύει περισσότερο και τα πάντα να ακριβαίνουν, μειώνοντας την αγοραστική αξία των εισοδημάτων του.

Μια άλλη προοδευτική κυβέρνηση με μια δικαιότερη κατανομή πλούτου, πλούτου που ομολογουμένως παράγει η πατρίδα μας, θα μπορούσε να βελτιώσει τη ζωή και την καθημερινότητα των ανθρώπων, δίνοντας τους την δυνατότητα να αυξήσουν τα εισοδήματα τους, να πληρώνουν τις δόσεις τους, να σπουδάζουν τα παιδιά τους και να έχουν λιγότερο άγχος στο τέλος κάθε μήνα.

Αναφερθήκαμε στο τσουνάμι της ακρίβειας. Σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2021 έχουμε αυξήσεις 30% στη στέγαση, στην ύδρευση, στον ηλεκτρισμό και στο υγραέριο, 19% αύξηση στο ψωμί και 12% στο γάλα. Αυτό σημαίνει ότι η αγοραστική αξία των εισοδημάτων των πολιτών έχει μειωθεί σημαντικά. Οι κυβερνώντες σφυρίζουν αδιάφορα μπροστά στην ακρίβεια που σαρώνει τους πολίτες. Σφυρίζουν τάχατες αδιάφορα, διότι είναι «σοβαροί» και θέλουν να έχουν μια προσεχτική διαχείριση της οικονομίας; Συμφωνούμε απόλυτα με τη συνετή και σοβαρή διαχείριση της οικονομίας. Αλλά ας απαντήσουν οι κυβερνώντες στους νέους και στις νέες μας, στους εργαζόμενους, στους χαμηλοσυνταξιούχους, πώς γίνεται, ενώ η κυβέρνηση αναμένεται να έχει αυξημένα έσοδα από το ΦΠΑ που θα φτάσουν μέχρι και το 1 δις ευρώ στο τέλος του χρόνου, την ίδια ώρα η Κύπρος να είναι 4η από το τέλος ανάμεσα στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε ότι αφορά τις δαπάνες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης.

Πολίτες βασανίζονται από την ακρίβεια γιατί η σημερινή κυβέρνηση δεν θέλει να τους βοηθήσει. Με μια άλλη προοδευτική κυβέρνηση θα μπορούσαμε να έχουμε συνετή και σοβαρή διαχείριση της οικονομίας χωρίς ελλείμματα και ταυτόχρονα να στηρίζουμε τα εισοδήματα των μεσαίων και των χαμηλών στρωμάτων.

Καταθέσαμε με υπευθυνότητα συγκεκριμμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, θέλοντας να βοηθήσουμε την κυβέρνηση να βοηθήσει τους πολίτες. Πρόταση νόμου για τη μείωση του ΦΠΑ στο ρεύμα. Πρόταση νόμου για την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα. Πρόταση νόμου για τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας και διοχέτευση των εσόδων από αυτή την ενέργεια στον κύπριο πολίτη. Πρόταση νόμου για το πλαφόν στα καύσιμα. Η αντίδραση της κυβέρνησης ήταν η πλήρης άρνηση.

Μια άλλη προοδευτική κυβέρνηση θα μπορούσε να μειώσει την τιμή του ρεύματος, να μειώσει την τιμή των καυσίμων, να μειώσει τα υπερκέρδη των εταιρειών καυσίμων και να ενισχύσει τα εισοδήματα των πολιτών.

 

Κυρία Πρόεδρε,

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι,

Όλοι παραδεχόμαστε, θεωρητικά τουλάχιστο, ότι η Κύπρος χρειάζεται ένα νέο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης. Αυτή η νέα προσέγγιση περιγράφεται στο σχέδιο «Κύπρος ‘35». Τι σχέση μπορεί να έχει όμως αυτό το σχέδιο, με την «οικονομία της αρπαχτής» και των σκανδάλων που καθιέρωσε αυτή η κυβέρνηση, την οικονομία των «χρυσών διαβατηρίων», της διάλυσης του Συνεργατισμού, της απώλειας εκατομμυρίων για το κράτος από την διαφθορά που αλώνει τον τόπο; Οι πολίτες κατανοούν ότι τα εκατοντάδες εκατομμύρια που «έφαγαν» κάποιοι από τα «χρυσά διαβατήρια», τα δισεκατομμύρια που οι κυβερνώντες έκαναν δώρο σε μια ιδιωτική τράπεζα ξεπουλώντας τον Συνεργατισμό, τα εκατομμύρια που χάνονται  από τη διαφθορά, με μια τίμια κυβέρνηση θα μπορούσαν να διοχετευτούν προς όφελος της πατρίδας και του λαού μας.

Μετά από 10 χρόνια διακυβέρνησης Συναγερμού το μοντέλο της οικονομίας δυστυχώς δεν άλλαξε, απειλώντας την οικονομική μας δυνατότητα ως κράτος στο μέλλον. Πώς μπορείς για παράδειγμα να μιλάς για οικονομία της καινοτομίας και να διαθέτεις το μικρότερο ποσοστό επί του ΑΕΠ για την έρευνα στην Ευρώπη;

Η απραξία των κυβερνώντων και η δογματική εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών απειλεί σήμερα με ξεπούλημα χιλιάδες κατοικίες, επαγγελματικές στέγες και άλλες περιουσίες κυπρίων συμπολιτών μας.

Οι κυβερνώντες:

–       Εξήγγειλαν το «Σχέδιο Ενοίκιο έναντι δόσης» το 2014, το οποίο τελικά δεν ήρθε ποτέ

–       Δεσμεύτηκαν για «ειδικό δικαστήριο» σε σχέση με τις εκποιήσεις και έμειναν στη δέσμευση

–       Δεσμεύτηκαν να ορίσουν τι είναι «στρατηγικός κακοπληρωτής», ακόμα περιμένουμε

–       Παρουσίασαν το Σχέδιο «Εστία» ως σωτηρία, το «Εστία» απέτυχε

–       Εξήγγειλαν «Εστία 2» και δεν ήρθε ποτέ

–       Έδωσαν όλα τα νομικά όπλα στις τράπεζες και τις εταιρείες διαχείρισης δανείων για να προχωρούν σε μαζικές εκποιήσεις.

Υποχρεώνουν έτσι τη Βουλή να ψηφίζει αναστολές των εκποιήσεων, γιατί η Κυβέρνηση του Συναγερμού δεν έχει καμιά διάθεση να βοηθήσει τους συνεπείς συμπολίτες μας, να μην χάσουν τα σπίτια, τις επαγγελματικές τους στέγες και τις περιουσίες τους.

Μια άλλη προοδευτική κυβέρνηση, μπορεί να διατηρήσει την σταθερότητα στο χρηματοοικονομικό μας σύστημα και ταυτόχρονα να βοηθήσει τις χιλιάδες των συνεπών συμπολιτών μας που κινδυνεύουν με εκποιήσεις των περιουσιών τους.

Κυρία Πρόεδρε,

Αγαπητές συναδέλφισσες, αγαπητοί συνάδελφοι,

Η παιδεία είναι ίσως ο πιο αποτυχημένος τομέας της κυβέρνησης του Συναγερμού. Τις ιδεολογικές αγκυλώσεις, τις εμμονές, τον συντηρητισμό, την παλαιολιθική προσέγγιση των υπουργών παιδείας επί διακυβέρνησης Συναγερμού, πληρώνουν χιλιάδες παιδιά και γονείς που βλέπουν τα όνειρα τους να κουρεύονται από τα ψαλίδια της σχολικής αποτυχίας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης. Ταυτόχρονα, ποτέ προηγούμενα οι εκπαιδευτικοί μας δεν έτυχαν τέτοιας απαξίωσης και τέτοιων επιθέσεων από τους κυβερνώντες.

–       Η κυβέρνηση Συναγερμού μετέτρεψε 5,000 περίπου εκπαιδευτικούς από μισθωτούς σε «αγορά υπηρεσιών» κόβοντας το 35% των εισοδημάτων τους. Αυτή ήταν μία πολιτική απόφαση της Κυβέρνησης των κυρίων Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ.

–       Άφησαν ξεκρέμαστους 500 περίπου εκπαιδευτικούς αορίστου χρόνου. Όταν εμείς με πρόταση νόμου προσπαθήσαμε να διορθώσουμε αυτή την ανωμαλία, η κυβέρνηση των κυρίων Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου έκανε αναφορά στο Ανώτατο.

–       Το σύνολο των εκπαιδευτικών δέχτηκαν μια πρωτοφανή και οργανωμένη επίθεση απαξίωσης, μια επίθεση κατά του δημόσιου σχολείου,  από την κυβέρνηση των κυρίων Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ,  με αποκορύφωμα την κρίση του 2018 και την παρουσία 10,000 εκπαιδευτικών και άλλων πολιτών έξω από το Προεδρικό Μέγαρο.

Με μια άλλη προοδευτική κυβέρνηση οι 5,000 εκπαιδευτικοί της παράνομης, με δύο δικαστικές αποφάσεις, «αγοράς υπηρεσιών», θα είχαν την αξιοπρέπεια τους και θα συνέχιζαν ως πραγματικοί εργαζόμενοι. Με μια άλλη προοδευτική κυβέρνηση, 500 εκπαιδευτικοί αορίστου χρόνου θα είχαν με αξιοπρέπεια καταχυρώσει τα δικαιώματα τους. Με μια άλλη προοδευτική κυβέρνηση το σύνολο των εκπαιδευτικών θα διατηρούσαν την αξιοπρέπεια τους μακριά από τις απαξιωτικές επιθέσεις που αντιμετωπίζουν εδώ και 10 χρόνια.

Οι εξετάσεις τετραμήνων που επέβαλαν οι κυβερνώντες σε Γυμνάσια και Λύκεια οδηγεί την μαθησιακή διαδικασία στα σχολεία σε αποσύνθεση, ενισχύει την παραπαιδεία, και θυματοποιεί τα παιδιά μας με το συνεχές άγχος και την καταπίεση. Οι εμμονές των κυβερνώντων να μεταφέρουν τις νεοφιλελεύθερες λογικές της «μετρησιμότητας» από τα εργοστάσια στα σχολεία, με τη στήριξη δυστυχώς και άλλων πολιτικών δυνάμεων, οδήγησε σε αδιέξοδο. Φωνάζουν οι εκπαιδευτικοί, φωνάζουν οι γονείς, φωνάζουν οι μαθητές, φωνάζουν οι ειδικοί πανεπιστημιακοί, πρόσφατα θυμήθηκαν να φωνάξουν και από άλλα κόμματα, αλλά το κακό έγινε και οι κυβερνώντες αδιαφορούν.

Αντίθετα οι κυβερνώντες υλοποιούν τις ιδεολογικές τους φαντασιώσεις σε βάρος του δημοσίου σχολείου, εισάγοντας την πολιτική των κουπονιών στην εκπαίδευση με την στήριξη μάλιστα κομμάτων που με βάση την ιδεολογία και τις διαχρονικές τους θέσεις, θα έπρεπε να ήταν σφόδρα ενάντια. Θα δίνουν λέει κουπόνια στα παιδιά να πηγαίνουν σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία ενώ κατοχυρώσαμε την δημόσια, υποχρεωτική εκπαίδευση από τα 4 χρόνια. Μεθοδεύουν ιδιωτικοποίηση των Μεταλυκειακών Ινστιτούτων Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης. Κτυπούν τα δημόσια πανεπιστήμια εξυπηρετώντας άλλα συμφέροντα.

Ένα από τα μεγαλύτερα θύματα της αποτυχίας του Συναγερμού στη Παιδεία είναι τα παιδιά μας με αναπηρία.

–       10 χρόνια εξαγγέλουν τη νέα νομοθεσία που θα εκσυγχρονίσει τις προσεγγίσεις στην Ενιαία Ειδική Εκπαίδευση. 10 χρόνια δεν έκαναν τίποτε.

–       Ενώ σπαταλούν εκατομμύρια στα σκάνδαλα και στη διαφθορά αρνούνται συνοδούς σε παιδιά που έχουν πραγματική ανάγκη.

–       Δημιούργησαν μια από τις πιο ντροπιαστικές στιγμές στην ιστορία της κυπριακής εκπαίδευσης εκδιώκοντας τα παιδιά με αναπηρία από τα  σχολεία την περίοδο της πανδημίας.

Παραμένουν αγκυλωμένοι σε υπερσυντηρητικές αναχρονιστικές απόψεις για την παιδεία που θυμίζοντας άλλες εποχές. Δεν είναι τυχαίο το πάθος του Υπουργείου Παιδείας με την Γριβολογία. Από την εγκύκλιο για να παίρνουν τα παιδιά μας επισκέψεις στο μνημείο του Γρίβα μέχρι τα κονδύλια του υπουργείου παιδείας για νέο μουσείο του Γρίβα αυτή τη φορά στην Πάφο. Ο συντηρητισμός τους φαίνεται από τις πλάτες που το Υπουργείο Παιδείας κάνει σε αυταρχικούς και ασύδοτους διευθυντές που συμπεριφέρονται σαν παιδονόμοι της δεκαετίας του ΄70.

Όλη αυτή η αποτυχία στον τομέα της Παιδείας είναι αποτέλεσμα πολιτικών αποφάσεων της κυβέρνησης των κυρίων Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ.

Οι ζωές μας καθορίζονται από πολιτικές αποφάσεις. Την κυβέρνηση των κυρίων Χριστοδουλίδη και Αβέρωφ Νεοφύτου την είδαμε και την ζήσαμε.

Η Κύπρος μπορεί με μια προοδευτική κυβέρνηση του ανεξάρτητου υποψηφίου Ανδρέα Μαυρογιάννη να έχει μια νέα, ελπιδοφόρα πορεία.

PREV

Ομιλία Κώστα Κώστα, Βουλευτή ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2023  

NEXT

Ομιλία Αντρέα Καυκαλιά, Βουλευτή ΑΚΕΛ, κατά τη συζήτηση του Κρατικού Προϋπολογισμού για το έτος 2023